26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialPROTEST. FOTO. Sute de bucureșteni, în stradă. Clotilde Armand: Nu ei sunt...

PROTEST. FOTO. Sute de bucureșteni, în stradă. Clotilde Armand: Nu ei sunt alături de mine, ci eu sunt alături de ei!

UPDATE 18.40: Aproximativ 200 de persoane se mai află în Piața Universității. 

UPDATE 17.00: Peste 600 de oameni s-au adunat în Piața Universității, la protest. 

UPDATE 16.20. Clotilde Armand, candidata USB la Primăria Sectorului 1 a ajuns în Piața Universității. Ea s-a clasa a doua, deși toate sondajele de opinie o indicau drept câștigătoare la 2 procente distanță față de contracandidatul PSD.

”Noi am fost la judecătorie. Noi credem că există suspiciuni. Ceea ce facem acum este să încercăm să lucrăm pentru viitor ca să nu se mai întâmple. Noi învăţăm”, a declarat ea. 

Armand a mai spus că USB a ridicat excepţia de neconstituţionalitate la CCR, acuzând nereprezentativitatea candidatului PSD în fruntea Primăriei Sectorului 1 al municipiului Bucureşti.

„Evident că nu se va aplica retroactiv, dar era o fereastră de oportunitate. Noi am sesizat CCR pentru a cere ca pe viitor în România să nu mai fie alegeri într-un singur tur. (…) Nu ei sunt alături de mine, ci eu sunt alături de ei!”, a adăugat Armand.

UPDATE 15.55: Aproximativ 300 de persoane s-au strâns la Universitate, conform anunțului făcut de organizatori pe pagina evenimentului. Printre cei care au ieșit în stradă se numără și filosoful Gabriel Liiceanu. 

„Înţeleg că există suspiciuni serioase legate de o fraudare a alegerilor în Sectorul 1, ori, pentru mine, fraudarea votului este cel mai grav atentat la adresa democraţiei pentru că îi surpă fundamentele, iar noi cei care votăm devenim nişte caraghioşi distribuiţi într-o mascaradă politică. Ideea că se aleg ei între ei folosindu-ne pe noi în scenariul acesta mi se pare intolerabilă. Pur şi simplu aş vrea să prorestez la ideea că deşi există oameni politici condamnaţi pentru fraudarea votului în 2012, s-ar părea că acest demers inimaginabil pentru democraţia autentică mai există azi la noi. Dacă n-ar fi nicio problemă nu văd de ce nu s-ar număra voturile sau de ce nu s-ar reface alegerile” a spus Liiceanu, precizând că este primul protest la care participă, după Piaţa Universităţii din 1990.

„Nu mi se pare corect să ştiu că votul meu nu este numărat corect şi acesta ar trebui să fie şi procesul democratic. Noi nu suntem într-o democraţie participativă unde putem să decidem toate legile. Noi putem să decidem foarte puţine lucruri. Dacă însăşi procesul acesta nu este unul valid, nu ştiu cum am mai putea avea încredere în instituţiile statului”, a declarat Florin Bădiţă, conform Agerpres.  

UPDATE 15.30: Bucureștenii au început să iasă în stradă, la ora trasnmiterii acestei știri, conform fotografiilor postate pe pagina de Facebook Vrem renumărarea voturilor în Sectorul 1.  

––

Peste 4.000 de bucureșteni au anunțat, pe Facebook, că ies sâmbătă în stradă. Ei cer renumărarea voturilor în Sectorul 1 al Capitalei, după alegerile locale și după ce cererea Uniunii Salvați Bucureștiul de renumărare a voturilor în 18 secții a fost respinsă. 

„Există suspiciuni că în sectorul 1 din Bucureşti s-au comis fraude electorale. Solicităm Biroului Electoral Central şi unităţilor din teritoriu să solicite renumărarea voturilor pentru a clarifica aceste suspiciuni. Cerem să avem certitudinea unui vot corect, într-un stat de drept care funcţionează şi în care instituţiile aflate în serviciul cetăţenilor respectă legile în vigoare. Până când aceste lucruri se vor întâmpla, ne întâlnim pentru a comemora democraţia în România”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului, organizat de comunitatea Corupția ucide. 

Citește și: ALEGERI LOCALE 2016. Cum motivează Biroul Electoral al Sectorului 1 respingerea solicitării USB de renumărare a voturilor

Evenimentul de pe Facebook este promovat şi de liderul partidului USB, Nicuşor Dan: „Cetăţenii cer un proces electoral transparent, vital pentru democraţie. Uniunea Salvaţi Bucureştiul urmăreşte acelaşi scop şi continuă demersurile legale pentru renumărarea voturilor în sectorul 1.”

O petiţie online prin care se solicită renumărarea votului a fost semntă de peste 11.000 de persoane.

Citește și: Clotilde Armand : USB va contesta la Biroul Electoral Central decizia privind renumărarea voturilor în mai multe secții din Sectorul 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă