15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPrimul termen în dosarul Microsoft. Gabriel Sandu: Am fost cel mai prost...

Primul termen în dosarul Microsoft. Gabriel Sandu: Am fost cel mai prost ministru din istoria României

UPDATE: Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi în dosarul “Microsoft”în fața instanței. Gheorghe Ştefan şi-a susţinut în continuare nevinovăţia, relatează Mediafax

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan au fost audiaţi, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul privind achiziţia de licenţe “Microsoft”.

Cocoş, Sandu şi Dumitru au cerut instanţei să fie judecaţi prin procedura simplificată, susţinând că recunosc în totalitate faptele de care sunt acuzaţi de procurori. Cei trei au povestit în faţa instanţei cum s-a făcut traficul de influenţă şi cum s-au încasat comisioanele în urma achiziţionării de către Ministerul Comunicaţiilor a licenţelor Microsoft.

Instanţa a admis cererea celor trei, ceea ce presupune că ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de judecătorii ICCJ.

Gabriel Sandu: Am fost cel mai prost ministru din istoria României

În declaraţia dată în faţa instanţei, Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a recunoscut acuzaţiile care i se aduc în dosar, respectiv luare de mită şi spălare de bani, dar a menţionat că a dat toţi banii la PDL, partidul din care făcea parte, pentru finanţarea campaniei electorale.

Gabriel Sandu a declarat că, din punctul său de vedere, “a fost cel mai prost ministru din istoria României”.

“Fac politică din 1999 şi am crezut că sunt un băiat deştept. Am ajuns însă la concluzia că am fost cel mai prost ministru din istoria României”, şi-a început Sandu declaraţia dată în faţa magistraţilor.

Acesta a arătat că îl cunoştea bine pe Gheorghe Ştefan, alături de care a susţinut multe campanii electorale, atât financiar cât şi organizatoric. În ce priveşte comisionul de patru milioane care i-a revenit ca urmare a afacerii Microsoft, Gabriel Sandu a arătat că i-a dat pe toţi pentru campania electorală.

“Arăt că am stabilit cu Cocoş şi cu Gheorghe Ştefan în mod separat să finanţez campania prezidenţială şi partidul cu câte două milioane. Deci, în total, patru milioane de euro”, a mai spus Gabriel Sandu.

Cocoș explică de la a apelat la Gabriel Sandu 

La rândul său, Dorin Cocoş a povestit judecătorilor că, la începutul anului 2009, denunţătorul Claudiu Florică, atunci reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers în România, şi Dinu Pescariu i-au propus să intervină la Ministerul Comunicaţiilor pentru a le face conexiunea cu ministrul Gabriel Sandu, deoarece doreau să vândă ministerului aproximativ 90.000 de licenţe Microsoft, spunându-i că sunt unici distribuitori şi că preţul este unul foarte bun.

“Eu, personal, nu îl cunoşteam pe Sandu, dar ştiam că are o relaţie foarte bună cu Gheorghe Ştefan, care locuia frecvent la mine la hotel, motiv pentru care am apelat la acesta”, a spus Dorin Cocoş.

El a adăugat că, după câteva zile, a avut loc o întâlnire în patru, la care au mai participat Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi Claudiu Florică. La acea discuţie, potrivit lui Cocoş, Claudiu Florică a arătat că există un contract din 2004, dar trebuie reactualizat, pentru că a expirat, fiind vorba de aproximativ 100.000 de licenţe Microsoft, care ar fi folosite oarecum ilegal de Guvern dacă nu s-ar prelungi contractul. Tot atunci, a mai spus Cocoş, s-a discutat şi despre valoarea acelui contract, care ajungea la aproximativ 80 de milioane de euro, discountul oferit de Microsoft fiind undeva la 15-20 la sută din valoarea contractului.

Dorin Cocoş a adăugat că Gabriel Sandu nu a spus atunci nimic, însă câteva săptămâni mai târziu a avut loc o altă întâlnire, la care Sandu a arătat că într-adevăr licenţele expiră, iar singurul furnizor de pe piaţă este Microsoft. Cu acest prilej, a mai arătat Cocoş, Claudiu Florică a venit cu propunerea de a împărţi comisionul de 16 milioane de euro, urmând să primească fiecare câte patru milioane de euro, bani ce urmau să intre în posesia lor prin intermediul unui om de încredere desemnat de fiecare dintre aceştia. Banii au fost încasaţi de către Claudiu Florică, prin intermediul unei firme a acestuia deschisă în Irlanda, a adăugat omul de afaceri.

“Din comisionul obţinut în urma afacerii Microsoft, mie mi-au rămas cam 1,2 milioane de euro, însemnând 700.000 ca împrumut bancar, sumă care apare şi în declaraţia de avere a fostei mele soţii Elena Udrea, şi în jur de 500.000 de euro cash pe care Dinu Pecariu mi i-a plătit eşalonat”, a arătat Cocoş în declaraţia sa.

Nicolae Dumitru: Am dat 800.000 de dolari pentru a accelera afacerea

Şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a dat o declaraţie completă, în care a arătat că a fost contactat de Dinu Pescariu, care l-a rugat să discute cu Alexandru Bittner, pentru ca acesta din urmă să îşi folosească influenţa la Guvern pentru avizarea contractului privind licenţele Microsoft. Dumitru a spus că l-a sunat pe Alexandru Bittner la biroul acestuia şi a avut ulterior o întâlnire în timpul căreia a înţeles că Bittner ştia despre ce este vorba şi a solicitat o sumă de 3,8 milioane de dolari.

Omul de afaceri a arătat că l-a anunţat pe Dinu Pescariu cu privire la suma cerută de Bittner, iar Pescariu a fost de acord, însă a menţionat că nu are bani şi a propus să intre în afacere şi să achite el suma solicitată, urmând ca ulterior să recupereze banii. Nicolae Dumitru a mai spus că, într-o primă fază, a dat doar un milion de dolari, restul de bani plătindu-i în mai multe tranşe. Ulterior, potrivit lui Dumitru, Alexandru Bittner l-a contactat şi i-a spus că lucrurile “merg greu la secretariatul general al Guvernului” şi trebuie să ia legătura cu Şerban Mihăilescu.

“M-am întâlnit cu Şerban Mihăilescu, i-am spus despre ce este vorba, că am intrat în afacere şi am garantat cu 3,8 milioane de dolari şi i-am dat şi lui, din proprie iniţiativă, 800.000 de dolari, pentru a accelera afacerea, lucru care s-a şi întâmplat. Între timp, i-am achitat şi lui Bittner restul banilor, pe care i-am plătit cash, o parte din ei fiind duşi chiar de către mine la biroul său, iar o altă parte au fost transmişi prin intermediul şoferului meu Manuel Bercu”, a arătat Nicolae Dumitru în declaraţia sa dată în faţa instanţei.

Omul de afaceri a adăugat că, după câteva luni, a avut o nouă întâlnire cu Bittner, care l-a anunţat că trebuie să dea încă un milion de dolari, lucru care s-a întâmplat, suma finală ridicându-se astfel la 4,8 milioane de dolari. Nicolae Dumitru a precizat că şi-a recuperat banii după ce Dinu Pescariu ar fi deschis pe numele lui o firmă în Elveţia, societate prin intermediul căreia a încasat, în total, şapte milioane de dolari, în urma unor contracte fictive de prestări servicii. Acesta a explicat că din suma de şapte milioane de dolari, 4,8 milioane au fost banii daţi lui Bittner, restul fiind comisionul său.

Nicolae Dumitru a mai spus, în faţa instanţei, că în a doua jumătate a anului 2009 a fost din nou contactat de Dinu Pescariu, care i-a cerut 1,9 milioane de euro, sumă destinată lui Dorin Cocoş, care urma să-şi exercite influenţa asupra Guvernului, tot în legătură cu licenţele Microsoft.

“I-am dat bani personal lui Cocoş urmând ca apoi să-i recuperez din afacerea Microsoft. Precizez că am recuperat suma integral, plus un milion de euro de la Dinu Pescariu. Lui Cocoş i-am dat banii în tranşe, prima fiind în valoare de 400.000 de euro”, a spus Nicolae Dumitru.

Următorul termen de judecare a dosarului “Microsoft” va avea loc în 3 noiembrie.

——–

La Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) se judecă, luni, primul termen din dosarul Microsoft, în care sunt trimiși în judecată Dorin Cocoș, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru ”Niro” și Gheorghe Ștefan ”Pinalti”. 

Cocoş, Sandu şi Dumitru Nicolae i-au spus judecătorului că recunosc acuzaţiile DNA şi au colaborat cu anchetatorii. Ulterior și Gheorghe Ștefan a recunoscut faptele de care este acuzat şi a dat o declaraţie în care a arătat cum au fost folosiţi banii primiţi ca mită. 

Citește și: VIDEO. Dosarul Microsoft: Gheorghe Ștefan recunoaște faptele, după patru luni de arest

Procurorii DNA au arătat că, în 2004, s-a creat un grup central format din Claudiu Florică (reprezentantul Fujitsu Siemens Computers, prin care s-au cumpărat produsele Microsoft), Dinu Pescariu (tenisman apropiat de PSD, însărcinat cu împărțirea mitelor) și avocatul Doru Boștină (se ocupa de acte și legalizarea lor), care s-au folosit de influența lor pentru a cumpra produse Microsoft. 

Citește și: VIDEO. Cum au vrut să scape de închisoare personajele-cheie din dosarul Microsoft

Astfel, în 2004, acest grup s-a folosit și de influența omului de afaceri Dumitru Nicolae – NIRO, apropiat de lideri PSD, în special de Șerban Mihăilescu (pe atunci, secretar general al Guvernului Năstase) și de Dan Nica (pe atunci, ministru al Comunicațiilor), prin care s-a deschis “ușa” obținerii cumpărării produselor Microsoft prin firma reprezentată de Claudiu Florică, Fujitsu Siemens Computers și “aprobarea” ca discountul de 47%, oferit de Microsoft, să fie plătit totuși de la bugetul statului pentru a fi împărțit între intermediari și oamenii politici. Spre exemplu, din tranşa de 54 de milioane de dolari, 20 de milioane de dolari au ajuns la firme controlate de Dinu Pescariu și apoi împărțite grupării infracționale – intermediari și oameni politici.

Potrivit anchetatorilor, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru de Turism, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Citește și: DNA. 56 de percheziții în dosarul MICROSOFT. Descinderi la domiciliile lui Cătălin Harnagea, fost șef SIE, Dorin Cocoș, Remus Truică ( fostul șef de cabinet al lui Năstase)

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu, vizat în dosarul “Microsoft”, a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro “pentru a-i rezolva problemele din justiţie”.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

 

 

 

 

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă