16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialR Moldova nu confirma acuzatiile de coruptie aduse unui diplomat roman

R Moldova nu confirma acuzatiile de coruptie aduse unui diplomat roman

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza, printr-un comunicat de presa, ca in scrisoarea oficiala primita luni din partea Ministerului Afacerilor Interne de la Chisinau 'nu sunt facute niciun fel de referiri la acte sau decizii ale personalului Ambasadei Romaniei in Republica Moldova', relateaza Rompres.
Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei apreciaza ca elementele prezentate in scrisoare nu justifica in niciun fel afirmatiile de vineri, 17 august, ale lui Valentin Zubic, viceministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, potrivit carora obtinerea de vize pe baza unor documente eliberate ilegal de autoritati locale era sprijinita de un functionar din cadrul ambasadei.

'Prin scrisoarea respectiva, Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova solicita unele informatii privind anumite vize acordate de Sectia consulara a ambasadei in anul 2007, precum si informatii privind angajatii sectiei consulare in aceasta perioada. Nu sunt facute niciun fel de referiri la acte sau decizii ale personalului Ambasadei Romaniei in Republica Moldova', mentioneaza comunicatul MAE.
Pozitia MAE arata ca solicitarile partii moldovene vor fi analizate in spiritul Tratatului bilateral privind asistenta juridica in materie civila si penala, precum si in conformitate cu normele interne si comunitare in materie.
Referitor la comunicatul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova de luni, potrivit caruia partea moldoveana a informat partea romana inca din 26 iunie, despre suspiciunile ca diplomati romani de la Consulatul din Chisinau iau mita pentru eliberarea vizelor, MAE subliniaza ca 'scrisoarea din 26 iunie a ministrului Andrei Stratan, adresata ministrului roman al afacerilor externe, privea unele deficiente in realizarea prevederilor Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind calatoriile reciproce ale cetatenilor'.

Nu exista nicio referire la presupuse 'incalcari' ale acordului mentionat care sa fi fost rezultatul unui comportament neadecvat al personalului Ambasadei Romaniei la Chisinau, mentioneaza comunicatul MAE.
Acesta adauga ca la scrisoarea respectiva, din 26 iunie, ca si la toate celelalte adresari oficiale ale autoritatilor Republicii Moldova, partea romana a raspuns cu promptitudine si buna-credinta.
De asemenea, MAE subliniaza ca procedura de acordare a vizelor este clar stabilita prin acordul bilateral in materie, semnat la Bucuresti la 20 octombrie 2006, iar prevederile acestuia sunt aplicate cu rigurozitate, insa problemele pe care le intampina cetatenii Republicii Moldova sunt cauzate de capacitatea insuficienta a misiunii noastre diplomatice de primire a cererilor de vize.

Totodata, MAE arata ca, dupa cum se cunoaste, partea romana a solicitat acordul partii moldovene pentru infiintarea unor noi oficii consulare pe teritoriul Republicii Moldova, astfel incat primirea si procesarea cererilor de vize sa se poata realiza in conditii civilizate si pentru un numar cat mai mare de persoane. Acceptul dat initial a fost retras ulterior. In aceste conditii, partea romana a luat masuri pentru extinderea la maximum posibil a capacitatilor de prelucrare si procesare a cererilor de vize la sectia consulara de la Chisinau.
'Exista insa limite fizice pe care eforturile noastre de organizare si eficientizare a activitatii nu le pot depasi, iar pentru a solutiona pe fond problema calatoriilor cetatenilor Republicii Moldova in Romania, Guvernul Romaniei a reiterat propunerea de infiintare a unor birouri consulare la Cahul si Balti', afirma comunicatul MAE.

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă