13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorul general Augustin Lazăr, despre clasarea dosarului Ordonanței 13: Colegii noștri procurori...

Procurorul general Augustin Lazăr, despre clasarea dosarului Ordonanței 13: Colegii noștri procurori respectă deciziile Curții Constituționale

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a oferit, marți dimineață, o scurtă explicație a deciziei de clasare a dosarului Ordonanței 13 / 2017, decizie adoptată de Parchetul General.

"Colegii noștri au examinat actele care mai trebuiau făcute în dosar. Colegii noștri procurori respectă deciziile Curții Constituționale. Colegii noștri sunt magistrați independenți și s-au raportat mereu la deciziile Curții Constituționale", a precizat Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a fost întrebat și dacă unii demnitari ar putea fi favorizați de clasarea dosarului. 

"Nu pot face niciun fel de speculație", a răspuns Augustin Lazăr,  înainte de a intra în sediul CSM.


Procurorii Parchetului General au decis ca o parte a dosarului privind OUG 13, respectiv cea referitoare la săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, să fie disjunsă și retrimisă la DNA, au declarat surse judiciare.

Câteva minute mai târziu, un punct de vedere similar a exprimat și ministrul interimar al Justiției, Tudorel Toader:

"Eu am susținut această decizie. Procurorii nu pot lua decizii împotriva celor ale Curții Constituționale. Păcat că a durat atât de mult", a susținut Tudorel Toader.

Cu o zi înainte, luni, Parchetul ICCJ a transmis un comunicat în care a explicat decizia de clasare a dosarului OUG 13.


"Principalul pas greșit care s-a făcut a fost reprezentat de momentul adoptării Ordonanței 13, unde lucrurile pe fond erau corecte. (…) Modalitatea prin care ordonanța a fost adoptată a declanșat un val de proteste, care era de evitat. A fost o uriașă manipulare, căreia i-au căzut pradă foarte mulți oameni. Făcând bilanțul celor 100 de zile de guvernare, startul nu a fost cel mai potrivit, dar premierul și miniștrii își văd de programul stabilit", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

„Curtea Constituțională, în cadrul procesului de examinare a cererii, a analizat actele de sesizare și actele procesuale emise, statuând în decizia nr. 68 din data de 27.02.2017 cu privire la 'faptele reclamate și cele reținute în ordonanța procurorului de caz', că 'toate elementele prezentate drept elemente materiale constitutive ale infracțiunilor imputate nu constituie altceva decât aprecieri personale sau critici ale autorilor denunțului cu privire la legalitatea și oportunitatea actului adoptat de Guvern. Astfel, circumstanțele adoptării actului normativ, luările de poziție publice contradictorii ale ministrului justiției și ale prim-ministrului, urmate de decizia adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, constituie, în mod evident, aspecte privind legalitatea și oportunitatea adoptării actului criticat, care nu pot intra în sfera de competență a procurorilor, respectiv nu pot face obiectul activității de cercetare penală'", precizează PÎCCJ.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă