25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO LIVE. Protestatarii au sărbătorit, marţi, în Piaţa Victoriei, respingerea controversatei OUG...

VIDEO LIVE. Protestatarii au sărbătorit, marţi, în Piaţa Victoriei, respingerea controversatei OUG 13. Peste 500 de persoane au cerut, la unison, demisia Cabinetului Grindeanu

Manifestaţiile antiguvenamentale continuă, marţi, în a treia săptămână de când românii au ieşit în stradă împotriva Guvernului Grindeanu. Evenimentul are ca scop sărbătorirea “primei victorii” a străzii, după ce, în Senat, s-a votat renunţarea la Ordonanţa 13 şi adoptarea Ordonanţei 14. 

UPDATE 22.30. Protestul s-a încheiat. Aproximativ 500 de persoane au ieşit în stradă, în cea de-a 22-a zi de manifestaţii, în Bucureşti şi în ţară. Şi la Cotroceni, 30 de susţinători ai Guvernului Grindeanu au cerut demisia preşedintelui, pentru a 17-a zi consecutiv.

 

UPDATE 21.30: Marți, în a 22-a zi de proteste, s-au adunat în fața Prefecturii peste 30 de gălățeni, cu o pancartă al cărui text spunea foarte clar că nu au de gând să renunțe la protest până când actualul guvern va demisiona: „O să ieșim în stradă până când n-o să mai fim conduși de hoți”, informează corespondetul RL, Ticu Ciobotaru. Citeşte mai multe aici.

UPDATE 21.00: Cei aflaţi în Piaţă au cântat imnul naţional şi au aprins lanternele telefoanelor mobile.

UPDATE 20.30: În Piaţa Victoriei s-au adunat aproximativ 500 de persoane, informează Digi24.

UPDATE 20.00: În Bucureşti s-au adunat în jur de 350 de persoane care cer, la unison, demisia Executivului. Şi în Cluj-Napoca s-au adunat, în Piaţa Unirii, câteva zeci de persoane, transmite corespondentul Claudiu Pădurean. Printre demonstranţi se află şi clujeanul în scaun cu rotile, despre care Claudiu Pădurean a scris AICI.

“OUG 13 a fost, azi, respinsă în Parlament. OUG 14 a fost adoptată. Este prima victorie importantă a protestelor, după mai bine de o lună de la începerea lor. Am arătat că suntem puternici. Am arătat că știm să reacționăm atunci când Puterea face abuzuri. Am arătat că suntem mulți. Am arătat că vrem și suntem dispuși să ne susținem cauza, în ciuda gerului, a programului încărcat al fiecăruia dintre noi, a tupeului politicienilor. Astăzi, merităm să sărbătorim prima noastră victorie! De mâine, vom continua să #rezistăm”, se notează pe pagina de Facebook a evenimentului.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 292 de voturi “pentru” şi o abţinere, legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogată OUG 13, precum şi Legea de respingere a OUG 13, care a întrunit 291 de voturi “pentru” şi trei abţineri. Actele normative vor ajunge spre promulgare la președintele Iohannis.


Citeşte şi: Saga ordonanțelor s-a încheiat. Aleșii au adoptat aprobarea OUG 14 şi respingerea OUG 13. Actele normative vor fi trimise spre promulgare președintelui Klaus Iohannis

Deputații au dezbătut, marți, proiectul de Lege de aprobare a Ordonței 14, prin care a fost abrogată OUG 13. care prevedea modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Tot marți, Comisia juridică a Camerei a dat raportul privind proiectul de Lege de respingere a OUG 13/2017, proiect care a fost adoptat luni în plenul Senatului.


De unde au pornit protestele?

În 4 ianuarie, când Florin Iordache a fost audiat în comisiile parlamentare de specializate, pentru a primi aviz ca ministru al Justiției, a precizat că „nu exclude” o Lege a amnistiei și grațierii.


Citește și:  Autoritatea pentru Protecția Copilului le atrage atenția părinților că nu trebuie să-și expună copiii pericolelor, mergând cu ei la proteste. Totuși, Convenția Drepturilor Copilului stipulează că micuții pot participa la proteste pașnice

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului le-a atras atenția din nou părinților că nici un copil nu ar trebui să fie supus pericolelor pe care ei și le asumă în numele libertății de exprimare, în contextul protestelor din ultimele două săptămâni. Și ministrul Muncii i-a criticat pe părinți, atrăgându-le atenția că ”nu îi amendează Olguța, ci poliția, iar legea este clară, părinții nu au voie să-și expună copiii la mitinguri”.


„Voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţilor profesionale şi a CSM”, mai spunea el.  


Citește și: FOTO: Reacția manifestanților #REZIST în fața amenzilor cu care sunt amenințați dacă își iau copiii la proteste


În 18 ianuarie, Florin Iordache, a declarat, la Guvern, că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea.

„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii”, a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.


Citește și:  SCANDALOS. Poliția și Tripadvisor, instrumente de represiune în mâna lui Liviu Dragnea. PSD se răfuiește cu manifestanții care l-au obligat să facă un pas înapoi prin protestul #REZIST


Drept reacție, mii de români s-au mobilizat și au ieșit în acea miercuri în stradă. Aproximativ 3.000 de persoane au protestat la Guvern, unde au scandat „Jos penalii!” și „DNA să vină să vă ia!”. Oamenii s-au adunat și la  Cluj Napoca, Iaşi, Craiova, Timișoara, Constanța.

Acesta a fost primul protest generat de proiectul grațierii.

Un al doilea protest a urmat în 22 ianuarie. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, în semn de protest față de Legea grațierii și modificare Codurilor Penale. Protestatarii au strigat „PSD, ciuma roșie”, „DNA să vină să vă ia”, „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”. 

Conform estimărilor oficiale,  30.000 de oameni au protestat în Capitală, în Cluj s-au adunat 5.000 de persoane, Constanța – 1.500, Sibiu și Iași – peste 1.000, Timișoara – peste 2.000. Un moment important a fost apariția în Piața Universității din București a președintelui Klaus Iohannis, care a declarat că a ieșit în stradă pentru a-și manifesta dezaprobarea că un grup de politicieni cu probleme penale vor să slăbească statul de drept și este „nadmisibil”. Oamenii l-au salutat și i-au strigat numele. 


 

Citește și: VIDEO. Efectul #REZIST, pe înțelesul lumii întregi. Un vlogger român mutat în Marea Britanie explică protestele antiguvernamentale: România, o nouă revoluție


Al treilea protest a avut loc în 29 ianuarie. Peste 100.000 de români au scandat în București și în zeci de orașe din țară împotriva ordonanțelor Guvernului PSD. În Capitală, în Piața Victoriei s-au adunat peste 50.000 de manifestanți, care au scandat: „PSD/Ciuma Roșie”, „Fără grațiere” , „Hoții!”, „DNA/ Să vină să vă ia”, „Nu amnistie/Democrație!”. Totodată, oamenii au cerut demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, și a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Manifestările au avut loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema acestor proiecte legislative. Astfel, protestatarii au mers în marș la Ministerul Justiţiei, Consiliul Național al Audiovizualului, sediul Avocatului Poporului și sediul Guvernului din Piața Victoriei. La Cluj, numărul protestarilor a fostla circa 15.000. În multe orașe din țară au fost proteste masive. La Sibiu – peste 10.000 de protestari, la Timișoara – peste 11.000, la Brașov – circa 3.000 de persoane, la Iași – peste 3.000, la Constanța – peste 1.000 de persoane. 


Citește și:  Autoritatea pentru Protecția Copilului a primit sesizări privind participarea părinților cu copii la proteste, dar susține că nu va demara anchete – surse

Participarea părinților cu copii la protestele împotriva Guvernului Grindeanu, din Piața Victoriei, au iscat numeroase discuții pro și contra, în societatea civilă. Marți dimineață, în presă a apărut informația conform căreia Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului strânge date despre părinții care au mers cu copiii la manifestații, în condițiile în care, în ultima perioadă, mai multi protestari sunt cercetați penal pentru că au făcut proiecții laser, dar și pentru că au folosit drone în Piața Victoriei.


Al patrulea protest a avut loc în 31 ianuarie și a marcat începutul a 12 zile de proteste consecutive. Peste 15.000 de persoane s-au mobilizat rapid, în Capitală, pentru a reacționa la decizia Guvernului de a adopta pe ascuns OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, fără să țină cont de protesele masive de stradă. La scurt timp, președintele Klaus Iohannis a publicat, pe contul său de Facebook, o reacție după adoptarea OUG privind modificarea Codurilor Penale. Șeful statului a notat că misiunea sa este „restabilirea statului de drept”, dar și că „sfidarea PSD la adresa poporului este deplină”.

În seara de 1 februarie: 300.000 de oameni au potestat, în toata țara. Dintre aceștia, 150.000 au manifestat la Guvern. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a încercat din nou să minimizeze efectele ordonanței, spunând că „nu e nimic ilegal sau imoral” în textul ordonanței. Între timp, ambasadele a șase țări occidentale, partenere ale României, își exprimă îngrijorarea și cer Executivului să nu abandoneze lupta anticorupție. După ora 22.30, în Piața Victoriei din Capitală, au apărut suporterii din galeriile echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde spre jandarmi. În vreme ce manifestanții strigau „fără violență!”, jandarmii au izolat Piața și au aruncat cu gaze lacrimogene. În urma conflictului, mulți protestatari au plecat spre case. ​

În seara de 2 februarie, aproximativ 80.000 de oameni au scandat în fața Guvernului „Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit”. La nivel național, peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă. La București, la ora 22.30, conform estimărilor oficiale, se aflau în Piața Victoriei 80.000 oameni, număr în scădere. La Cluj, sunt 40.000 de oameni, la Timișoara – 20.000, la Iași – 8.000, iar la Sibiu 10.000 și Brașov – 5.500. Șapte persoane au fost reținute pentru implicarea în incidentele din Piața Victoriei, de miercuri seară, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.  Acuzaţiile sunt: ultraj, tulburarea linistii si ordinii publice, port si folosirea de obiecte periculoase. O a opta persoane este cercetată, dar oamenii legii nu au luat încă măsuri preventive contra ei. 

În seara de 3 februarie,  peste 350.000 de oameni au protestat în întreaga țară împotriva Guvernului Grindeanu. 150.000 s-au manifestat la București, în Piața Victoriei, iar peste 50.000 la Cluj. S-a scandat „Hoții!” sau „PSD, Ciuma roșie!”. Pentru prima oară la un protest, în Capitală au fost proiectate mesaje gigant pe clădiri, cu mesaje anti-PSD și împotriva Guvernului Grindeanu. 

Și în celelalte orașe din România s-a înregistrat un număr impresionant de persoane. Peste 50.000 de persoane au ocupat Piața Unirii din Cluj, precum și străzile laterale ale pieței. La protestele din Cluj participă și o trupă de toboșari celebri, Cercul Întreg. În Constanța s-au strâns peste 10.000 de oameni, printre care și o persoană ce se află în căruciorul cu rotile. În Sibiu s-au strâns peste 20.000 de persoane, iar în Timișoara – peste 25.000 de oameni.

În cursul zilei de 4 februarie a avut loc Marșul copiilor. Aproximativ 10.000 de părinți cu copii au protestat în fața Guvernului, unde au transmis Executivului: „Lăsați-mă, vă rog, să trăiesc în țara mea!”. În cursul serii, în Bucureşti şi în ţară au protestat peste 420.000 de oameni. Presiunea străzii i-a făcut pe social-democrați să dea un pas înapoi, astfel că au anunțat abrogarea OUG 13.

În seara de 5 februarie, peste 300.000 de oameni au protestat în fața Guvernului. În toată ţara, peste 600.000 de manifestanţi au ieşit în stradă. Cabinetul Grindeanu a abrogat OUG controversată. Și la Palatul Cotroceni, 1.000 de contramanifestanţi au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis.

În seara de 6 februarie, au continuat protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale, chiar dacă actul normativ a fost abrogat. Protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale continuă şi luni, chiar dacă actul normativ a fost abrogat. Peste 25.000 de oameni au ieşit în stradă. La Cotroceni, aproximativ 1.000 de persoane au cerut demisia preşedintelui

În seara de 7 februarie, peste 6.000 de manifestanţi au strigat „Zi de zi aici vom fi!”. La Cotroceni, aproximativ 1.500 de persoane au cerut demisia preşedintelui Iohannis. S-a scandat: „Vă dăm suta înapoi numai să scăpăm de voi!”, „Refuz! Refuz! Refuz acest abuz!”, „Jos guvernul mincinos!”, „Cine nu sare nu vrea schimbare!”, „În democrație, hoții stau la pușcărie!”, „Iliescu nu fi trist și Dragnea e comunist!” și „Dragnea și ai lui, trădători neamului!”.

În seara de 8 februarie, aproximativ 7.000 de oameni au protestat împotriva Guvernului Grindeanu, în Piața Victoriei. La Cotroceni, aproape 200 de persoane i-au cerut demisia președintelui Iohannis. Manifestanţii au scandat „Hoţii”, „Demisia”, au cântat imnul şi au aprins lanternele telefoanelor mobile. 

În seara de 9 februarie, peste 5.000 de persoane au scandat împotriva Executivului. Aproximativ 400 de persoane au cerut, în faţa Palatului Cotroceni, demisia preşedintelui. Manifestanții au scandat: „Votați Ordonanța 14!”, „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați!”, „Hoții!”, „PSD, ciuma roșie!”, „Nu mai vrem hoţie, vrem democraţie!”, „Vă dăm suta înapoi, numai să scăpăm de voi!”, „Guvern de hoţi şi de mafioţi!”, „Tăriceanu şi ai lui, slugile Kremlinului!” şi „Rămânem uniţi, nu ne păcăliţi!”.

În seara de 10 februarie, peste 7.000 de persoane au scandat, în Piaţa Victoriei, lozinci împotriva Cabinetului Grindeanu. Şi la Cotroceni, zeci de persoane au manifestat împotriva preşedintelui Klaus Iohannis.

În seara de 11 februarie, Aproximativ 10.000 de protestatari au manifestat, în țară, în ciuda temperaturilor scăzute. În fața Guvernului au demonstrat aproximativ 5.500 de persoane, iar alte 300 au cerut demisia președintelui Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În seara de 12 februarie, 70.000 de persoane au lansat „Operațiunea Tricolorul”, în Piața Victoriei. Alte 30.000 au protestat în marile orașe. Românii din Paris, Dublin și Berlin, solidari cu protestatarii din țară. Și la Palatul Cotroceni au manifestat aproximativ 1000 de persoane.

În seara de 13 februarie, aproximativ 1.000 de persoane au cerut demisia Guvernului PSD, la Palatul Victoria. Alte câteva sute au demonstrat, în mai multe orașe din țară. Și la Palatul Cotroceni s-au strâns câteva sute de persoane.

În seara de 14 februarie,  peste 1.000 de persoane au demonstrat în Piața Victoriei. Situația în alte orașe: Sibiu – zeci de manifestanți au cerut demisia Guvernului; Oradea – au protestat aproximativ 30 de persoane; Constanța – aproximativ 30 de persoane; Brașov – 50 de persoane; Timișoara – 50 de persoane; Craiova – 20 de persoane; Ploiești – câteva zeci de persoane; Iași – 20 de persoane.

În seara de 15 februarie, în Piața Victoriei au fost peste 700 de protestatari. Alte câteva sute au manifestat și în alte orașe din România.

În seara de 16 februarie, sute de oameni s-au adunat în mai multe orașe, pentru a manifesta împotriva Guvernului PSD, condus de Sorin Grindeanu. La Caransebeș, peste 3.000 de susținători ai Guvernului Grindeanu, printre care și lideri social-democrați, au ieșit în stradă, deși PSD a informat că nu vor fi organizate mitinguri de susținere.

Duminică, 19 februarie, cel mai mare miting din România s-a înregistrat la Cluj-Napoca. Aproximativ 3000 de oameni s-au strâns în Piaţa Unirii și au pornit în marș prin oraș. Clujenii au adus drapele tricolore şi cu pancarte cu texte cum ar fi “Dragnea – Iordache – Grindeanu –PSD – ALDE – grup infracţional organizat”, ”Demisia”, ”Suntem cu ochii pe voi”, ”Nicio ţară civilizată nu are miniştri atât de proşti ca ai noştri” sau ”27 de ani de corupţie. Cât mai rezistăm?”. În Bucureşti s-au strâns, în faţa Guvernului, 2.500 de persoane.

Luni, 20 februarie, circa 100 de oameni au continuat să-şi manifeste nemulţumirile faţă de Guvernul Grindeanu. În ţară, românii nu au încetat să ceară demisia Cabinetului PSD -ALDE. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă