Proiect: cărţile nu-i vor mai scăpa de puşcărie pe deţinuţii

de Carla Popa , 06 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 22:05, 06 ianuarie 2016
Proiect: cărţile nu-i vor mai scăpa de puşcărie pe deţinuţii

Deţinuţii ar putea să nu mai beneficieze de posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenție cu 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică, invenție sau inovație brevetate, potrivit unei iniţiative legislative pentru modificarea legii privind executarea pedepselor depuse la Senat.

Propunerea legislativă prevede abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care oferă deţinuţilor posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenție cu 30 de zile ''în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate''.

Iniţiatorii susţin că ''actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura şi permite fentarea pedepselor privative de libertate'' şi că ''simpla activitatea de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine'', potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

Reducerea perioadei de detenție cu 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică, invenție sau inovație brevetate ''nu poate fi valabilă în cazul persoanelor cu o instrucţie de vârf şi cu o calificare profesională superioară, care nu pot invoca necunoaşterea legilor sau neînţelegerea consecinţelor actelor antisociale comise'', mai susţin iniţiatorii.

Potrivit expunerii de motive, ''comisia de eliberare condiționată nu poate avea competența să judece valoarea unei invenții sau a unei lucrări științifice și nici să garanteze că respectiva invenție sau lucrare nu este elaborată de cineva din afara penitenciarului și însușită de deținut contra cost sau în schimbul altor foloase pe care le va furniza ulterior eliberării, autorului real''.

Cei 15 parlamentari care cer modificarea cadrului legal de executarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate susţin că în baza actualei legislaţii ''au fost eliberaţi condiţionat cei mai mulţi falşi cercetători ştiinţifici şi scriitori de ocazie condamnaţi pentru acte de corupţie în ultimii ani''.

''Sunt o sumedenie de politicieni de vârf, fotbaliști sau îmbogățiți ai vremii care odată ajunși la închisoare și-au descoperit talente literare și științifice nebănuite și au reușit, fiecare, în doar câteva luni, să publice mai multe cărți decât tot Institutul Cultural în câțiva ani. Este inadmisibil că acești oameni condamnați pentru corupție să beneficieze de o lege lacunară care le permite să se întoarcă mai repede la averile obținute prin furt și să ne dea apoi lecții de moralitate și bună creștere'', a declarat unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, senatorul independent Valeriu Todiraşcu, potrivit unui comunicat remis miercuri Mediafax.

Proiectul urmează a intra în dezbaterea Senatului în sesiunea care începe în februarie. Camera Deputaților este camera decizională. Potrivit unor date transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, în perioada 2013-2015, 188 de deținuți au scris şi publicat peste 400 de cărţi.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design