6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Președintele Iohannis, înainte de întâlnirea cu secretarul general al NATO:...

FOTO VIDEO Președintele Iohannis, înainte de întâlnirea cu secretarul general al NATO: Alocăm 2 la sută din PIB pentru Apărare, timp de zece ani

UPDATE 09,10: Președintele Klaus Iohannis a subliniat, luni dimineață, că România alocă doi la sută din PIB pentru Apărare, începând din anul 2017, timp de zece ani, iar din aceste sume, aproape 40 la sută sunt destinate înzestrării Armatei.

Pe de altă parte, șeful statului a precizat că România este un aliat al SUA în Afganistan, unde este pe locul patru ca nunăr de militari și pe locul doi în ceea ce privește Forțele Speciale.



"România va continua să fie un aliat responsabil și un partener de dialog de încredere, așa cum a demonstrat și până acum", a spus șeful statului.

"Scopul nostru este pacea, nu războiul. NATO nu caută confruntarea și nu este o amenințare pentru Rusia, așa cum a arătat Alianța și la Varșovia. Însă, în relația cu Rusia este nevoie de o strategie aliată cuprinzătoare și coerentă pe termen lung. Ea trebuie să includă dialogul, dar de pe o poziție puternică de apărare și descurajare", a spus Klaus Iohannis, în discursul susținut la Adunarea Parlamentară a NATO.


Președintele Klaus Iohannis îl primește, luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunță Administrația Prezidențială.

Discuțiile vor viza viitorul summit al Alianței Nord-Atlantice și situația de pe Flancul Estic.

"Agenda întrevederii va include evaluarea concretă a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, din anul 2016, și la Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din mai 2017, precum și pregătirea agendei și rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018. Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Alianței la mediul internațional complex de securitate, cu accent pe postura NATO de apărare și descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important în cadrul discuțiilor", precizează Administrația Prezidențială.

După convorbiri, cei doi oficiali vor susține o declarație comună de presă.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, vor participa la deschiderea sesiunii plenare a celei de a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, care va avea loc la Palatul Parlamentului.

Șeful statului va susține un discurs în plenul AP NATO.

Adunarea Parlamentară a NATO este un for care reunește membri ai parlamentelor din țările membre și partenere ale Alianței, care se întâlnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitând astfel consensul public și parlamentar în sprijinul politicilor Alianței. Forul asigură dialogul parlamentar din regiunea euroatlantică cu privire la probleme de securitate, politice, sociale și economice, aducând un plus de transparență în viața politică a NATO. AP NATO ajută mediile parlamentare să cunoască și să înțeleagă probleme actuale de importanță majoră și contribuie la promovarea unor poziții comune în rândul parlamentarilor membri.

Adunarea reunește 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de țări membre NATO, delegați din cele 12 țări asociate, din țările cu statut de membri asociați mediteraneeni și observatori parlamentari.

Președintele Klaus Iohannis și secretarul general Jens Stoltenberg vor vizita împreună, în după-amiaza zilei de luni, Brigada Multinațională NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova.

"Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul României reprezintă unul dintre rezultatele importante ale țării noastre decis de șefii de stat și de guvern la Summitul NATO de la Varșovia în anul 2016 pentru întărirea securității în regiune. Conjugând efortul României, al aliaților și al NATO ca organizație, această structură reprezintă expresia principiilor care stau la baza Alianței Nord-Atlantice — solidaritatea și unitatea", subliniază Administrația Prezidențială. În aprilie, a fost declarată Capacitatea Operațională Inițială a MN BDE, cea finală fiind prevăzută pentru luna noiembrie 2018, iar ceremonia de activare drept Comandament Militar Internațional NATO a avut loc în iulie.

Cu prilejul vizitei la Craiova, cei doi înalți oficiali se vor întâlni și cu militarii polonezi desfășurați în România în Brigada Multinațională.

"Ca urmare a deciziei președinților României și Poloniei din marja Summitului de la Varșovia de anul trecut, cei doi aliați și parteneri strategici au luat decizia unei participări reciproce pe teritoriile lor, România desfășurând la rândul său o unitate militară în Polonia. Implementarea acestei decizii a celor doi președinți este o contribuție efectivă și concretă la asigurarea coeziunii de abordare a Flancului Estic al NATO", precizează Președinția.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă