13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialProiect european construit de firme din state non-UE. Sinderurgiștii au protestat la...

Proiect european construit de firme din state non-UE. Sinderurgiștii au protestat la Galați

Gazoductul BRUA, care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria, este un proiect prin care Comisia Europeană vrea să elimine vulnerabilitatea statelor europene la o eventuală criză a gazelor naturale. Potrivit specialiştilor, noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km și o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria. Conducta ar trebui să fie funcțională în 2020, când ExxonMobil și OMV Petrom vor începe extracția gazelor naturale din Marea Neagră.

Lucrările la interconectorul BRUA ar urma să se desfășoare pe teritoriul a 11 județe din România, de la Arad la Giurgiu. Pe 27 februarie, Ministerul Energiei a emis autorizația de construire pentru gazoduct, începerea lucrărilor fiind programată în această perioadă.

Au apărut şi primele nemulţumiri şi chiar proteste în legătură cu derularea acestui proiect. Angajaţii producătorului de ţevi ArcelorMittal Tubular Products de pe platforma siderurgică de la Galaţi au organizat un prim protest la Galaţi şi vor organiza un nou protest la Bucureşti, pentru că acest proiect strategic al UE va fi realizat cu aportul unor firme din state non-UE, conductele fiind livrate de firme din Turcia şi Rusia.

Protestul de la Galaţi a fost organizat de Sindicatul AMG Siderurgistul din cadrul ArcelorMittal Tubular Products, singura revendicare fiind aceea adresată Guvernului Tudose de a fi găsite soluţii pentru ca atribuirea contractului de achiziţie publică ce face obiectul procedurii de licitaţie organizate de Transgaz Mediaş pentru proiectul BRUA să se efectueze “astfel încât atât fondurile europene, cât şi cele din bani publici care finanţează acest proiect să nu fie folosite pentru finanţarea unor importuri de produse din oţel la preţuri de dumping din ţări din afara Uniunii Europene, respectiv pentru finanţarea unor locuri de muncă din ţări care nu fac parte din UE, ci să fie folosite în sprijinul economiei româneşti”. Protestatarii au purtat pancarte pe care scria  „Vrem proiectul BRUA, vrem să ne păstrăm locurile de muncă” şi „Oţel românesc pentru proiecte româneşti, Ţeavă românească pe pământ românesc”.

Sunt încălcate măsurile CE

Liderii sindicali susţin că este încălcată legea, dar şi măsurile stabilite de Comisia Europeană pentru susţinerea producătorilor de oţel din Europa şi a industriei europene. „Până acum au fost două  licitaţii şi noi le-am contestat pe amândouă, ultima vineri la Curtea de Apel Alba Iulia. Au rămas două firme turceşti şi una rusească, dar noi am fost eliminaţi pe criterii puerile. Protestăm deoarece pentru proiectul BRUA cu firma de la Galaţi putem executa această conductă fără probleme.

Sunt bani europeni pe teritoriu -european, iar legea spune că cel puţin 50% din finanţarea europeană trebuie să fie din UE. România e în UE, dar Turcia şi Rusia nu sunt în UE. Aşteptăm de la Guvern o explicaţie şi contractul să fie atribuit la noi. Avem capacitatea. Toţi se laudă că s-au făcut 200 de metri de pod, dar nimeni nu se gândeşte că sunt 440 km de ţeavă ce pot fi livraţi de la Galaţi. Materia primă o luăm de la Combinatul ArcelorMittal Galaţi. Să ne punem un semn de întrebare de ce nu se iau din România tabla şi ţeava respectivă, că noi le producem aici”, ne-a declarat Ioviţă Lungu, liderul sindicatului de la ArcelorMittal -Tubular Products.

Licitația a fost internațională

Situaţia este destul de complicată. Pentru contractul de livrare a conductelor pentru gazoductul BRUA este o licitaţie internaţională, câştigată de firmele din Turcia şi Rusia, care au venit cu preţuri mai mici decât cele ale ArcelorMittal Tubular Products. Solicitarea adresată Guvernului de a interveni în derularea unei proceduri de licitaţie ar putea rămâne o simplă revendicare sindicală, pentru că intervenţia Guvernului ar fi ilegală.

Dacă Guvernul României ar fi luat în serios apelurile repetate ale marilor producători industriali, care sunt şi mari consumatori de energie şi ar fi adopat şi în România o politică energetică favorabilă industriei după modelul măsurilor Comisiei Europene, producătorii de la noi ar fi avut şansa de a deveni competitivi. ArcelorMittal Tubular Products Galaţi putea merge la licitaţie cu un preţ mai mic decât cele ale firmelor din Turcia şi Rusia şi astfel câştiga contractul. Eşecul firmei din Galaţi în contractul BRUA este, în primul rând, un eşec al politicilor guvernamentale.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă