Prima reacție a Patriarhului Daniel, în urma scandalurilor sexuale în care au fost implicați mai mulți preoți: Cu multă durere în suflet, cerem iertare credincioșilor

de Iulia Iancu , 28 iulie 2017 - stire actualizata la ora 23:11, 28 iulie 2017
Prima reacție a Patriarhului Daniel, în urma scandalurilor sexuale în care au fost implicați mai mulți preoți

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a reacționat tardiv la scandalurile sexuale în care au fost implicați mai mulți preoți, cerând iertare tuturor credincioşilor „cu multă durere în suflet”. În acest context, Patriarhul Daniel a declarat că se roagă la Maica Domnului să-i lumineze şi să-i ajute pe toţi „slujitorii Bisericii lui Hristos şi pe toţi credincioşii”, potrivit News.ro.

„Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare pentru tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creştină. Întrucât peste câteva zile începe perioada Postului Adormirii Maicii Domnului (1 - 14 august), când fiecare creştin ortodox se roagă mai mult şi se gândeşte mai mult la propriile sale păcate sau greşeli, cerând, prin spovedanie, iertare de la duhovnic pentru a se împărtăşi mai des cu Sfânta Euharistie, este mare nevoie să ne rugăm lui Dumnezeu şi pentru înnoirea vieţii duhovniceşti a clerului Bisericii noastre de toate rangurile (diaconi, preoţi, ierarhi), precum şi a vieţii monahilor şi credincioşilor mireni”, afirmă Patriarhul Daniel într-un comunicat intitulat „Îndemn la rugăciune, disciplină şi unitate bisericească”.

Potrivit comunicatului citat, în 27 şi 28 iulie la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti a avut loc o şedinţă de lucru a Comisiei pentru statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul României, în cadrul căreia au fost studiate prevederile statutare şi regulamentare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoţi şi episcopi.

În acest sens, s-a constatat că atât Statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată trebuie completate şi amendate privind procedurile de sesizare, cercetare şi judecare a abaterilor canonice şi administrative ale ierarhilor. În această privinţă a fost prezentată şi legislaţia bisericească în domeniul respectiv din unele Biserici Ortodoxe surori.

Propunerile Comisiei pentru statut şi regulamente de completare şi explicitare a prevederilor actuale statutare şi regulamentare vor fi prezentate spre analiză şi aprobare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 17 şi 18 august 2017, când a fost deja convocat şi Sinodul Permanent.

„Preocupată de tulburarea şi întristarea produse în Biserică de acuzaţiile aduse unor clerici pentru anumite abateri de la morala creştină, Comisia pentru statut şi regulamente, în baza Sfintelor Canoane şi a practicii celorlalte Biserici Ortodoxe surori, a evidenţiat următoarele principii după care trebuie să se călăuzează slujitorii bisericii: disciplina bisericească privind slujitorii Bisericii care este o necesitate şi o obligaţie pentru toţi clericii: diaconi, preoţi şi ierarhi; sancţiunile sau pedepsele aplicate clericilor de toate rangurile pentru diferite abateri au ca scop atât restabilirea disciplinei bisericeşti, cât şi pocăinţa şi îndreptarea celor care au greşit, în vederea iertării păcatelor şi dobândirii mântuirii, sub îndrumarea duhovnicului; îndreptarea duhovnicească a clericilor care au comis abateri grave, precum şi îndreptarea tuturor păcătoşilor, în general, necesită multă rugăciune, post, pocăinţă şi sfătuire duhovnicească”, se mai arată în comunicatul citat.

Preotul Cristian Pomohaci, din judeţul Mureş, care este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri. Preotul Pomohaci a fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.

Vineri, Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohaci să fie caterisit. Decizia este definitivă şi executorie, dar poate fi atacată în termen de 15 zile la mitropolitul Ardealului.

Un alt scandal este cel al episcopului Huşilor, Corneliu Bălgrădean, care a fost filmat în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, în prezent preot. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a solicitat episcopului de Huşi să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti, „până la proxima şedinţă a Sfântului Sinod când se va aborda acest subiect”.

Cel mai recent caz este cel al stareţului mănăstirii Prislop, din judeţul Maramureş, care este acuzat că a purtat discuţii cu tentă sexuală cu un fost student la Teologie. Fostul student a făcut publică, pe internet, o discuţie cu stareţul Celestin. Înregistrările au ajuns în atenţia Episcopiei Maramureşului şi Satmarului, care a decis ca preotul Celestin să fie eliberat din funcţia de stareţ al mănăstirii şi să fie mutat. Părintele Celestin susţine însă ca are probe care îl vor ajuta să îşi dovedească nevinovăţia în instanţă.

Un caz mai vechi, din 2009, este cel de la Mânăstirea Căldăruşani, unde preotul Laurenţiu Andreescu, care slujea de 20 de ani la mănăstire, şi părintele Petroniu au fost implicaţi într-un scandal sexual. Într-o înregistrare video, preotul Laurenţiu Andreescu apărea în pat cu Bogdan Enescu, de 26 de ani la acea vreme, un băiat căruia biserica îi oferise cazare la mânăstire. Conform spuselor tânărului, el a întreţinut relaţii sexuale nu doar cu preotul Andreescu, ci şi cu părintele Petroniu, iar pe alţi călugări care îi făceau avansuri sexuale a trebuit să îi refuze din lipsă de timp.

Comentarii

 • Sanger

  29 iulie 2017 18:49

  Sa ne tinem de lucrarea de 3 zile a Mantuitorului,Singurul,Unicul care a daramat si in 3 zile ne-a Inaltat la nivelul constructiei Sale!

  raspunde comentariului
 • Sanger

  29 iulie 2017 18:44

  Pai din tulburare se hraneste Drracul,Sfant Parinte!Si nu o sa-si bage coada sa ma mangaie pe mine pe constiinta.Ci o sa-si bata coada stufoasa si neguroasa in chiliile clerului!Se impune control si sanctiuni dar si prevedere si precautie sa nu stricam temelia si stalpii ortodoxiei romaneati.2,3 cozi pot darama fara sa mai construiasca nimeni in loc.

  raspunde comentariului
 • Siluan A.

  29 iulie 2017 17:15

  satana isi baga coada peste tot, mai ales in locurile prea-sfinte. Nici Vaticanul n-a scapat caci si acolo e multa putere si bogatie cu care sunt tentati cardinalii sa se infrupte din porcariile pamantesti si uita de Dumnezeu cazand in capcana. BOR daca mai vrea credibilitate, mea-culpa nu e de ajuns trebuie fapte - adica sa-si vanda mertzanele si acareturile jefuite de la poporul sarac si sa isi puie cenusa si sac in cap facand penitenta publica cu auto-flagelare urmata apoi de un trai in umilinta si adevarata smerenie. si asta trebuie inceput cu stapanul DANIEL care ca si in Ninive - cetatea din timpul lui Iona - poporul s-a smerit de sus pana jos incepand cu Imparatul si terminand cu dobitoacele. PS.Daniel poate sa-si plimbe fundul si cu o Dacie obisnuita si sa mai dea afara din administratie consilieriii aia si purtatorii de cuvant, secretari si atatia paraziti ce mananca din banii de simbrie traind in lux pe banii din cutia milei.

  raspunde comentariului
 • elena

  29 iulie 2017 8:41

  Castigi acasa. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastreblazar906gmail.com

  raspunde comentariului
 • ba, voi sunteti handicapatzi mintal?

  28 iulie 2017 23:14

  se vorbeste de luni de zile de Corneliu Barladeanu, daca nu de ani, de cand cu corodeanu exorcistul alinei, si voi il botezatzi la ordin, ca pe iacubov?

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  28 iulie 2017 21:35

  Abateri de la morala creștină?! O acuzație absurdă... de ce persecutați oameni nevinovați! Dragostea ecce noua lege, cea mai tare din parcare! Polițiștilor nu fiți obraznici, lăsați pulanul mai moale!

  raspunde comentariului
 • Voltaire în 1767

  28 iulie 2017 21:09

  Într-o scrisoare către regele Frederick al II- lea al Prusiei datată 5 Ianuarie 1767, Voltaire a scris despre religia creștină ." RELIGIA noastră este în mod sigur cea mai ridicolă, cea mai absurdă și cea mai criminală religie care a infectat vreodată această lume. Majestatea voastră ar face rasei umane un serviciu etern prin extirparea acestei INFAME SUPERSTIȚII, si nu mă refer la un serviciu pentru oamenii simpli, care nu merită să fie educați și care pot fi luați oricînd peste picior ci mă refer aici la oamenii onești, la oamenii care gîndesc, la oamenii care vor să gîndească ..... Regretul meu, acum cind mă apropii de sfîrșitul vieții este că nu vă pot ajuta în această nobilă acțiune, cea mai înaltă și respectabilă către care inteligența umană poate ținti ."

  raspunde comentariului
  • D. Gheorghe

   29 iulie 2017 7:14

   Ce tot postezi textul asta banal pe unde apuci? Il gasesti chiar asa de inteligent? Voltaire n-a fost decat un scriitor ajuns la moda datorita elitismului snob al epocii in care a trait. Se pare ca si tu vrei sa fi la moda , ca si el, reducand in mod prostesc crestinismul la grselile lui.

   raspunde comentariului
  • Pascal

   28 iulie 2017 21:58

   a mers pe totul sau nimic

   raspunde comentariului
  • Pascal

   28 iulie 2017 21:58

   a mers pe totul sau nimic

   raspunde comentariului
  • Pascal

   28 iulie 2017 21:58

   a mers pe totul sau nimic

   raspunde comentariului
 • Banul ochiul dracului

  28 iulie 2017 20:47

  Nu cred ca morals crestin spune sa decorati penali si puscariasi pentru donatio din banii furati...

  raspunde comentariului
 • Tanasescu

  28 iulie 2017 20:07

  Astia vor sa termine cu biserica.

  raspunde comentariului
 • costica

  28 iulie 2017 19:55

  Bani online la calculator, eficient si usor. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design