10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO LIVE. Protestele antiguvernamentale din Piaţa Victoriei s-au încheiat. 5.000 de persoane...

VIDEO LIVE. Protestele antiguvernamentale din Piaţa Victoriei s-au încheiat. 5.000 de persoane au scandat împotriva Executivului. Aproximativ 400 de persoane au cerut, în faţa Palatului Cotroceni, demisia preşedintelui

Protestele antiguvernamentale continuă în Bucureşti şi în ţară. Este a zecea zi în care românii ies în stradă fiind nemulţumiţi de acţiunile Guvernului Grindeanu. Totodată, şi la Cotroceni, manifestanţii împotriva preşedintelui Iohannis sunt hotărâţi să se facă auziţi, aceştia reiterând că şi “vorul lor contează”. Pe pancartele lor au apărut mesajele: “Demisia” şi “Suspendare pentru instigare”.

UPDATE 22.45: În Piaţa Victoriei se mai află, aproximativ, 200 de persoane care continuă să scandeze “Noaptea, ca hoţii!” şi “Demisia”. Încă o seară de proteste a luat sfârşit în Bucureşti şi în ţară.

UPDATE 21.30: Aproximativ 5.000 de clujeni au ieşit pe străzile oraşului, pentru a zecea zi consecutiv. Manifestaţia a luat sfârşit, în Piaţa Unirii, rămânând doar 1.000 de persoane, transmite corespundetul RL la Cluj-Napoca, Claudiu Pădurean. 

UPDATE 21.15: Cu toate că la Galați este în continuare foarte frig și întregul oraș este sub asediul gheții după ce în cursul nopții a fost o aversă de ploaie înghețată, aproximativ 80 de persoane s-au adunat și joi seara pe platoul din fața Prefecturii pentru a-și continua protestul, informează corespondentul RL la Galaţi, Ticu Ciobotaru.

Manifestanții fluieră și suflă în vuvuzele și scandează „Votați Ordonanța 14!”, „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați!”, „Hoții!”, „PSD, ciuma roșie!”, „Nu mai vrem hoţie, vrem democraţie!”, „Vă dăm suta înapoi, numai să scăpăm de voi!”, „Guvern de hoţi şi de mafioţi!”, „Tăriceanu şi ai lui, slugile Kremlinului!” şi „Rămânem uniţi, nu ne păcăliţi!”.

Demisia lui Iordache e „praf în ochi”

Majoritatea manifestanților de la Galați consideră că demisia lui Florin Iodache de la conducerea ministerului Justiției este o mișcare politică care nu rezolvă problemele pentru care românii au ieșit în stradă.

„Am auzit că și-a dat demisia, dar asta nu rezolvă situația”, ne-a declarat unul din protestari.

„Praf în ochi, exact praf în ochi este demisia ministrului Justiției. Este o mișcare politică. Nu este suficient. Ținând cont de aroganța pe care o arată ei față de noi nu este suficient. Trebuie un alt guvern. Noi suntem proprietarii țării, noi suntem patronii, ei sunt angajații noștri, de la noi își iau salariile”, ne-a declarat un tânăr.

Noul obiectiv al protestelor: aprobați „Ordinanța 14”!

Gălățenii care au ieșit în stradă pentru a 10-a zi consecutiv au un nou obiectiv și o nouă scandare: „Votați Ordonanța 14!”. 

Au început să fie foarte atenți la jocul ordonanțelor „13-14” și la avertizările reprezentanților instituțiilor din Justiție, care spun că este posibil să reintre în vigoare „Ordonanța 13”, cea care a dezlănțuit valul de proteste, dacă în Parlament nu va fi aprobată „Ordonanța 14”.

„Trebuie neapărat aprobată, pentru că în caz contrar, dacă nu e aprobată, 13 rămâne în vigoare și atunci n-am făcut nimic”, ne-a declarat unul dintre participanții la protest.

