12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialProcurorul Negulescu despre deputata Andreea Cosma: Am avut discuţii particulare pe whatsapp

Procurorul Negulescu despre deputata Andreea Cosma: Am avut discuţii particulare pe whatsapp

Procurorul Mircea Negulescu, audiat ca martor în dosarul în care foşti şefi de Poliţie şi Parchet sunt acuzaţi că i-au furnizat lui Sebastian Ghiţă date dintr-un dosar al unor apropiaţi ai fostului preşedinte CJ Prahova, le-a spus judecătorilor că a avut "discuţii particulare pe whatsapp" cu fiica acestuia, informează Mediafax.

Întrebat de magistraţi de ce a formulat o cerere de abţinere într-o cauză care o privea pe Andreea Cosma, deputat, fiica fostului preşedinte CJ Prahova Mircea Cosma, procurorul Mircea Negulescu a răspuns: "Am apreciat că am intrat în nişte discuţii în afara cadrului profesional. Au fost discuţii particulare pe whatsapp. Interesul meu profesional era să aflu dacă Răzvan Alexe a ascuns banii undeva. Cererea e scrisă de mine, nu ştiu daca mi-a solicitat cineva să o depun. Dosarul mi-a fost luat ca urmare a cererii, iar procurorul următor a dat clasare. "

În faţa instanţei, Negulescu a oferit o amplă declaraţie, el fiind audiat aproximativ trei ore.

Magistratul a explicat cum a ajuns să investigheze un dosar privind apropiaţi ai fostului preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, unul dintre aceştia fiind omul de afaceri Răzvan Alexe, o persoană influentă în judeţ. Negulescu a precizat că ideea deschiderii unei anchete i-a venit în urma unei emisiuni TV. Ar fi vorbit despre demararea cercetărilor cu adjunctul lui Mihai Tudose, Aurelian Mihăilă.

"Am mers la procurorul general adjunct, i-am comunicat că intenţionez să demarez o anchetă pe subiectul precizat iar acesta a spus că „nu ştiu cine este Alexe Răzvan”, precizându-mi de asemenea că este omul de casă al lui Cosma Mircea, acesta fiind preşedintele CJ Prahova, un om cu f multă influenţa politică. Arăt că Mihăilă nu a solicitat în mod expres să nu demarez o anchetă pe temă precizată însă eu am dedus din atitudinea acestuia care era evidentă, că nu doreşte demararea unei anchete", le-a spus Mircea Negulescu judecătorilor.

Ulterior, acesta i-a povestit lui Tudose, inclusiv cum a perceput reacţia lui Aurelian Mihăilă.

"Urmare a relatărilor mele despre atitudinea inculpatului Mihăilă vizavi de demararea cauzei, cred sau cel puţin această fost convingerea mea că şi procurorul general Tudose a avut aceeaşi reprezentare ca şi mine, în sensul că Mihăilă ar trebui să nu mai ştie nimic despre ce urmează să se întâmplă în dosar, şi aşa s a întâmplat. Am ajuns să anchetam 143 de societăti comerciale", a completat magistratul.

Chiar dacă cercetările se desfăşurau discret, Negulescu susţine că cei din sistem aveau cunoştinţă despre anchetă, unul fiind comisarul Constantin Ispas, de la DGA, cercetat în prezentul dosar.

"Undeva spre vara lui 2013, în timp ce mă aflam în biroul lui Aurelian Mihăilă, unde se afla şi comisarul Ispas despre care ştiu că era şeful unei structuri informative în cadrul MAI, cel din urmă m-a felicitat pentru ceea ce făceam la momentul respectiv, dar nu făcusem nicio adresă către structura respectivă care să îi permită să ia cunoştinţă în mod legal de existenţa dosarului respectiv. Iar la finalul discuţiei, Ispas şi Mihăilă mi-au spus că în momentul în care ajung la familia Cosma să îi anunţ şi pe dânşii şi au început să râdă", a explicat Negulescu.

"L-am înregistrat telefonic pe Mihăila, dar nu mai ştiu momentul. Pe înregistrare se aud motivele nelegale pentru care îmi solicita referatul, a spus că îl interesează o societate, unde spunea că are pe cineva, director sau consilier", a mai spus Mircea Negulescu judecătorilor.

Negulescu a fost audiat în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, procurorii acuzându-l că ar fi coordonat o adevărată reţea în judeţul Prahova, oferind o „bucăţică de putere” publică într-o zonă de interes în schimbul asigurării protecţiei.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi şi Aurelian Mihăilă, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la data comiterii faptelor, Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, fostul şef IPJ Prahova, Viorel Dosaru şi fostul şef al DGA, Constantin Ispas.

Procurorul suspendat Mircea Negulescu a stârnit mai multe controverse după ce Inspecţia Judiciară a demarat trei cercetări disciplinare în cazul său, pentru că, printre altele, ar fi cerut unui alt procuror informaţii cu privire la unele interceptări dintr-un dosar.

Totodată, procurorul, conform Inspecţiei Judiciare, a solicitat unui alt procuror, în prezenţa unui martor, a unui avocat şi a unui jurnalist, informaţii cu privire la conţinutul unor interceptări dintr-un dosar pe care acesta din urmă îl instrumenta.

Acţiunea disciplinară se află, în prezent, la Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă