15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Peste 300.000 de oameni au protestat în fața Guvernului. În toată...

FOTO+VIDEO. Peste 300.000 de oameni au protestat în fața Guvernului. În toată ţara, peste 600.000 de manifestanţi au ieşit în stradă. Cabinetul Grindeanu a abrogat OUG controversată. 1.000 de contramanifestanţi au cerut demisia preşedintelui

Protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale continuă, duminică, în vreme ce Guvernul Grindeanu a abrogat Ordonanța 13, prin care au fost modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală. La Cotroceni, aproximativ 100 de pensionari cer demisia președintelui Iohannis.

UPDATE 23.30: Câteva zeci de români din Toronto, Canada, au ieșit în stradă, astăzi. Aceștia au răspuns unui apel făcut pe Facebook de mai mulți utilizatori care fac parte din ORCA, o organizație româno-canadiană. Citeşte mai departe …

UPDATE 23.15: În aceste momente, manifestanţii se retrag din Piaţa Victoriei. În aceste momente mai sunt doar 6.000 de persoane în faţa Guvernului. Foarte mulți dintre manifestanții care au venit duminică seară în Piața Victoriei au plecat pe bulevardul Lascăr Catargiu, iar la Piața Romană, unde sunt dispozitive de jandarmi și polițiști, au fost îndrumați să meargă pe trotuare.

UPDATE 21.45: În aceste momente, în Bucureşti sunt peste 300.000 de oameni în stradă, iar la nivel naţional, numărul protestatarilor a ajuns la 500.000. În rândurile manifestanţilor s-au oferit chiar şi bomboane de ciocolată.

UPDATE 21.30: La această oră, în faţa Guvernului s-a păstrat un moment de linişte, iar pe clădirile din apropiere a fost proiectată harta ţării cu mesajul “România, respect”!

UPDATE 21.15: În Cluj-Napoca sunt, în stradă, peste 50.000 de oameni spun surse din rândul Jandarmeriei. În Constanţa, numărul manifestanţilor a ajuns la 7.000, iar la Timişoara 40.000. 

UPDATE 20.50: La ora 21.00, toţi românii din Piaţa Victoriei îşi vor aprinde telefoanele, iar pe clădirile din zonă sunt proiectate mesaje împotriva acţiunilor Executivului PSD. Tot la această oră s-a cântat şi imnul naţional.

UPDATE 20.15: Din cauza aglomeraţiie, metroul nu mai opreşte la staţiile Piaţa Victoriei şi Aviatorilor. 

UPDATE 20.00: Sunt peste 150.000 de bucureşteni, în stradă. Pe sediul Guvernului este proiectat mesajul “Refuz acest abuz”, iar pe blocul Comitetului Olimpic Român se pot observa doi ochi cu mesajul “Vă vedem”. Şi în Iaşi s-aua dunat peste 10.000 de oameni.

UPDATE 19:30: În acest moment, în Bucureşti, în faţa Guvernului, s-au adunat peste 70.000 de români. În Constanţa au ieşit în stradă aproximativ 4.000 de manifestanţi, transmite corespondentul RL, Cristian Hagi, iar de la Cluj-Napoca, jurnalistul Claudiu Pădurean informează că s-au adunat deja zeci de mii de demonstranţi care scandează împotriva Guvernului Grindeanu şi a lui Liviu Dragnea.

UPDATE 19.00: Peste 6.500 de gălățeni au protestat și în această seară în Galaţi. Protestul a început pe esplanada din faţa Prefecturii Galaţi. Manifestanții sunt în continuare nemulţumiţi, chiar și după abrogarea Ordonanței 13 şi spun că vor continua să iasă în stradă până când Guvernul şi Parlamentul vor elimina politicienii care au probleme cu justiţia.  Protestatarii suflă în fluiere şi vuvuzele şi agită drapele naţionale şi pancarde şi strigă „Demisia!”, „Altă întrebare, marş la închisoare!”,  „La închisoare, nu la guvernare!” şi  “Hoţii!”. „N-au dat nici o explicaţie, nu au anunţat demisia Guvernului.nu au anunțat nici măcar demisia unui ministru. Toţi au aprobat Ordonanța 13, toţi ar fi trebuit să plece şi să vină alţii, tot de la PSD că ei au câştigat alegerile”, ne-a declarat unul dintre manifestanți, transmite corespondentul RL, Ticu Ciobotaru.

„Acești oameni nu ne mai reprezintă, nu avem nici o garanţie că mâine nu vor băga altă lege pe şestache, de aceea ieşim în continuare. Eu, cel puțin, nu renunț la acest protest”, a declarat o tânără participantă la protest.

Manifestanții au plecat, în marş, pe acelaşi traseu ca și în serile trecute, de la Prefectură, pe străzile Domnească și Brăilei până la Inelul de Rocadă, după care s-au întos în coloană la platoul din fața Prefecturii, unde și-au continuat protestul.

UPDATE 18.30: Sute de români protestează în diaspora, în semn de solidaritate faţă de manifestanţii din ţară. Citeşte mai multe aici! În Bucureşti s-au adunat deja 15.000 de demonstranţi.

UPDATE 18.15: Cel puţin 10.000 de cetăţeni s-au adunat în Piaţa Victoriei, unde continuă să protesteze împotriva acţiunilor Guvernului Grindeanu. De la gurile de metrou vin valuri de manifestanţi pentru a participa la cel mai amre protest din România, aşa cum se anunţă pe reţele de socializare.

UPDATE 17.45: Un tânăr a fost lovit de trei persoane şi dus la ambulanţă cu nasul spart. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, agresorii au fost duşi la secţia 1 pentru audieri.

UPDATE 17.00 Sunt aproximativ 5.000 de oameni în Piața Victoriei, în vreme ce, la Cotroceni, o mie de persoane cer demisia președintelui Iohannis. 

În textul publicat în Monitorul Oficial, Cabinetul Grindeanu arată că abrogarea are loc ”avînd în vedere că au existat foarte multe reacţii, nu numai în ce priveşte fondul actului normativ, cât şi în ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia, constatând că faptul că actul normativ menţionat a suscitat un real interes în rânul cetăţenilor României, aceştia înţelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică în perioada prealabilă adoptării, dar şi prin susţinerea ideilor în cadrul unor manifestări publice”. 

16.20: Ordonanța de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Numărul protestatarilor de la Cotroceni a crescut la 300


15.00: Aproximativ 1.500 de oameni protestează, la ora transmiterii acestei știri, în Piața Victoriei. Ei strigă: ”Demisia!” și ”Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!”. 

15.10: NEWS ALERT: Guvernul Grindeanu a abrogat Ordonanța 13

14.50: 30 de persoane s-au strâns la Cotroceni, unde scandează împotriva președintelui Iohannis, arătându-și susținerea pentru Guvernul Grideanu. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat pe contul său de Facebook, că mitingul nu este organizat de PSD. 

Citește și: VIDEO. Contramanifestație, la Cotroceni. Mai mulți pensionari își arată susținerea față de Guvernul Grindeanu: Jos cu Iohannis, trădător de țară. Dragnea spune că PSD nu a organizat astăzi nici un miting

14.15: Șefa ICCJ, precizări despre OUG: Toată lumea îşi doreşte o abrogare. Prorogarea, şi în sens comun, şi juridic, înseamnă amânare.

14.05: VIDEO. Liderul USR, Nicușor Dan, nu va participa la consultări cu premierul Grindeanu: Acest Guvern trebuie să plece. 

14.00 A început ședința de Guvern, în care se discută abrogarea Ordonanței 13, dar și desecretizarea unor stenograme care cuprind dezbaterile din şedinţele  Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017.

13.50: Cătălin Predoiu, despre Guvernul Grindeanu: Din punctul meu de vedere ar trebui să plece.

13.00 PSD Cluj afirmă că Executivul condus de Sorin Grindeanu trebuie să continue să pună în aplicare toate măsurile din programul de guvernare și își anunță susținerea față de decizia premierului de a abroga OUG 13.

12.05: Ședința Cabinetului Grindeanu în care ar urma să abroge Ordonanța 13 va avea loc la ora 14.00, au declarat, pentru news.ro, surse guvernamentale. Este posibil ca, în această ședință, ministrul Justiției, Florin Iordache, ar putea să fie remaniat. 

Sursele citate afirmă că discuţia referitoare la îndepărtarea lui Iordache din Guvern a avut loc sâmbătă, pe fondul intensificării protestelor de stradă faţă de Executiv şi a acuzaţiilor din partid şi din interiorul Cabinet legate de modul în care a comunicat pe tema OUG privind modificarea codurilor penale. Sâmbătă, a fost evocată posibilitatea demisiei, variantă care nu ar fi fost acceptată de ministru, luându-se apoi în calcul demiterea sa.

Zeci de oameni protestează, la această oră, în fața sediului Guvernului, și strigă: “Operațiunea ‘Hoții afară din țară’ — misiune îndeplinită!”, “Suntem cu ochii pe voi”, “Bun venit, Cluj!”.


11.48: Andrei Sava, PSD: Felicitări sutelor de mii de români care au ieşit în stradă

Andrei Sava, fost deputat PSD şi actual membru al PSD Prahova, a transmis sâmbătă seară felicitări sutelor de mii de români care au ieşit pe străzi infruntând frigul, care “au făcut posibilă această victorie a dreptăţii”, conform Mediafax.

11.46: Fost judecător CCR: Pot fi abrogări şi între data publicării în MO şi cea a intrării în vigoare

Fostul judecător CCR Tudorel Toader este citat de Mediafax explicând că actele normative pot fi abrogate de către autoritatea emitentă şi în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial şi data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare.

UPDATE 11.40: Eurodeputatul Monica Macovei explică forma OUG de abrogare

“Cum ar trebui să arate noua OUG a Guvernului Grindeanu. Fără ambiguităţi juridice, fără să ne păcălească. Să îi ajutăm să facă noua ordonanţă de urgenţă exact cum le-a cerut poporul.
 
Titlul noii OUG: Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017 (în totalitate) şi modificarea unor dispoziţii din Codul de procedură penală. Refuzăm titluri de genul: anulare, revocare, prorogare, etc. Acceptăm numai abrogare.
 
Textul noii OUG: Articolul 1: “Se abrogă OUG 13/2017”. Toată. Numai aşa noua ordonanţă de urgenţă împiedică intrarea în vigoarea a modificărilor Codului Penal, programată pentru 9 februarie 2017, şi limitează în timp, până în momentul adoptării noii OUG, a modificărilor la Codul pe Procedură Penală.
 
De la data adoptării noii OUG, modificările Codului de procedură penală nu mai sunt în vigoare. Evident, noua OUG trebuie publicată imediat în Monitorul Oficial, până pe 8 februarie cel târziu şi trimisă în aceeaşi zi Parlamentului.
 
Articolul 2: “Se modifică următoarele articole din Codul de Procedură Penală (enumerate), după cum urmează:…” şi se scriu, în noua OUG, textele în vigoare înainte de OUG 13/2017 la toate articolele din Codul de procedură penală modificate de OUG 13/2017.
 

Acest lucru este necesar pentru că, după ce OUG 13/2017 este abrogată în totalitate, trebuie modificate, prin noua OUG, textele din Codul de procedură penală care au intrat deja în vigoare la 1 februarie 2017 şi care astăzi fac parte din Codul de procedură penală”, explică pe Facebook Monica Macovei.


UPDATE 11.37: Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, despre OUG: Alegem varianta legală pentru a dezmorsa situaţia.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, a declarat duminică, cu privire la OUG pentru modificarea Codului Penal, că Guvernul va susţine ”varianta legală” pentru a dezamorsa situaţia din stradă, afirmând că, dacă există un proiect, abrogarea OUG este cea bună soluţie, informează Mediafax.

UPDATE 10.00: În fața Guvernului, s-au adunat câteva zeci de persoane. 

Studenții clujeni, care au ajuns de dimineață în Capitală, se îndreaptă spre sediul Guvernului. Când au trecut pe lângă sediul DNA, au strigat: ”Dragnea, nu uita, te așteatpă Laura!”. 


Duminică, protestatarii anunță cel mai mare miting,care începe la ora 14.00, în Piața Victoriei și se vor aduna oameni din toată țara. Participanții speră la cel puțin un milion de oameni în stradă. 


Citește și: Cacealma. Ce ascunde pasul înapoi făcut de PSD și Liviu Dragnea | ANALIZĂ

Liviu Dragnea, președintele PSD, al Camerei Deputaților și șeful real al Guvernului, a anunțat că îi propune premierului să abroge Ordonanța 13, prin care s-a modificat legislația penală în folosul politicienilor penali. Motivul: nu vrea război social. Minciună!

În realitate, Avocatul Poporului, juristul Victor Ciorbea, i-a arătat lui Dragnea greșelile de neconstituționalitate din textul redactat de oamenii ministrului Justiției Florin Iordache. Așa a aflat Dragnea că nu-i poate trece ordonanța de Curtea Constituțională, cu toate că majoritatea judecătorilor sunt apropiați de PSD. Dacă lasă ordonanța să parcurgă traseul judecății la CCR, adică alte cel puțin cinci zile de proteste masive în Capitală și țară, Dragnea și PSD nu au decât de pierdut. Încrederea propriilor alegători, altădată captivi ai PSD, se va prăbuși. Așa că Dragnea a ales o retragere strategică… citește mai departe aici … 


De altfel, primii protestatari din Cluj au și ajuns la București, la ora 08.00. 

Conform anunţurilor făcute pe pagina de Facebook a evenimentului, dumincă,  la ora 20.00, atât în ţară, cât şi în diaspora, în pieţe va fi intonat imnul de stat, iar o oră mai târziu “fiecare participant la manifestaţiile din toate oraşele ţării şi din diaspora va ridica spre cer propria lumină aprinsă”. 

Sâmbătă seară, premierul Sorin Grindeanu a anunțat că Executivul se va reuni duminică într-o ședință de urgență, în care va abroga Ordonanța de Urgență 13, privind modificarea Codurilor Penale. El a mai spus că nu dorește să dezbine România, după ce, în cursul zilei, șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat la DC News, că îi va propune acest lucru prim-ministrului, din cauza protestelor.

“Am ascultat şi am văzut în aceste zile foarte multe opinii din partea colegilor de partid (n.r. PSD), am auzit vocea străzii. Vin azi să vă spun decizia mea ca prim-ministru. Nu vreau şi nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două, este ultima mea dorinţă de a se ajunge la aşa ceva. Ca prim-ministru că anunţ că am luat câteva decizii. Mâine vom face de urgenţă o şedinţa de guvern pentru abrogarea OUG. Abrogarea e termenul folosit de Administraţia Prezidenţială când ne-a cerut. Vom găsi termenul legală că să nu între în vigoare – abrogare, prorogare”, a declarat, sâmbătă seară , Grindeanu. 

Și președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului de mai multe ori să abroge ordonanța și se va adresa, marți, plenului Parlamentului, pe tema modificării Codurilor Penale. Și ambasadele occidentale s-au arătat îngrijorate de modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală, cerând Guvernului Grindeanu să continue lupta împotriva coruptiei. 


Citește și: Iohannis are soluții pentru Grindeanu. Președintele României ar putea să destituie guvernul marionetă al condamnatului Liviu Dragnea

Președintele Iohannis poate destitui guvernul Grindeanu dacă împotriva acestuia va fi declanșată urmărirea penală. În 2006, fostul șef al statului, Traian Băsescu, a utilizat acest instrument oferit de Constituție… citește mai departe aici .. .


​Sâmbătă seară, aproximativ 420.000 de români au ieșit în stradă, în cea de-a cincea zi consecutivă de proteste, de la adoptarea OUG 13. 

LIVE VIDEO + FOTO. A şasea zi de proteste în Bucureşti şi în ţară, cu peste 420.000 de oameni. Presiunea străzii i-a făcut pe social-democrați să dea un pas înapoi


Citește și opinii ale jurnaliștilor Rl pe această temă:

Sabin Orcan, director editorial: Drepturile omului în țara borfașilor

Rpzvan Chiruță, redactor-șef print: Confesiunea unui naiv faţă cu un atac banditesc 

 

 

 

 

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă