16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Cioloş explică în Parlament criteriile numirii noilor prefecţi

Premierul Cioloş explică în Parlament criteriile numirii noilor prefecţi

Criteriile de desemnare a prefecţilor reprezintă o problemă administrativă a Guvernului, a declarat luni premierul Dacian Cioloş, în plenul Camerei Deputaţilor. "Vă mărturisesc că, văzând titlul de dezbatere politică propusă, am ezitat să vin în faţa dumneavoastră astăzi pentru a participa la dezbaterea propusă. În lectura pe care eu o dau articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaţilor nu văd în ce măsură criteriile în desemnarea prefecţilor intră în categoria problemelor de interes major pentru viaţa politică, economică sau socială fiind o problemă administrativă a Guvernului, conform legislaţiei actuale", a spus Cioloş la dezbaterile privind ''Criteriile în desemnarea noilor prefecţi''. 

Premierul Dacian Cioloş a precizat că sunt doar 9 prefecţi şi 3 suprefecţi numiţi de guvernele precedente, toţi ceilalţi 90 fiind numiţi prin excepţie de la procedura normală, putând fi demiţi oricând. "Teoretic, cei care fac parte din această categorie ar trebui să fie o resursă umană de calitate, pe care să o folosim ca atare. Am constatat însă ca avem de-a face cu o legislaţie deturnată, mă refer la Legea 198/99 şi la HG 341/2007, care nu a fost aplicată niciodată ca atare. În prezent, analizăm care este cea mai bună soluţie pentru a îmbunătăţi situaţia", a spus şeful executivului.

El a subliniat că Guvernul are competenţa exclusivă în numirea şi eliberarea din funcţie a prefecţilor. "Numirea şi eliberarea din funcţie a prefecţilor sunt de competenţa exclusivă a Guvernului, iar criteriile avute în vedere în numirea noilor prefecţi sunt doar o componentă a unui proces de analiză realizat la nivelul Guvernului prin intermediul Ministerului de Interne. Nu înţeleg să detaliez de la caz la caz rezultatele analizei efectuate, care cade în sfera prerogativelor executive", a arătat Cioloş. 

Cioloş a explicat faptul că Guvernul a schimbat prefecţii, ca urmare a unei analize permanente a MAI, în contextul în care aceştia nu au perfomat anterior şi nu au reuşit să obţină perfomanţa dorită, sau au avut simpatii de partid. "Nimeni nu trăieşte într-un glob de cristal" – a spus premierul, referindu-se la criteriul imparţialităţii din perspectivă politică, adăugând că "procesul de evaluare a prefecţilor este un proces permanent şi guvernul va putea demite prefecţii deja numiţi", putând alege alţii din rândul inspectorilor guvernamentali disponibili, acolo unde guvernul îi consideră potriviţi.

De asemenea, prim-ministrul a anunțat că vor urma noi demiteri, întrucât din 2009 încoace nu s-a mai organizat concurs pentru funcțiile de prefecți și subprefecți și numirile au fost făcute fără respectarea procedurilor. 

Premierul Dacian Cioloș a fost chemat în plenul Camerei Deputaților pentru a le explica aleșilor care sunt argumentele pentru care a înlocuit mai mulți prefecți, la "Ora prim-ministrului". Ideea chemării în Parlament a premierului Dacian Cioloş le-a venit aleşilor de la ALDE, însă şi cei de la PSD şi cei de la UNPR au fost de acord cu acest demers, contestând modul în care au fost schimbaţi prefecţii. În luna februarie au fost înlocuiţi nouă prefecţi, iar alţi patru la începutul acestei luni.

Este pentru a doua oară când premierul Dacian Cioloş este chemat în Parlament pentru a da explicaţii în faţa aleşilor. Prima data s-a întâmplat în urmă cu aproximativ trei săptămâni, în urma scandalului dintre trustul Intact şi ANAF.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că le-a pus în vedere secretarilor de stat rămaşi din Cabinetul anterior să nu facă politică de partid, iar prefecţilor şi subprefecţilor care au intenţia să participe în alegeri le-a cerut să renunţe la funcţie. 

Pe 8 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că probabil până la sfârşitul lunii vor fi schimbaţi un "număr semnificativ" de prefecţi. "A fost o trecere în revistă a activităţii lor (a prefecţilor – n.r.) şi o analiză a comportamentului, atât în ceea ce priveşte capacitatea de a reacţiona, cât şi dorinţa de a nu se implica politic în campania electorală. Sigur că această evaluare s-a făcut, vor urma în cel mai scurt timp, probabil până la finalul lunii, schimbări care vor viza un număr semnificativ de prefecţi", a spus Suciu, după şedinţa Executivului. 

El a explicat că Guvernul nu va putea să facă, în timpul scurt pe care îl are la dispoziţie, o procedură de angajare prin concurs. "Deci va fi o numire a prefecţilor noi pe baza unei selecţii între înalţii reprezentanţi ai Guvernului sau persoanele care s-au remarcat printr-o activitate de gestiune a administraţiei publice şi care nu sunt implicaţi politic în perioada care va urma. Aşadar, în cel mai scurt timp, vom avea un număr semnificativ de prefecţi schimbaţi", a mai spus Suciu.

Cele mai citite

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă