8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Primăria Capitalei va cumpăra 100 de ambulanțe noi. Alis Grasu:...

VIDEO Primăria Capitalei va cumpăra 100 de ambulanțe noi. Alis Grasu: Mașinile actuale au parcurs într-un an de 15 ori distanța de la Pământ la Lună

Primăria Capitalei va demara procedura de achiziție pentru 100 de ambulanțe destinate Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a anunțat, joi, primarul Gabriela Firea, citată de Agerpres.

"Aceste 100 de ambulanțe sunt necesare deoarece actualul parc de intervenție al SABIF conține 108 ambulanțe, dintre care aproape 70 sunt depășite din punct de vedere tehnic. Din discuția cu doamna Alis Grasu (managerul SABIF — n.r.) am înțeles că sunt — de foarte multe ori și medicii, și asistentele acționează eroic — probleme în ceea ce privește mașinile de ambulanță dotate corespunzător cu care să se ajungă la pacienți", a spus Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, cele 100 de ambulanțe costă 8,5 milioane de euro.

"Suma totală pentru achiziția celor 100 de ambulanțe este de 8,5 milioane de euro. 4,6 milioane de euro din această sumă vor proveni din dividendele pe care le are de încasat Primăria Generală de la Apa Nova, pachetul pe care îl deține Municipalitatea de 16,31%, iar restul de sumă va fi acoperită din bugetul local. Consider că nu este o cheltuială, ci o investiție în sănătatea bucureștenilor și a ilfovenilor", a mai spus Firea.

Toate cele 100 de ambulanțe vor rămâne în proprietatea Municipiului București și vor fi date în folosință printr-un contract de comodat SABIF.

"În prima ședință de Consiliu General de săptămâna viitoare, acest proiect va fi supus dezbaterii și aprobării consilierilor generali. Sunt convinsă sau sper, cel puțin, că cei mai mulți consilieri, dacă se poate chiar toți, indiferent de culoarea politică, vor aproba acest proiect. (…) Și urmând procedura de achiziție, în scurt timp", a adăugat primarul.

Prezent la conferința de presă, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a afirmat că această achiziție este de bun augur pentru asistența medicală de urgență a cetățenilor din București.

La rândul său, managerul SABIF, Alis Grasu, a arătat că cele 100 de ambulanțe noi vor crește capacitatea de intervenție.

"Asistența medicală de urgență de calitate presupune mijloace de intervenție performante, aparatură medicală performantă și, nu în ultimul rând, personal corespunzător numeric standardelor raportat la populația deservită, dar și foarte bine pregătit profesional. Pentru noi, aceste ambulanțe reprezintă cu totul și cu totul alt orizont. Cele 68 de ambulanțe din cele 108 ambulanțe de urgență care au normă de casare îndeplinită, dar sunt funcționale din punct de vedere tehnic necesită costuri foarte mari de întreținere. De aceea suntem convinși cu ajutorul acestor ambulanțe vom reuși să înlocuim o parte din cele care au mai mult de 11 ani vechime, iar cu celelalte vom crește capacitatea de intervenție la nivelul regiunii București-Ilfov. Țin să subliniez că aceste ambulanțe vor corespunde standardului național în ceea ce privește standardele sistemului național de urgență", a explicat Grasu.

Șefa SABIF a precizat că Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a înregistrat peste 470.000 de solicitări în ultimele 12 luni iar mașinile de intervenție au parcurs într-un an de 15 ori distanța de la Pământ la Lună.

La rândul lui, directorul general al Apa Nova, Mădălin Mihailovici, a dat asigurări că cei 4,7 milioane de euro care reprezintă dividendele primăriei vor intra în conturile instituției la începutul săptămânii viitoare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă