7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialPSD își sabotează fostul prim-ministru. Nicolae Văcăroiu anunță concedieri la Curtea de...

PSD își sabotează fostul prim-ministru. Nicolae Văcăroiu anunță concedieri la Curtea de Conturi

Preşedintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, fost prim ministru al României din partea PDSR, precursorul PSD, se plânge că fondurile de care dispune instituția nu acoperă plata salariilor, existând riscul ca mai multe persoane să fie disponibilizate.

Declarația a fost făcută sâmbătă, când Bugetul Curţii de Conturi a fost aprobat în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanţe, în forma propusă de Guvern.

”Conform legii, bugetul Curţii de Conturi se aprobă de către plenul Curţii de Conturi. Guvernul e obligat ca în funcţie de forma aprobată de plenul Curţii, să-l prezinte la Parlament. E problema Parlamentului. Eu am atras atenţia. Dacă Guvernul avea amendamente, trebuia să vină cu ele argumentate şi să prezinte în faţa comisiilor de Buget-Finanţe. Bugetul pe care îl am pentru 2017, asta este viaţa, nu îmi acoperă plata salariilor pentru cei aflaţi în plată la ora actuală, pe două luni de zile. Se spune că la rectificare. Asta e cu totul altceva şi eu nu mă bazez niciodată pe rectificări, mă bazez pe lege, iar bugetul trebuie să se facă pe legi în vigoare”, a spus Nicolae Văcăroiu, la finalul discuţiei din comisie.

CÎntrebat dacă vor avea loc disponibilizări, el a spus: „Vom vedea, probabil că da”. ”Acum să ştiţi că toată lumea e fericită dacă nu mai există Curtea de Conturi. Cu toate că aduce bani de 10-15 ori mai mult decât consumă”, a completat Nicolae Văcăroiu.

În cadrul audierii din Comisiile reunite de buget-finanţe, Nicolae Văcăroiu a spus că instituţia pe care o conduce se află într-o situaţie „fără precedent”, bugetul pe 2017 propus de Guvern fiind mai mic decât cel de anul trecut. „Vreau să vă spun de la început că suntem într-o situaţie fără precedent în care bugetul Curţii de Conturi propus de către Guvern este sub nivelul anului 2016. Nu ne permitem să venim cu supraevaluări sau să facem o prezentare prin care să obţinem fonduri peste strictul necesar al funcţionării Curţii de Conturi”, a spus preşedintele Curţii de Conturi.

El a susţinut că există o perioadă de schimbare de generaţii, existând între 80-1000 de pensionari. „Curtea de Conturi se află într-o perioadă grea de schimbare de generaţii, avem între 80 şi 100 de pensionari. Şi bugetul pe 2016 ne-a prins cu 140 de posturi neocupate ca urmare a pensionărilor. Nu am avut posiblitatea să le finalizăm în 2016. În 2016, Curtea de Conturi având un număr mai restrâns de controlori financiari faţă de cum am prevăzut a fost nevoită de deruleze un program de reorganizare a Curţii de Conturi şi la nivel central, şi la nivelul celor 42 camere de conturi teritoriale”, a afirmat Nicolae Văcăroiu.

Fostul prim ministru a reiterat faptul că este „o situaţia extraordinar de grea”. „Noi am cerut pentru ocuparea posturilor 265 milioane de lei pentru Curtea de Conturi faţă de 207 milioane de lei în 2016, o creştere de 68 milioane de lei”, a conchis Nicolae Văcăroiu. 

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...
Ultima oră
Pe aceeași temă