16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialProteste de amploare, marți, în țară. Sindicaliștii din administrația publică sunt nemulțumiți...

Proteste de amploare, marți, în țară. Sindicaliștii din administrația publică sunt nemulțumiți de Legea salarizării unitare. La Palatul Parlamentului au manifestat peste 500 de persoane

UPDATE 13.33: Mitingul de la Parlament s-a încheiat. O nouă acțiune de protest ar putea avea loc în 6 iunie.

12.40: Grefierii din Prahova, Arad şi Constanţa protestează, marţi, faţă de prevederile noii legi a salarizării, informează Mediafax.

Aproximativ o sută de grefieri de la Tribunalul Prahova şi Judecătoria Ploieşti protestează în faţa instanţelor, nemulţumiţi de prevederile noii legi a salarizării. Potrivit sindicaliştilor, şedinţele de judecată nu au fost suspendate. Grefierii nu scandează, dar poartă afişe cu mesaje precum: „Protest spontan împotriva legii salarizării unice" sau „Salarizare proporţională cu vechimea în muncă".

La Arad, aproximtiv 40 de grefieri din cadrul Tribunalului şi Judecătoriei au oprit munca şi protestează în faţa Tribunalui Arad din centrul municipiului. Pe afişele grefierilor scrie „Protest", oamenii fiind nemuluţimţi de proiectul de lege a salarizării unitare. Protestul membrilor sindicatului IusLex Arad va dura până la ora 13.00.

În faţa Tribunalului Constanţa protestează aproximativ 20 de grefieri, angajaţi ai instanţelor constănţene. Ei au afişe cu mesajul „Protest Spontan”, iar acţiunea se desfăşoară în linişte.

Grefierii susțin că, în urma aplicării prevederilor legii salarizării unitare, pot pierde şi până la 1.300 de lei din salariu, iar cei cu studii medii vor avea salarii mai mari.

12.08: Peste 500 de angajați din sectorul public protestează marți, în fața Palatului Parlamentului, intrarea spre Camera Deputaților, nemulțumiți de proiectul legii salarizării în sistemul bugetar, informează Agerpres.

La proteste participă reprezentați ai Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), ai Cartel Alfa, Sindicatul Național al Cadrelor Militare Disponiblizate (SCMD), sindicatele din poliție precum și cei de la Protecția Mediului. Ei fluieră și au în mână pancarte pe care scrie: „Vrem salarizare, nu SRL-izare", „Respectați Constituția", „Grila de salarizare reală și unitară",

Totodată, protestatarii solicită demisia Ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, precum și a președintelui PSD, Liviu Dragnea. Sindicatele au anunțat că vor protesta și miercuri, precum și după mini-vacanța de Rusalii, respectiv în 6 și 7 iunie.

11.40: Specialiştii IT din Justiţie susţin că sunt nemulţumiţi de prevederile legii salarizării unitare, pentru că veniturile ar urma să fie înjumătăţite.

„Vrem să atragem atenţia casei politice şi opiniei publice cu privire la nedreptate care se crează prin acest proiect al legii salarizării unitare. Mă refer la excluderea unei întregi categorii profesionale din familia ocupaţională justiţie şi plasată undeva la funcţiile comune, ceea ce înseamna o mare nedreptate şi reduceri salariale între 50% şi 70%. Asta va duce, evident, la demisii în masă şi, prin urmare, calitatea serviciilor va scădea. Veniturile unui specialist IT, în prezent, sunt cuprinse între 6.000 şi 11.000 de lei, iar prin faptul că vom fi încadraţi la nivelul salarial al funcţionarilor publici vom ajunge să câştigăm cât un portar sau o femeie de serviciu. Noi dorim să rămână actuala formă de salarizare, cel puţin în cazul nostru, al specialistilor IT. În condiţiile în care în Parlament nu se va ajunge la o variantă a legii salarizării, acceptată de specialiştii IT, luam în calcul proteste la nivelul întregii ţări, asta însemnând inclusiv oprirea lucrului în instanţe", a declarat Daniel Ciortan, specialist IT în cadrul Ministerului Justiţiei.

 Specialiştii IT susţin că sunt mulţumiţi de salariile actuale însă, chiar dacă se apropie de cele din mediul privat, responsabilităţile sunt mai multe.

„Avem 500 de posturi alocate la nivel naţional, în acest moment, pentru tot ce înseamnă specialist IT în instanţă şi parchete, dar nu sunt decât o parte dintre aceste posturi ocupate, ceea ce înseamnă un volum de munca uriaş. Noi lucrăm cu date secrete, toţi avem certificate ORNISS. La Parchetul Tribunalului Bucureşti, de exemplu, suntem 5 oameni care trebuie să asigurăm funcţionarea a 30 de servere şi peste 500 de unităţi de calcul (computer – n.r.)", spune un specialist IT.

09.58: Angajaţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au anunțat, marți dimineața, că vor participa la protest, potrivit Mediafax.

„După refuzul categoric al doamnei Olguţa Vasilescu, ministrul muncii, de a soluţiona problemele salariale ale acestei categorii profesionale cu o activitate atât de complexă şi importantă pentru societatea românească, comisarii protecţiei consumatorilor au intrat în proteste exprimate prin încetarea activităţii şi pichetarea instituţiilor în care lucrează. Revendicare: – salarizarea sistemului ANPC pe aceeaşi grilă cu ANSVSA! Astfel, aceasta categorie profesională protestează astăzi, marţi, 30 mai 2017, alături de colegii din administraţia publică locală şi atrage si alte institutii din administratia publică centrală precum Garda de mediu, Inspecţia muncii şi altele", transmite Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici printr-un comunicat de presă.


Angajații primăriilor și consiliilor județene din țară ar putea întrupe, marți, activitatea, pe fondul nemulțumirii legate de Legea salarizării unitare. Totodată, în Capitală va fi organizat un miting, la Palatul Parlamentului, a anunțat, marți, președintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, citat de Mediafax.

„Sunt două tipuri de acţiuni de protest. În primul rând va avea loc un miting în faţa Palatului Parlamentului, care începe la ora 11:00 şi vor participa între 5.000 şi 10.000 de oameni. Iar în teritoriu va fi grevă generală în toate primăriile şi consiliile judeţene. Motivele protestului sunt legate, în primul rând, de lipsa grilei de salarizare pentru administraţia publică locală", a declarat  preşedintele SNFP, Sebastian Oprescu, pentru Mediafax.

Funcţionarii publici din administraţia locală sunt nemulţumiţi de faptul că, prin noua lege a salarizării unitare, veniturile funcţionarilor publici din primării şi consilii judeţene nu vor mai fi stabilite prin lege, ci prin decizie a Consiliului Local. Reprezentanţii sindcatelor spun că, astfel, salariile funcţionarilor din administraţia locală vor depinde de cât de obedienţi vor fi faţă de primar sau de consilierii locali.

Tot marţi, angajaţii din domeniul Protecţiei Mediului vor declanşa conflictul de muncă, nemulţumiţi de salariile actuale şi de faptul că prin legea salarizării unitare, creşterile semnificative for fi făcute abia din 2018 sau 2019. „Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu, vă informează că declanşează conflictul de muncă. Marţi, 30 mai, personalul Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului va protesta între orele 11:00-13:00”, potrivit unui comunicat de presă.


Citește și: Controlorii de trafic aerian intră în grevă, începând cu ora 09.00. Zborurile vor fi perturbate. Conducerea ROMATSA cere Tribunalului Bucureşti să decidă dacă protestul este legal

Controlorii de trafic aerian intră în grevă, începând cu ora 09.00, după ce negocierile de luni dintre reprezentanții și sindicaliștii ROMATSA și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, au eșuat.

 

Și angajaţii APIA ar putea declanşa conflictul de muncă, nemulţumiţi de faptul că Senatul a respins amendamentele propuse pentru proiectul legii salarizării. „Senatul a respins amendamentele propuse. La Camera Deputaţilor, dezbaterile se desfăşoară cu mare viteză, iar comisiilor de specialitate nu le mai sunt cerute avizele. În contextul în care prevederile proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice îi dezavantajează pe funcţionarii publici din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA este în proces de consultare a membrilor privind declanşarea conflictului social. Precizăm că prin această lege, în forma actuală, se încalcă inclusiv recomandările europene în materie de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene", se precizează într-un comunicat semnat de reprezentanţii angajaţilor APIA.

În comunicatul sindicatului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură se mai precizează că această instituţie a atras cele mai mare sume de bani din fondurile UE pentru susţinerea agriculturii româneşti – peste 20 de miliarde de euro, începând cu 2007.

„Această performanţă este realizată cu multe sacrificii (în principal prin ore suplimentare neplătite), de către funcţionarii dedicaţi şi corect motivaţi. Având în vedere importanţa deosebită pe care o are absorbţia fondurilor UE, într-o proporţie cât mai mare, este necesară stimularea financiară a personalului care gestionează aceste fonduri. Orice scădere a salariilor va conduce automat la demotivare, cu toate consecinţele negative care se pot întrevede de aici", se arată în comunicatul FNS APIA.

Cele mai citite

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă