Primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, a fost pus sub acuzare într-un dosar legat de mafia imobiliară din municipiu, cu un prejudiciu de 40 de milioane de euro: Ancheta DNA este una firească și total legitimă. Mereu au fost suspiciuni asupra înstrăinării patrimoniului

de Iulia Iancu , Roxana Petre , 17 februarie 2017 - stire actualizata la ora 17:00, 17 februarie 2017
Primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, a fost pus sub acuzare într-un dosar legat de mafia imobiliară din municipiu, cu un prejudiciu de 40 de milioane de euro: Ancheta DNA este una firească și total legitimă. Mereu au fost suspiciuni asupra înstrăinării patrimoniului

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, s-a prezentat, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat într-un dosar de corupție. Edilul liberal a declarat că nu ştie de ce a fost chemat şi nu are nicio legătură cu vreo faptă infracţională.

UPDATE 16.24: După audierea de vineri la DNA, primarul timișorean Nicolae Robu a făcut o serie de clarificări, pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi am fost audiat la DNA București în cadrul unei anchete ample care vizează vânzarea de locuințe de stat către persoane private, în perioada 1996 — prezent, pe baza legii 112/1995. Reamintesc că eu sunt primar abia din 22.06.2012. Se suspectează că din cele peste 10.000 de locuințe vândute, 1.000 au fost vândute cu încălcarea legii. Dintre acestea 1.000, asupra cărora planează suspiciuni, au fost vândute cu semnătura mea: un apartament cu o cameră, în suprafață de 26 mp și un apartament cu două camere, în suprafață de 51 mp. Ambele sunt apartamente modeste, vândute unor familii modeste. Fac această mențiune întrucât ancheta a fost declanșată în urma unor sesizări de vânzare de locuințe foarte bune, la prețuri subevaluate, către persoane suspuse/potente financiar, presupus în condiții de corupție. Evident, nu este cazul, la vânzarea celor două locuințe cu semnătura mea'', a precizat Nicolae Robu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Primarul Timișoarei a continuat afirmând că „ancheta DNA este una firească și legitimă”.

„Ancheta DNA este una firească și total legitimă. Asupra înstrăinării patrimoniului statului și administrațiilor locale, mereu au fost suspiciuni și DNA are chiar datoria de a face lumină. Eu însumi am cerut în 2013 să se facă lumină în această zonă atât de suspectă în percepția publică. Eu nu sunt învinuit de nimic, nimeni nu este învinuit în această etapă a anchetei. Audierea mea a fost făcută în calitate de suspect, dată fiind semnătura mea pe cele două contracte. Preocuparea mea pentru legalitate absolută (risc pleonasmul) este dovedită de o mulțime de dispoziții scrise (respectiv note interne) și verbale prin care cer angajaților din aparat să respecte cu strictețe legea. În concret, cele două contracte semnate de mine au avut avize de legalitate de la juriști, dar, ulterior vânzării, eu am cerut, în scris, suplimentar deci, să mi se garanteze că vânzarea s-a făcut legal. Și mi s-a garantat'', a mai arătat Nicolae Robu.

 


UPDATE 11.45: Nicolae Robu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu într-un dosar în care este investigat modul în care au fost încheiate sute de contracte pentru vânzarea unor case naţionalizate din centrul oraşului Timișoara. Prejudiciul este semnificativ: 40 de milioane de euro.

"Se pare că s-au vândut circa o mie de de imobile. Nu mă pot pronunţa asupra a ceea ce a fost înainte. A existat o hotărâre a administraţiei precedente prin care s-a permis să se vândă apartamente şi pe baza de contracte de închiriere semnate anterior datei de intrare în vigoare a legii. Din mandatul meu sunt două apartamente. E vorba de un apartament cu o cameră de 24 mp şi unul de două camere către nişte familii modeste. Nu se poate vorbi de corupţie, de persoane sus-puse. Eu am cerut aparatului primăriei şi am dovezi să-mi spună dacă aceste tranzacţii au fost făcute cu respectarea legii şi am primit răspuns că da, s-a respectat legea. Mă consider nevinovat. De aia există un aparat de specialitate, să facă toate verificările. Probabil cele mai multe case s-au vândut în timpul domnului Ciuhandu, că a intrat în viogoare legea în 1996. În 2013 eu am cerut să se investigheze toate transferurile de proprietate şi am menţionat inclusiv clanuri", a declarat Nicolae Robu.

 

La sosirea la DNA, Robu a declarat că nu ştie despre ce este vorba, fiind citat telefonic.

"Nu știu să vă spun nimic, dar vă garantez că nu am nicio treabă cu corupția, asta vă pot garanta. Nu știu nimic, am primit telefonic (citația — n.r.). Nu am emoții pentru că nu am nicio legătură, nici cu corupția, nici cu traficul de influență. Am primit un telefon să fiu la ora 10,30", a spus Nicolae Robu.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că este vorba despre o cauză de amploare privind retrocedarea unor case. În același dosar au fost chemați și alți edili sau foști edili ai Timișoarei. Între ei, fostul viceprimar Traian Stoia, care deja a părăsit sediul DNA și care, potrivit surselor Digi24, a fost pus sub acuzare.


Citeşte şi: Surse: DNA anchetează retrocedarea ilegală a 968 de case în Timișoara. Prejudiciul este de 40 de milioane de euro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anchetează retrocedarea ilegală a 968 de case în Timișoara, au declarat, vineri, pentru Agerpres surse judiciare. Potrivit acestora, prejudiciul estimat s-ar ridicat la aproximativ 40 milioane euro


Citeşte şi: Fostul primar timişorean, Gheorghe Ciuhandu, la ieșirea de la DNA: Sunt suspect într-un dosar privind vânzarea de case naționalizate

Fostul premier al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a declarat vineri, la ieșirea de la DNA, că are calitatea de suspect într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la vânzarea de locuințe naționalizate, informează Agerpres.


Ştire în curs de actualizare.

 

 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design