10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorii DIICOT efectuează 45 de percheziții în județele Timiș, Arad și Mehedinți,...

Procurorii DIICOT efectuează 45 de percheziții în județele Timiș, Arad și Mehedinți, într-un dosar de furt. Prejudiciul ar fi estimat la 500.000 de euro

 45 de percheziții au loc, miercuri, în județele Timiș, Arad și Mehedinți, la persoane bănuite că ar fi comis furturi de lux, provocând un prejudiciu de aproximativ 500.000 de euro.

Procurorii DIICOT precizează că există suspiciunea că, începând cu anul 2013, suspecții ar fi acționat ca un grup organizat, pentru a săvârși furturi de lux în vestul țării.

„Suspecții acționau în mod foarte precaut și dădeau dovadă de o înaltă calificare în activitatea infracțională desfășurată, premeditând cu atenție fiecare faptă'', precizează DIICOT.

Ei ar fi strâns informații detaliate cu privire la locațiile vizate și persoanele păgubite, atât prin monitorizări și filaje repetate ale locațiilor, cât și prin atragerea unor persoane din anturajul proprietarilor sau care aveau acces în locațiile vizate. Anchetatorii mai arată că gruparea se concentra doar asupra unor locații în care aveau certitudinea că sunt depozitate sume mari de bani (de ordinul zecilor și sutelor de mii de euro) sau obiecte de mare valoare (bijuterii, lingouri de aur), fiind specializată în intrarea prin efracție și sustragerea seifurilor în care erau depozitate sumele de bani sau bunurile vizate.

Planul infracțional ar fi fost stabilit, în prealabil, pe baza informațiilor obținute, astfel încât să permită membrilor grupării pătrunderea în incinte și sustragerea seifurilor în intervale foarte scurte de timp, arată DIICOT.

„Membrii grupării obișnuiau să dezafecteze în prealabil sistemele de alarmă ale locațiilor, existând și situații când suspecții au pătruns în locațiile vizate din alte spații învecinate. De asemenea, pentru a evita orice posibilă depistare a lor, suspecții sustrăgeau și unitățile de stocare a înregistrărilor video de pe camerele de supraveghere a incintelor. Nu în ultimul rând, suspecții acționau purtând cagule și mănuși, iar pentru a înlătura riscul depistării oricărei urme biologice la locul faptei, imediat după sustragerea seifurilor, pulverizau spumă mecanică prin folosirea unor extinctoare. Deplasările la locul faptei se realizau cu autoturisme pe care erau aplicate numere străine sau false de înmatriculare, uneori sustrase de pe alte autoturisme", se arată în comunicat.

DIICOT mai precizează că membrii grupării au fost surprinși și urmăriți de către organele de poliție, în urma unei spargeri, încercându-se o blocare a autoturismului în care se aflau. Pentru a-și asigura scăparea, suspecții au accelerat pe contrasens, înspre autoturismul de poliție care încerca blocarea acestora, determinându-l pe agentul de poliție aflat la volan să efectueze o manevră bruscă de evitare a impactului, cu consecința ieșirii în decor și a punerii în pericol a vieții acestuia, mai spune DIICOT.

Cele mai citite

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă