Preţul corupţiei: cu banii recuperați din ultimele dosare s-ar putea construi un spital

de Andreea Pocotila , 07 aprilie 2014 - stire actualizata la ora 16:49, 18 aprilie 2014
Preţul corupţiei: cu banii recuperați din ultimele dosare s-ar putea construi un spital

Cele mai rezonante dosare penale din ultimele luni, unele finalizate, altele în desfăşurare, cumulează prejudicii totale produse statului de aproape 100 de milioane de euro. Dacă statul ar recupera aceşti bani, ar putea construi fie un spital judeţean de urgenţă, fie 100 de cămine culturale sau 58 de blocuri de locuinţe pentru tineri.

Citește si: Lovitură pentru baronul Nicușor Constantinescu din partea colegilor din PSD

Anchetele penale care se desfăşoară în ultima perioadă împotriva unor politicieni, baroni locali sau alţi oameni cu greutate în societatea românească au şi o importantă componentă economică. Pentru a exemplifica dimensiunea prejudiciilor pe care statul trebuie să le recupereze în aceste dosare putem spune, spre exemplu, că doar cu banii pe care judecătorii au decis să-i confişte de la fostul impresar de fotbal Victor Becali s-ar construi un întreg bloc de locuinţe destinate tinerilor. Suma pe care o datorează statului fratele său, Ioan Becali, ar ajunge pentru 10 şcoli cu opt săli de clasă sau pentru 15 grădiniţe cu patru săli de grupă, potrivit unei simple comparaţii cu costurile estimate prin Hotărârea nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investiţii finanţate din fonduri publice, rectificată parţial în 2012.

Cei 1,2 milioane de euro pe care fostul ministru Relu Fenechiu trebuie să-i returneze statului ar fi suficienţi pentru ridicarea unui întreg cămin studenţesc, fără utilităţi. Comparaţiile pot continua în acelaşi mod, milioanele de euro din prejudiciile deja stabilite de judecători sau pentru moment doar estimate de procurori pot avea nenumărate destinaţii. Cu condiţia ca statul să recupereze, efectiv, prejudiciile.

Iată câteva exemple relevante:

Citește si: Fostul președinte CJ Argeș, Constantin Nicolescu, sub control judiciar

Dosarul Transferurilor – 10 milioane euro

Judecătorii Curţii de Apel au decis să confişte de la cei opt condamnaţi şi încarceraţi - Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Nețoiu, Gică Popescu – toţi banii obţinuţi din transferurile nelegale, pe principiul că bunurile obţinute prin infracţiuni se confiscă. Astfel, peste 14 milioane de dolari (10 milioane de euro) urmează să fie confiscate de la cei opt condamnaţi la închisoare cu executare pentru transferuri ilegale făcute între 1999 şi 2005. De exemplu, impresarul Ioan Becali trebuie să dea înapoi 4 milioane de dolari, Victor Becali – 1,8 milioane de dolari şi Cristi Borcea, acţionar la Dinamo, 1,2 milioane de dolari, potrivit deciziei de judecată. La aceste sume se adaugă şi cele pe care cei opt oameni din fotbal trebuie să le plătească Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), precum şi cheltuielile de judecată.

Dosarul Transformatorul – 1,2 milioane euro 

Citește si: Oprişan, atac frontal la Ponta: Evitam ruşinea dacă alegea un ministru de Externe mai bun

Fostul parlamentar şi ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an la cinci ani de închisoare cu executare. Prejudiciul pe care el şi ceilalţi inculpaţi din dosar trebuie
să-l plătească este de 5,7 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

Nicuşor Constantinescu – 30 milioane de euro

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Prejudiciul total se ridică la peste 30 de milioane de euro, susţin procurorii. Constantinescu este acuzat că nu a permis Curţii de Conturi să verifice Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri şi că a refuzat să pună în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive. El mai este implicat într-un dosar demarat în ianuarie 2014, în care este acuzat că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro).

Citește si: Viorel Hrebenciuc a vrut să cadă la înțelegere cu procurorii DNA

Ion Prioteasa – 2 milioane de euro

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj este urmărit penal într-un dosar de licitaţii trucate, în care prejudiciul s-ar ridica la suma de 2 milioane de euro. Mai exact, funcţionari ai  instituţiei ar fi intervenit pentru acordarea de contracte unor firme apropiate, în schimbul unor comisioane substanţiale. Nu există o hotărâre definitivă în dosar.

Mitică Dragomir – 3 milioane de euro 

Citește si: Pinalti a făcut infarct în închisoare

Dumitru Dragomir a fost reținut ieri pentru 24 de ore, pentru că ar fi luat comisioane fictive din vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I de fotbal. Procurorii îl acuză pe fostul şef al Ligii Profesioniste  de Fotbal că, între 2011 şi 2013, a prejudiciat patrimoniul Ligii cu suma de 3.000.000 de euro.

Georgică Cornu – 13,6 milioane euro

Omul de afaceri Georgică Cornu, numit şi regele asfaltului din Banat, este anchetat într-un caz de evaziune fiscală demarat luna trecută. Cornu este cercetat în stare de libertate, sub control judiciar. Acesta ar fi condus o reţea specializată în infracţiuni de evaziune, delapidare şi fals în înscrisuri. Prejudiciul este estimat la 61 de milioane de lei (13,6 milioane euro). DIICOT a anunţat că se vor pune sechestre asigurătorii pentru recuperarea prejudiciului.

Citește si: VIDEO. LOVITURĂ dată anticorupției de Viorica Costiniu: Dosarul Duicu se întoarce la DNA. Procurorii atacă decizia

Marcel Păvăleanu – 35 milioane de euro

Fostul consilier din Secretariatul General al Guvernului este cercetat, alături de alte şase persoane, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul este estimat la 35 de milioane de euro, spun procurorii. 

Pe rolul instanţelor sunt alte zeci de astfel de cazuri. Acestea sunt doar câteva dintre dosarele în care sunt cercetaţi politicieni, persoane publice, oameni de afaceri care sunt acuzaţi că au prejudiciat statul cu sume importante.

Citește si: Dosarul șefului CJ Buzău: Şeful Direcției de Dezvoltare spune că e doar martor

Altele, ale unor parlamentari, sunt blocate în Parlamentul României, care a refuzat urmărirea penală a unora dintre ocupanţii scaunelor de senator sau deputat. 

Comentarii

 • Orto

  08 aprilie 2014 16:48

  Asta este pretul coruptiei.Dar pretul incapacitatii guvernelor de a functiona correct inseamna taierea a 25 din salariul meu si automat anularea imprumutului bancar caci nu mai aveam cu ce sa-l rambursez. Asta este pretul care ma doare mai tare.

  raspunde comentariului
 • geo

  08 aprilie 2014 8:03

  Cine mai rade acum si zice "pleaca ai nostri, vin ai nostri", chiar sufera de cretinism...

  raspunde comentariului
 • NINA

  07 aprilie 2014 21:13

  Hotie la drumul mare?Managerul privat al CFR Călători, Valentin Dorobanu, a încredinat ilegal uneifirme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaiiautomotoare a cărui valoare poate ajunge la 20.000.000 de euro.Imediat după ce Gruia Stoica a fost reinut pentru încercarea detrucare a unei licitaii de transport feroviar de marfă, managerulprivat al CFR Călători, Valentin Dorobanu, a încheiat un acord-cadrupentru reparaii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristulgălăean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea serviciiferoviare.Încredinarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte desemnare de către Valentin Dorobanu, botezat de ceferiti Smart,pentru mecheriile pe care le regizează în zona transportului feroviarde călători.Practic, managerul de la CFR Călători a făcut demersuriserioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui GruiaStoica să prospere pe spatele companiei de stat.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design