13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Președintele Iohannis, la reuniunea de la Bruxelles, i-a asigurat pe Macron...

FOTO. Președintele Iohannis, la reuniunea de la Bruxelles, i-a asigurat pe Macron și pe Trump de sprijinul României

UPDATE 23,30: Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi seară, că el i-a asigurat pe noii președinți Donald Trump și Emmanuel Macron "de sprijinul României".

"Chiar dacă nu a fost un summit NATO obișnuit, a avut o semnificație politică deosebită. Din punct de vedere politic, reuniunea de astăzi a fost prima întâlnire la nivel înalt a Alianței la care au participat noul președinte al Statelor Unite și noul președinte al Franței. Le-am adresat un bun venit călduros la NATO și i-am asigurat de tot sprijinul meu și al României, care are parteneriate strategice solide cu ambele țări", a declarat Klaus Iohannis.


UPDATE 22,45: După reuniunea de joi de la Bruxelles, "NATO rămâne aceeași Alianță puternică și unită", a declarat, joi seară, președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că alocarea de către România a 2 la sută din PIB pentru Apărare a fost un gest foarte apreciat de aliați, dar îi revine Guvernului sarcina de a cheltui eficient acești bani.


 Președintele Klaus Iohannis a declarat joi la Bruxelles, înainte să intre la reuniunea NATO, că este "abordare bună" ca Alianța să se implice în lupta cu terorismul, dar fără ca această inițiativă să slăbească acțiunile NATO pe Flancul Estic, informează ProTV.

"Este general acceptat ca ne dorim o Alianta puternica, coeziva, care merge inainte. Vrem o intarire a relatiei transatlantice, relatiei intre SUA si Europa, trebuie sa fie o relatie foarte foarte puternica. Daca ne apropiem un pic de zona noastra, atunci e clar ca ne dorim un flanc estic bine consolidat. Dorim insa ca acest flanc estic sa fie consolidat intr-un mod echilibrat", a spus presedintele, la sosirea la noul sediu al NATO de la Bruxelles.

Klaus Iohannis a precizat că ideea de consolidare echilibrată a Flancului Estic, pe axa nord-sud, a fost preluată și susținută de către aliațti iar acum se lucrează la un concept care va realiza această echilibrare.

"Marea Neagra si zona Marii Negre sa ramana in centrul atentiei, si daca vorbim de flancul estic este clar ca trebuie sa vorbim si despre Rusia, si aici lucrurile sunt foarte clare: noi ne dorim sa avem o abordare unitara, nu impotriva Rusiei, nu pentru Rusia, ci unitara cand vine vorba despre Rusia", a precizat presedintele.

Intrebat daca discutiile privind intrarea NATO in coalitia impotriva ISIL / Daesh nu va avea consecinte asupra planurilor Aliantei din flancul estic, mutand resurse, Iohannis a spus ca nu este aceasta o problema, fiindca proiectele sunt complementare.

"Eu cred ca este o abordare buna, sa ne focusam mai mult pe combaterea terorismului, si nu cred ca va trage resurse din alte programe. Lucrurile sunt complementare si ultima etapa la care s-a ajuns dupa negocieri pe cum sa se pozitioneze NATO pe terorism arata ca este o abordare pe care toata lumea si-o doreste, si finantarea va veni pe proiecte concrete", a spus Klaus Iohannis.

Din imaginile oferite de Președinția României reiese că șeful statului a avut deja convorbiri cu mai mulți lideri din NATO, printre care Emmanuel Macron (între cei doi existând, se pare, o relație de prietenie) și Theresa May.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă