20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Prințul de Wales a fost celebrat în cadrul unei recepții speciale...

UPDATE. Prințul de Wales a fost celebrat în cadrul unei recepții speciale la București. Moștenitorul tronului Marii Britanii a fost primit de premierul Grindeanu | FOTO + VIDEO

UPDATE 23.00: Prințul Charles a fost celebrat, joi seară, la București, în cadrul unei recepții oferite în onoarea Alteței Sale Regale în a doua zi a vizitei oficiale în România.

Printre participanții la recepție s-au numărat premierul Sorin Grindeanu, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și Principesa Marina Sturdza. 

Prințul de Wales a fost întâmpinat de ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, de Aura Woodward, director executiv al Fundației Prințul de Wales în România, și de Aykut Korkmaz, CEO Hotel Hilton.

Ambasadorul Marii Britanii a subliniat că scopul evenimentului este acela de a evidenția relațiile româno-britanice. Diplomatul s-a referit la vizita pe care Prințul de Wales o face în România. 

"Scopul vizitei este de a sărbători legăturile foarte strânse între Marea Britanie și România", a spus ambasadorul Brummell la începutul evenimentului.

Printre invitați s-au mai numărat reprezentanți ai organizațiilor britanice care lucrează pentru protejarea copiilor și a mediului în România, ai Bisericii Anglicane, ai unor companii britanice, ai Camerei de Comerț Româno-Britanice, ai ONG-urilor specializate pe problemele rromilor sau ale justiției, precum și oficiali români.

Prințul de Wales a vorbit cu fiecare invitat în parte la acest eveniment special. 


UPDATE 18.15: Prințul Charles a fost primit de Principesa Margareta și principele Radu la Palatul Elisabeta în cursul serii de joi.

Jandarmii au format un şir de onoare, iar alţi patru militari au fost dispuşi la intrarea în palat pentru a-i acorda onorul. Doi militari ai Regimentului 30 Gardă au fost dispuşi în gheretele de la intrare, iar alţi doi, în interior, sub arcade, îmbrăcaţi în costume de paradă. Alături de steagul României , la intrarea în Paltul Elisabeta a fost arborat şi steagul Marii Britanii, potrivit News.ro.
După întrevederea cu Principesa Margareta şi Principele Radu, moştenitorul Coroanei britanice va merge să vadă arţarul pe care l-a plantat în gradina Palatului Elisabeta în 2011, dacă vremea va permite, au spus reprezentanţii Casei Regale a României.

18.00: Prințul Charles va fi primit de  Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu la Palatul Elisabeta.

16.30: Prințul de Wales a vizitat, joi, Parcul Natural Văcărești, unde s-a întâlnit cu voluntari și studenți implicați în activitățile Asociației Parcul Național Văcărești, dar și cu un grup de copii, informează Agerpres.

Alteța Sa Regală a fost întâmpinat de către Adriana Mitsue Ivama Brummell, soția ambasadorului britanic Paul Brummell, și de Dan Bărbulescu, manager executiv al Asociației Parcul Național Văcărești. 

 Dan Bărbulescu l-a invitat pe Alteța Sa Regală pe terasa Observatorului, pentru a admira de sus Delta Văcărești, și i-a vorbit despre istoria zonei, despre „proiectul megalomanic" al lui Nicolae Ceaușescu, care dorea să lanseze un proiect hidrologic în acest loc. De asemenea, i-a atras atenția că parcul este înconjurat de un baraj, fiind astfel delimitat de peisajul urban și ușor accesibil păsărilor, dar permițând și un punct de observație.

15.40: Prințul Charles a plecat de la Patriarhia Română, potrivit Digi24.

Prințul Charles a primit din partea Patriarhului Daniel o icoană din mozaic cu sticlă de Murano înfățișându-l pe Sfântul Andrei și a asistat, în Catedrala Patriarhală, la un scurt moment de muzică religioasă interpretată de un cor bizantin, potrivit Agerpres.

Prințul de Wales a fost întâmpinat de Înaltpreasfințitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, și de părintele Michael Tița, șeful de protocol al Administrației Patriarhale.  În holul Palatului Patriarhiei, Prințul Charles a fost primit de Patriarhul Daniel, care i-a prezentat picturile murale din încăpere, precum și semnificația acestora. 

Cele două delegații au avut convorbiri aproximativ o jumătate de oră, după care cei doi oficiali au făcut schimb de cadouri. Prințul i-a oferit patriarhului un serviciu de farfurii. „Le voi folosi data viitoare, când veți sta mai mult", i-a spus patriarhul Daniel. Șeful Bisericii Ortodoxe Române a primit și o fotografie înrămată cu Prințul Charles. 

14.53: Prințul Charles a ajuns la Patriarhie, unde se va întâlni cu Patriarhul Daniel, potrivit Digi24.

13.00: Întâlnirea prințului Charles cu premierul Sorin Grindeanu a durat aproximativ 30 de minute, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax.

 

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul a reiterat mesajul de condoleanțe și deplină solidaritate a Guvernului român cu poporul și autoritățile britanice, după atentatul comis la Londra, pe 22 martie. La rândul său, prințul Charles „a transmis gândurile sale bune și și-a exprimat speranța că românca rănită în atac se va recupera cât mai rapid”.

Cei doi au discutat despre excelentele relații bilaterale dintre România și Marea Britanie, în special din punct de vedere militar și politic, dar și despre o necesară armonizare a pozițiilor și intereselor celor două țări în domeniul politicii externe.

Prim-ministrul i-a mulțumit prințului Charles pentru contribuția sa la promovarea patrimoniului cultural și a bogățiilor naturale ale României.

„Este extrem de prețioasă pentru noi activitatea Fundației pe care, cu multă generozitate, o patronați, în domeniul protejării valorilor autentice și al restaurării unor adevărate bijuterii arhitectonice. Vă mulțumesc pentru că, prin eforturile Alteței Voastre, nu doar turiștii străini, dar chiar și noi, românii, am redescoperit zone și valori autohtone pe care poate altfel le-am fi dat uitării. Centrul Meșteșugăresc de la Viscri, inaugurat chiar de Alteța Voastră, în 2016, este un exemplu despre cum trebuie păstrate și promovate tradițiile unui popor”, a declarant premierul Grindeanu.

„Vizitele mele anuale în țara dumneavoastră sunt deja o tradiție a ultimilor 20 de ani. Îmi doresc să explorez și să cunosc și alte zone minunate ale României, cum ar fi Delta Dunării sau Maramureșul”, a precizat prințul Charles.

O altă temă importantă de discuții a fost situația comunității de români din Marea Britanie, în majoritate integrată excelent în societate. ASR Prințul de Wales și-a exprimat speranța că cele două țări vor găsi noi modalități de cooperare în domeniul combaterii traficului de persoane, în acest moment existând deja 9 echipe comune de investigatori în domeniu.

 


Premierul Sorin Grindeanu îl primește, joi, la ora 11.40, pe prințul Charles, la Palatul Victoria, în cadrul vizitei de trei zile în România. Tot în cursul zilei de joi, Prințul Charles va fi primit de Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu la Palatul Elisabeta.

Tot joi, prințul de Wales va merge joi la Patriarhia Română și la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti".

Prințul Charles a sosit, joi dimineața, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti", fiind întâmpinat de directoarea instituției, Paula Popoiu, și de Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii. Alteța Sa Regală a fost primită cu pâine și sare.

Vizita oficială a Prințului Charles în România a început miercuri, când Alteța Sa Regală a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I. Tot miercuri, Prințul de Wales a fost primit de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Șeful statului l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României" în Grad de Mare Cruce, în semn de „prețuire pentru activitatea în România și pentru promovarea imaginii acesteia în lume".

Vizita oficială a Prințului Charles în România se va încheia vineri.


Citește și:  FOTO. Prințul Charles, decorat de șeful statului cu „Steaua României" în grad de Mare Cruce, în semn de prețuire pentru promovarea imaginii României în lume. Cei doi au discutat despre aprofundarea relațiilor bilaterale între cele două state. Iohannis: Este un prieten apropiat al țării 

Moștenitorul Coroanei Britanice, Prințul de Wales, efectuează, la sfârșitul lunii martie, o vizită în România, unde va sta trei zile. Aceasta este cea de-a doua vizită oficială în România a Prinţului Charles, din 1998 şi până în prezent.


 

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă