Proiect de lege propus de Ministerul de Interne: Card unic de identitate și de sănătate. Buletinul electronic ar permite autentificarea online și ar simplifica interacțiunea cu autoritățile publice

de Elena Marinescu, Razvan Pritulescu , 19 martie 2017 - stire actualizata la ora 21:14, 19 martie 2017
Proiect de lege propus de Ministerul de Interne

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache, a declarat pentru România Liberă că, potrivit Legii 95 privind reforma în domeniul sănătăţii, actualele carduri de sănătate vor fi valabile până la expirarea lor, cel puţin 4 ani de zile. Astfel, va fi o perioadă de tranziţie în care cardurile de sănătate vor fi utilizate în paralel cu noile cărţi electronice de identitate, urmând să fie înlocuite ulterior cu noul tip de act de identitate. 

Emiterea cardurilor de sănătate a costat statul român 184 de milioane de euro, în condiţiile în care informatizarea întregului sistemului sanitar a costat, în ultimii 15 ani, peste 300 de milioane de euro. 

Ministerul de Interne propune înlocuirea actualelor acte de identitate cu carduri electronice, cu cip, care ar permite autentificarea online. Noua carte de identitate ar include și informațiile înscrise pe cardul de sănătate, care și-ar înceta, astfel, valabilitatea.

Cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în sisteme informatice terțe ale administrației publice, precum și în alte sisteme informatice stabilite prin hotărâre a Guvernului, și utilizarea semnăturii electronice extinse, se arată în comunicatul de presă al MAI. Mai exact, titularul unui astfel de document se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educație etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, susține MAI.

Se propune, de asemenea, eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, „funcţionalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Cardul naţional de sănătate îşi încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate.

Emiterea cardului se poate refuza

Potrivit proiectului de lege supus dezbaterii publice, noile cărți de identitate vor conține următoarele date: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, CNP-ul, adresa de domiciliu, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; prenumele părinţilor titularului; precum şi datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, amprentele a două degete.

Persoanele care, “din motive religioase sau de conștiință”, refuză în mod expres obținerea unei cărți electronice de identitate, pot cere emiterea unei cărți de identitate simple, se mai arată în proiect.

Cărțile electronice ar urma să fie produse de Imprimeria Naționala, care ulterior va stabili și costul.

Comentarii

 • daniel ionescu

  19 martie 2017 23:15

  alta teapa! bugetul fondului de asigurari sociale de sanatate este finantat si, inca, se administreaza in regim privat! se trece toata baza de date si implicit dreptul de dispozitie asupra fondului la ministerul de interne! sa-si vada de treaba si, mai ales sa se ocupe de administrarea evidentei populatiei - unde s-a facut de *** !- pentru a nu mai avea surprize la alegeri sau la referendumuri!

  raspunde comentariului
 • Diaspora

  19 martie 2017 17:04
 • Ilie Mihalteanu

  19 martie 2017 16:15

  ...cu excepia cazurilor în care titularii refuză acest lucru din motive religioase sau de contiină...Textul trebuie corectat, caci cei care refuza CI nu pot fi acuzati asa grav de legiuitori, deoarece nici o religie nu interzice explicit documentele eletronice popii chiar folosesc carduri electronice pt plati sau retrageri de numerar iar cei care ar refuza aceste CI electronice nu pot fi acuzati ca ar avea constiintadelict foarte grav in secXXI ci pot fi acuzati doar ca sint inconstienti si nu au discernamint.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  19 martie 2017 15:21

  Ceva absolut bizar...Datele privitoare la sanatate nu sunt publice.Ele circula doar în sistemul de sanatate.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design