20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialProiectul de buget, gata pana la sfarsitul lunii ianuarie

Proiectul de buget, gata pana la sfarsitul lunii ianuarie

Sindicatele, patronatele sI reprezentantii Guvernului au dezbatut ieri modul in care se poate trece peste criza economica sI reluarea dialogului cu partenerii sociali, despre care ministrul Muncii a recunoscut ca a cam "schiopatat" in ultimii ani.

Sindicatele au obtinut promisiunea ca programul anti-criza pe termen scurt va fi negociat de guvernanti cu partenerii sociali si va fi sustinut prin proiectul de buget. La inceputul saptamanii viitoare, toate partile implicate se vor intalni pentru a stabili programul anti-criza si a finaliza proiectul de buget, dupa cum a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical. Bugetul de stat va fi gata pana la sfarsitul lunii ianuarie, a anuntat ministrul Finantelor, Gh. Pogea, care a precizat ca se va tine cont de mentinerea atractivitatii tarii pentru investitori. Prioritatea numarul unu vor fi investitiile publice pentru a se compensa scaderea economica. Saptamana viitoare, dupa ce se vor analiza fondurile disponibile din buget, se va sti daca se vor putea mari salariile personalului din invatamant si sanatate, va creste valoarea punctului de pensie si vor fi indeplinite promisiunile electorale.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ca vrea sa reia dialogul social care a schiopatat in ultimii patru ani, iar Consiliul Economic si Social (CES) sa aiba o importanta mai mare in luarea decizilor. Autoritatile vor incheia un acord cu partenerii sociali pe termen mai lung, care va cuprinde masuri pentru stabilitatea economica si sociala pe patru ani pentru a se depasi cu bine criza. De asemenea, Sarbu a anuntat ca a cerut retragerea Legii Patronatelor pentru a fi rediscutata.
Inainte de discutiile de la Ministerul Muncii, reprezentantii sindicatelor si patronatelor s-au intalnit la Consiliul Economic sI Social (CES). "Scopul intalnirii a fost de a concerta puncte de vedere unitare legate de situatia actuala. Avem ingrijorari legate de faptul ca, desi criza economica este puternica si mai este si criza gazului, masurile anticriza luate de Guvern sunt prea putin evidentiate.

 

Daca aceste masuri anticriza nu vor fi cuprinse in proiectul bugetului de stat, vom ramane cu o serie de probleme nerezolvate", a declarat presedintele Confederatiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu. Sindicatele sI patronatele au stabilit un punct de vedere comun pe care l-au prezentat ministrului Marian Sarbu, iar pricipala prioritate a fost  programul de masuri anticriza care sa fie reflectat in proiectul bugetar.  

» Platforma comuna de solutii
"Suntem la inceput de mandat si trebuie sa dam certitudinea cetatenilor ca lucrurile se inscriu pe un fagas normal. Datorita amplitudinii crizei, formei in care se manifesta si dinamicii ei, problemele nu se pot rezolva decat printr-o platforma comuna de solutii. Am ferma convingere, in ciuda vaicarelilor pe care le aud, ca vom reusi. Ma concentrez pe solutii si mai putin pe pericole", a declarat ministrul Finantelor, Gh. Pogea.

Cele mai citite

Adolescenta ciclistă elvețiană Muriel Furrer a murit după un accident la campionatele mondiale.

Ciclista elvețiană Muriel Furrer a murit la o zi după ce, la vârsta de 18 ani, a suferit un accident grav în timpul cursei...

Probleme de lot pentru Rapid înaintea meciului cu Oțelul

Marius Șumudică a evidențiat dificultățile cu care se confruntă echipa Rapid. Într-o conferință de presă premergătoare meciului din Liga 1, programat pentru sâmbătă, 28 septembrie,...

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...
Ultima oră
Pe aceeași temă