SUA ar putea alege Romania pentru instalarea unei baze in cadrul scutului antiracheta, deoarece Bucurestiul ar fi dispus sa faca mai multe concesii decat Polonia, tara cu care Washingtonul negociaza in prezent pe aceasta tema, relata ziarul francez „Le Figaro”. Publicatia citeaza „surse sigure” potrivit carora Guvernul roman a inceput deja discutii cu partea americana in aceasta privinta. Experti militari au declarat ca Romania ar putea fi aleasa de Washington pentru amplasarea acestei baze antiracheta din motive politice, iar acordul pentru „facilitati militare” semnat la Bucuresti de Condoleezza Rice ar putea fi de bun augur.
Conditiile dificile impuse de Polonia i-ar putea determina pe americani sa se orienteze spre Romania sau Turcia. Acestea ar fi „candidatele cel mai bine plasate”, au declarat expertii citati de „Le Figaro”, precizand ca, daca Romania ar fi aleasa din motive politice, Turcia ar beneficia de atuuri tehnice.
Baza ar fi cea de-a treia componenta a scutului american antiracheta, format din radare de detectare si din rachete balistice cu raza lunga de actiune capabile sa distruga rachete lansate din China, Pakistan, India sau Iran. Baza, care ar putea deveni operationala la finele acestui deceniu, ar fi prima situata in afara granitelor SUA, celelalte doua aflandu-se in Alaska si California.
Negocierile americano-poloneze pentru scutul antiracheta au inceput inca din 2002, dar ele nu au fost dezvaluite decat recent. Negocierile cu Varsovia se concentreaza asupra finantarii, la care polonezii refuza sa participe. Mai sunt doua conditii puse de Varsovia: sa-i fie acordata o parte din puterea decizionala si sa obtina unele beneficii tehnologice. O alta dificultate o reprezinta Rusia, tara cu care Polonia are frontiera comuna, iar Washingtonul n-ar dori sa trezeasca suspiciunile Moscovei privind eventualul caracter ofensiv al proiectului.