Soluția manifestanților: guvern PSD, cu „oameni care nu fură și nu mint”

În ceea ce privește soluția care ar putea determina potolirea valului de proteste opinia generală este că actualul guvern trebuie să demisioneze și să fie investit un alt guvern PSD, dar cu miniștri integri și competenți.

„Soluția este să plece guvernul și să vină tot un guvern PSD, dar de data asta poate găsesc 24 de persoane cărora să nu li se poată reproșa doctorat luat la Chișinău de ministrul Justiției sau secretară de școală la Ministerul de Interne”, ne-a declarat un bărbat ceva mai în vârstă. 

O tânără este de aceeași părere: „Trebuie să continue să guverneze, pentru că au fost aleși democratic, dar trebuie să aducă în față oameni care nu fură și nu mint. Dacă nu, ghinion! Noi încă nu am obosit!”

 

UPDATE 21.00: Manifestanții de la Palatul Cotroceni au plecat, în stradă mai fiind aproximativ 100 de persoane.

UPDATE 20.30: În Piaţa Victoriei s-au adunat peste 3.500 de persoane care continuă protestele antiguvernamentale. Şi în Cluj-Napoca, sute de persoane scandează împotriva Guvernului condus de premierul PSD, Sorin Grindeanu.

UPDATE 19.45: Peste 1.000 de manifestanţi strigă la unison “Cine nu sare nu vrea schimbare”, în faţa Guvernului. La nivel naţional, românii din Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara, Braşov şi Constanţa sunt hotărâţi să iasă în stradă până când Executivul PSD-ALDE va capitula. În faţa Palatului Cotroceni, susţinătorii Guvernului sunt într-un număr mai redus faţă de serile trecute. 

UPDATE 18.15: În Piaţa Victoriei s-au adunat peste 100 de persoane, în a zecea zi de proteste în faţa Guvernului. La Cotroceni, zeci de persoane cer demisia preşedintelui Klaus Iohannis. Citeşte mai multe AICI!

Artistul Tudor Chirilă a afirmat, pe pagina sa de Facebook, că, din cauza deciziei CCR, “suntem în acelaşi loc unde eram acum o săptămână. Adică penalii vor să treacă ordonanţa 13 în Parlament”, subliniind că presiunea ar trebui pusă asupra Legislativului.

“E foarte important sa intelegem ca CCR nu s-a pronuntat pe fondul ordonantei 13. Pentru ca deja aud cum ca ordonanta 13 e constitutionala. Nu stim daca prevederile penale care au scos peste 500000 in strada erau constitutionale sau nu. Eu sigur stiu ca erau imorale. Cred ca presiunea trebuie acum pusa pe Parlament care sa aprobe ordonanta 14 (prin lege de aprobare) respingand astfel 13. Dar avand in vedere cati condamnati sau urmariti penal sunt acolo e ca si cum am astepta de la hoti sa devina politisti. Suntem in acelasi loc unde eram acum o saptamana. Adica penalii vor sa treaca ordonanta 13 in Parlament”, a scris Chirilă.


Citeşte şi: Florin Iordache și-a anunțat demisia de la Ministerul Justiției, după care a plecat, fără să aștepte alte întrebări din partea jurnaliștilor: Tot ce am făcut a fost legal și constituțional. Dar pentru opinia publică nu a fost suficient

„De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei”, a spus Florin Iordache. Acesta nu a mai așteptat să primească alte întrebări din partea ziariștilor.


Citeşte şi: Editorial Washington Post: România, un semn încurajator pentru democrație. Pariul că o populație indiferentă va înghiți această manevră insolentă s-a dovedit a fi teribil de nechibzuită. Manifestațiile românilor fac Europa mai stabilă, iar Trump ar trebui să țină cont înainte să critice UE

Într-o perioadă în care democrația se erodează în mai multe țări din Europa de Est și Centrală, în România – fostă țară comunistă cu 20 de milioane de locuitori, de pe malul Mării Negre – a izbucnit, brusc, o contramișcare încurajatoare. În ultimele săptămâni, Capitala țării și alte orașe mari au fost zguduite de demonstrații stradale masive, ce sunt considerate a fi parte din cea mai amplă mobilizare politică de la căderea regimului comunist, notează The Washington Post, într-un editorial.


Amintim că, în cursul zilei de miercuri, moțiunea de cenzură contra Guvernului Grindeanu, inițiată de PSD și ALDE, și susținută de PMP, a picat. 

VIDEO+FOTO. Moțiunea de cenzură PNL – USR împotriva Guvernului Grindeanu a picat. Inițiativa a fost susținută de 161 parlamentari. Premierul, în plen: Executivul va fi transparent cu românii. Predoiu: Ordonanța rușinii a fost așa transparentă, că s-a văzut Teleormanul. Nicușor Dan: Dl. Grindeanu a fost laș


După ce mai mulți lideri PSD au lansat în spațiul public teorii ale conspirației privind protestele din Piața Victoriei, cerând inclusiv o anchetă a SRI în rândul protestatarilor, Poliția Locală a Sectorului 1, aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, a demarat o anchetă. Edilul Sectorului 1 este social-democratul Dan Tudorache, fost deputat și viceprimar. 

Citește mai multe aici: PSD începe represaliile. Poliția Locală a Sectorului 1 anchetează persoanele care fac proiecții laser la protestele din Piața Victoriei


Protestatarii din Piața Victoriei nu renunță la manifestațiile împotriva Guvernului, oamenii anunțând că ies și miercuri seara în stradă. Primii manifestanți au ajuns în fața Guvernului de dimineață, iar cei care au ajuns după-amiază au venit cu lopeți și au început să deszăpezească rondul. Totodată, o contramanifestație are loc și Cotroceni, unde un grup de protestatari îi cer demisia președintelui Klaus Iohannis. Primii protestatari ce au ieșit miercuri de dimineață în Piața Victoriei au reușit să scrie, mergând pe zăpada din fața Guvernului, mesajul “REZIST”.


Mai multe puteți citi aici: FOTO. Mesaj în zăpadă pentru Guvern, de la primul protestatar ajuns în Piața Victoriei: ”REZIST”


Opiniile jurnaliștilor România liberă pe această temă: 

Răzvan Chiruta, redactor-șef
PSD trebuie să „abroge“ şi Guvernul Grindeanu
Cariera politică a lui Liviu Dragnea poate fi rezumată în doar două declaraţii. Prima a fost enunțată la numirea premierului Sorin Grindeanu, când pesedistul-şef se simţea pe cai mari și se vedea guvernând ţara timp de patru ani cu mâna de fier cu care era obişnuit pe moşia sa Teleorman… continuarea aici!


Malin Bot, redactor-sef online:
Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu nu au fost votați ”pe persoană fizică”, demisiile lor nu schimbă rezultatul alegerilor | OPINIE 
Problma este că votul din decembrie 2016 a fost dat unor partide și unor programe de guvernare. Niciunde în aceste programe de guvernare nu exista planul împotriva Justiției pe care ei acum încearcă să-l pună în practică… continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor

Am apărat Justiția de politicieni! Cum ne apărăm de Justiție?
Ce ar trebui să se schimbe după această formidabilă descărcare de energie civică? Descărcare pe care, sincer, nu o mai credeam posibilă, după absenteismul de la alegerile parlamentare, care a făcut posibilă victoria PSD. Mărturisesc că mă bântuie întrebarea în aceste zile, în care românii își apără democrația în stradă, refuză abuzurile politicienilor la adresa Justiției și cer schimbarea din temelii a mentalităților care domină clasa politică… continuarea aici!

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Josep Borrell insistă pentru ca țările UE să ajute Ucraina cu sisteme antirachetă

Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a...

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă