4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialPrima rectificare electorala a bugetului

Prima rectificare electorala a bugetului

Guvernul a rectificat ieri bugetul pe 2008. In principal s-au alocat bani pentru drumuri si biserici, obiective care, in opinia politologilor, pot scoate electoratul din case. Premierul a acceptat, totodata, sa dea 40 de lei in plus la salariul minim, spunandu-le sindicalistilor ca PNL doreste sa obtina increderea alegatorilor "si pe mai departe".

 

Castigatoarele rectificarii bugetare au fost ministerele Transporturilor, Economiei, Apararii si Dezvoltarii, precum si Biserica Ortodoxa. Guvernul a pus la bataie 4 miliarde de lei, rezultate din cresterea veniturilor statului. Din marele sac Transporturile au luat jumatate din bani, circa doua miliarde de lei, pentru drumuri si cai ferate, inclusiv pentru achizitia unor vagoane de tren si locomotive.

 

Apararea a primit 200 de milioane de lei pentru finantarea programelor de inzestrare aflate in derulare din anii precedenti, iar Ministerul Economiei – 376 de milioane de lei, pentru achizitia de apa grea necesara centralei de la Cernavoda si pentru plata despagubirilor cuvenite fostilor proprietari, 20 de milioane de lei pentru ajutoare de stat etc. Celelalte beneficiare ale rectificarii au fost Ministerul Culturii si Cultelor, cu un supliment de 50 de milioane de lei pentru construirea si modernizarea unor biserici si sprijinirea activitatilor acestora, si Ministerul Dezvoltarii, cu 200 de milioane de lei, pentru constructia salilor de sport si a locuintelor sociale, asfaltarea drumurilor si alimentarea cu apa a satelor.

Politologii si expertii in politici publice apreciaza ca actuala rectificare are un pronuntat caracter electoral, intrucat s-au alocat bani pentru obiective care ii pot scoate pe alegatori la vot, precum drumurile, retelele de apa  si bisericile. Aceasta reteta a fost aplicata pana acum de toate guvernele.

 

"Este dizgratios ceea ce se intampla intre toate partidele si Biserica majoritara, care primeste niste fonduri absolut uluitoare, desi nu s-a implicat niciodata mai dur in societate, de pilda, luand pozitie impotriva coruptiei sau organizand servicii sociale stralucite", ne-a declarat Adrian Moraru, cercetator la Institutul pentru Politici Publice. Politologul Cristian Parvulescu spune, la randul sau, ca Biserica primeste niste bani nu pentru campania electorala, ci "pentru a nu face anticampanie". In ceea ce priveste banii pentru alimentarea cu apa a satelor, Parvulescu spune ca ei se justifica electoral: "Batalia se va da in mediul rural, mai ales in Regat".

In opinia analistilor, rectificarile bugetului ar trebui sa tina cont de prioritatile reale ale tarii, nu de "listele de asteptare" stabilite pe criterii politice sau in baza relatiilor cu oamenii din guverne. "De obicei, se formeaza niste liste de asteptare pe care se trec, cu diferite proiecte, cei care cunosc pe unul si pe altul din Guvern, liste care se onoreaza atunci cand exista niste bani. Problema este cat de prioritare sunt investitiile lor in fata altor investitii", a punctat Moraru. El spune ca, daca ar exista proiecte clare de investitii pe termen lung, aprobate de Parlament, la rectificarile bugetare nu s-ar mai ivi suspiciuni in legatura cu impartirea banilor.

Cele mai citite

Republica Moldova: Guvernul Recean rămâne în funcție, după ce moțiunea de cenzură a eșuat

Moțiunea de cenzură înaintată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor împotriva Guvernului condus de premierul Dorin Recean a fost respinsă în Parlamentul Republicii Moldova. Doar 18...

Comisia Europeană menține politicile stricte privind emisiile auto, în ciuda presiunilor

Comisia Europeană nu are în vedere modificarea politicilor actuale pentru reducerea emisiilor de carbon ale autoturismelor, a declarat comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra, într-o...

Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă? Trei variante propuse de profesioniști

Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de Crăciun este, fără îndoială, piesa centrală...
Ultima oră
Pe aceeași temă