Sociologul Ciprian Grădinaru a explicat, pentru România liberă, ce se află în spatele fenomenului ”Balena albastră”, pornit pe reţelele sociale din Rusia: La Iași, este vorba despre presiunea grupului

de Ruxandra Cosma , 17 martie 2017 - stire actualizata la ora 21:59, 17 martie 2017
Sociologul Ciprian Grădinaru a explicat, pentru România liberă, ce se află în spatele fenomenului ”Balena albastră”, pornit pe reţelele sociale din Rusia: La Iași, este vorba despre presiunea grupului

Sociologul Ciprian Grădinaru, de la organizația Salvați Copiii, a declarat, pentru România liberă, că acțiunile teribiliste de tipul jocului ”Balena albastră” au existat întotdeauna și că, sub influența rețelelor de socializare, presiunea asupra copiilor crește, iar nevoia de validare în grup crește. În cazul copiilor de la Iași, sociologul este de părere că micuții au acționat la presiunea grupului și nu și-au dat seama la ce riscuri se supun. 

”Genul acesta de teribilisme adolescentine a existat dintotdeauna. Pe măsură ce copiii pot interacţiona mai uşor, cu ajutorului reţelelor de socializare apar două lucruri: pe de-o parte, apare presiunea grupului asupra individului; pe de altă parte, creşte nu numai intensitatea, dar şi rapiditatea cu care acest fenomen se propagă. Reţelele sociale funcţionează ca un catalizator. La presiunea unui grup, individul acţionează altfel, mai ales dacă acţiunea acelui grup este validată de acel grup. Dacă nimănui nu i-ar păsa că cineva şi-a desenat o balenă albastră pe mână, puţin probabil ca acel om să meargă mai departe cu acţiunea în cauză”, a explicat Ciprian Grădinaru. 

Sociologul a atras atenția că părinții ar trebui să urmărească profilul de pe rețelele de socializare al copiilor, dar și să-și îmbunătățească dialogul cu ei. 

În cazul de la Iaşi, Grădinaru este de părere că micuții au făcut asta la presiunea grupului și nici nu au realizat ce ar putea să pățească. 

Astăzi, cinci copii de la o şcoală din Iaşi au fost găsişi asfixiaţi. Elevii jucau ,,Balena Albastră”, un joc cu origini din Rusia care instigă la suicid. Patru fetițe și un băiat își țineau respirația, iar alt copil le apăsa piepturile. Copiii au fost transportați de urgență la spital. Prognosticul medicilor este rezervat.

În Rusia, acest joc a dus la sinuciderea a 130 de adolescenţi. Totodată, în urmă cu o săptămână, trei tineri din Chişinău au murit după ce s-au aruncat în gol, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul „Balena albastră”. 

Comentarii

 • exorcism premeditat

  18 martie 2017 8:33

  Domnule Gradinar, spuneti parintilor tot ce poate mutila gandirea si viitorul copiilor din Romaniei prin jocuri si religii indoctrinate in scoli, balena albastra, ortodoxia, islamul, catolicismul, budismul, sambetismul, etc

  raspunde comentariului
 • EccceArianuss17

  17 martie 2017 21:27

  Ce propagandă sinistră fac kuriștii... Probabil mentorii jocului Ascunde Cârnațul între Bucci nu mai găsesc participanți din cauza competiției

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design