20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialProcurorul revocat din DNA Doru Țuluș: Sunt pregătit pentru absolut orice. Știu...

Procurorul revocat din DNA Doru Țuluș: Sunt pregătit pentru absolut orice. Știu mai bine decât oricine cu cine am de-a face. Mă aștept la o cerere de arestare în viitorul apropiat

Fostul procuror revocat din DNA la cererea procurorului-șef Laura Codruța Kovesi, Doru Ţuluş, a afirmat, într-o emisiune de pe postul România TV, că se așteaptă „la orice”, inclusiv la o cerere de arestare pe numele său, în viitorul apropiat.

„În momentul în care s-a luat un denunț împotriva mea s-a format un dosar penal. Această situație pe care v-o descriu, a acelui denunț, în mod oficial a fost reactivată la două zile după ce am depus plângerea la CSM. Am dedus că e un denunț, ceva se auzise pentru că era o mare porcărie, era o persoană din penitenciar pe care nu o cunoșteam. Nu am avut o relație tensionată cu Laura Codruța Kovesi, dar nici nu corespundeam profilului de activitate. Chiar dacă din punct de vedere statistic al promptitudinii m-am străduit să fiu cât se poate de în regulă. Dar nu corespundeam trendului din DNA. Practic, eu am fost tolerat acolo. (…) Unii s-au lăsat încălecați de tot, alții și-au respectat statutul de procuror. (…) Au mai fost și alte motive. Nu am făcut percheziții la oră 6 dimineața cu mascați, am mârâit vizavi de publicarea unor chestiuni. Eu eram de modă veche",  a spus Doru Ţuluş.

 El a mai afirmat că șefa DNA l-a anunțat personal că îl va revoca.



 

 

 „Da, m-a anunțat personal. M-a chemat în birou și mi-a spus: aveți un dosar penal. Eu am spus <<ne judecăm>>. Am vrut să mă ridic, nu mai știu ce a zis. Cam atâta a fost. Nu a durat mai mult de cinci minute. Am predat dosarele pe bază de proces verbal, dar nu am primit niciun document să îl semnez pentru poștă secretă. (…) Mi s-a spus: <<sefimea e în ședință, nu puteți să le predați>>. (…) Am sunat-o pe Mihaela, căreia i s-a spus că ni s-a luat ORNIS-ul.  (…) Cine le-a primit, nu știu. Pe ea putea să pună mâna doar persoana repartizată. Eu fusesem desemnat să exploatez acel document. O fi ceva ce nu știu eu", a mai susţinut Ţuluş.

În ceea ce privește precizările de joi ale DNA, prin care instituția a anunțat că ar fi găsit mai multe obiect de valoare și bani în biroul procurorului revocat Mihaela Moraru Iorga, Doru Țuluș a afirmat că „se poate întâmpla orice”.

„Se poate întâmpla orice. După ce am văzut comunicatul de ieri, cunoscând omul, văzând comunicatul mi-am dat seama că absolut orice se poate întâmpla. (…) Sunt pregătit pentru absolut orice. Știu mai bine decât oricine cu cine am de-a face", a mai spus fostul procuror.

Întrebat dacă se aşteaptă la o cerere de arestare pe numele său, el a răspuns afirmativ: „Dacă mă aștept…asta presupune viitorul apropiat. Mai degrabă da. Dacă e să fiu tranșant, mai degrabă da."

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să revoce doi procurori din funcție, pe motiv că nu mai respectă codul deontologic. Cei doi au sesizat Inspecția Judiciară, după ce li s-ar fi cerut să facă testul poligraf.

La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : „Ştiţi ce-mi doresc: să <<decapaţi>> instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , „Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“. În replică, DNA a precizat că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi „conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere".

Într-un interviu acordat duminică Ziare.com, Kovesi a precizat că  a cerut revocarea procurorilor Mihaela Moraru şi Doru Ţuluş, după ce a dispus o serie de verificări ale dosarelor repartizate celor doi, în luna martie, în urma lor reieșind că procurorii trebuie revocaţi din funcţii.

„Din verificările făcute, am constatat că au fost încălcate anumite norme care impuneau revocarea celor doi procurori din fruntea DNA. Eu am dispus nişte controale în care au fost implicaţi cei doi procurori încă din martie şi înregistrarea din şedinţă a fost făcută la sfârşitul lunii martie. Procedura controlului, a dosarelor pe care el le are în lucru, nu se termină într-o zi sau două. Mai ales când e vorba de un procuror cu 100 de dosare, ca dna procuror”, a mai spus șefa DNA. 



În 4 iulie, procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat, la ieşirea de la CSM, unde a fost audiată la Secţia pentru procurori în cazul cererii se revocare formulate împotriva sa de către şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că tensiunea dintre ea şi procurorul şef a părut din cauza faptului că a refuzat să dea curs unor solicitări, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut că Elena Udrea să fie reţinută, însă ea a impus măsura controlului judiciar.

În 20 iulie,Direcția Națională Anticorupție (DNA) a acuzat nereguli grave în dosarele instrumentate de Mihaiela Iorga-Moraru, unul dintre cei doi procurori  anticorupție revocați din funcție, la începutul lunii iulie, conform Digi24.  În fișetul ei din birou ar fi fost găsite importante sume de bani pentru care nu există justificare, obiecte de lux și documente acuzatoare la adresa unui înalt oficial, cărora anchetatorul nu le-a dat curs, mai susține DNA.

Într-unul dintre dosare ar fi fost găsită suma de 398.000 de lei, primită de la o persoană fizică, după cum reiese dintr-un proces verbal întocmit de magistratul care a lucrat la DNA până la începutul acestei luni, însă banii nu erau justificați în vreun fel și nici nu proveneau din fondul de flagrant, susține DNA. De asemenea, a fost găsit și un ceas în valoare de aproape 68.000 de lei și un stilou de peste 8.000 de lei, care erau probe într-un dosar și ar fi trebuit să stea, în mod normal, în camera de probe a DNA și nu în fișetul procuroarei, potrivit Direcției.

Într-un alt dosar, Mihaela Iorga-Moraru ar fi făcut demersurile pentru solicitarea unui aviz pentru începerea urmăririi penale, l-ar fi obținut, dar ar fi dat curs acelui aviz abia după ce faptele s-au prescris, adaugă sursa citată.

Pe de altă parte, în prezent, Inspecția Judiciară face verificări privind o plângere depusă de Mihaela Iorga-Moraru și alți doi procurori la adresa șefei DNA, după ce i s-a cerut să facă un test cu detectorul de minciuni în ancheta privind înregistrările apărute în spațiul public, în care Laura Codruța Kovesi ar fi cerut să se ajungă la premier. 

Procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga a răspuns, joi, acuzațiilor DNA, într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3, și a susținut că obiectele despre care s-a spus că au fost găsite și la care face referire Laura Codruțaa Kovesi nu erau în biroul ei, așa cum se spune, ci în fișetul unui polițist. Toate aceste aspecte vor ajunge la Inspecția Judiciară.

„Am afirmat și susțin în continuare că nu mi s-a permis participarea le inventarierea lucrărilor pe care le-am avut în lucru. Cu privire la acele bunuri (bani, ceasuri, stilou – n.r.), care ar fi fost găsite în biroul meu, spun că dosarul a fost instrumentat de mine cu un alt procuror, iar aceste bunuri au fost ridicate la percheziții și urmau să fie confiscate. S-a hotărât ca ele să rămână într-un fișet încuiat al unui polițist, nu este al meu", a declarat procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga.

Într-o altă intervenție telefonică, la postul de televiziune Digi24, procuroarea Mihaiela Iorga a afirmat că urmărirea penală a fost îndreptată împotriva fostului ministru Adriana Țicău.

„În primul rând fac o precizare. Niciunul din aceste obiecte nu au fost găsite în biroul meu și nici în fișetul meu, ci în al unui coleg. Eu am coordonat anchetele respective. Suma de bani este fotografiată, seriile bancontelor sunt trecute într-un raport. Eu nu am acces la documentele doveditoare, nici măcar la obiectele personale.Bunurile respective au fost ridicate la percheziții. Pe ele este pus sechestru. Cât despre urmărirea penală, era vorba de Adriana Țicău", a declarat procuroarea Mihaiela Iorga, la Digi24.

 
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă