Ponta, vizat de DNA în legătură cu ștergerea datoriei Rompetrol

de Mara Ivanov , 06 iulie 2016 - stire actualizata la ora 19:06, 06 iulie 2016
Ponta, vizat de DNA în legătură cu ștergerea datoriei Rompetrol

Fostul premier Victor Ponta este vizat de o anchetă a DNA în legătură cu modul în care, printr-o hotărâre de guvern pe care a semnat-o, compania kazahă KazMunayGas a scăpat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorică a Rompetrol, scrie EurActiv.ro.

Procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de înţelegere cu KazMunayGas, conform unor surse guvernamentale. Dosarul a fost descis în 2015, când procurorii au început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă şi luare de mită.

Surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro că Victor Ponta este printre cei vizați în dosar. Ponta a semnat, ]n ianuarie 2014, o hotărâre de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de înţelegere cu kazahii care au cumpărat Rompetrol, după ce Curtea Constituţională s-a opus validării prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat.

Aceleași surse guvernamentale susțin că multe dintre pretențiile kazahilor se regăsesc întocmai în memorandum, de-aici plecând, de fapt, ancheta procurorilor. Chiar vicepreședintele KazMunayGas, Azamat Zhangulov, a afirmat în mai 2016 că există posibilitatea ca procurorii să investigheze acest memorandum.

Procurorii consideră suspecte vizitele dese ale lui Ponta în Turcia după semnarea memorandumului cu KazMunayGaz, dar și faptul că fostul premier folosea, în timpul acestor vizite, o cartelă telefonică turcească pentru convorbiri private.  Ancheta DNA încearcă practic să stabilească dacă termenii memorandumului au fost negociați în străinătate.

Sursele judiciare citate afirmă că, într-una dintre vizitele făcute de Ponta în Turcia în contextul unei operații la genunchi, acesta ar fi fost invitat de președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, la una din vilele sale.

Potrivit acelorași surse, în acest dosar, DNA a solicitat ajutorul mai multor state pentru a verifica mișcările unor sume de bani ale unor terți care ar fi jucat rolul de intermediari între KazMunayGaz și oficiali ai statului român. Procurorii DNA au făcut mai multe cereri pentru comisii rogatorii în acest sens.

Fostul premier Victor Ponta nu a putut fi contactat pentru a fi întrebat în legătură cu aceste chestiuni.

------------------------------

Fostul premier Victor Ponta a înființat oficial fundația „Black Sea Regional Projects 2020” în luna februarie, dar despre această idee se discuta încă din cursul anului 2015.

Între 2003 şi 2010, datoria istorică de aproape 600 de milioane de dolari a rafinăriei Petromidia a fost rostogolită practic de Guvernul Năstase, iar posibilele fapte penale din acea vreme sunt anchetate de DIICOT în dosarul Rompetrol II, care vizează privatizarea rafinăriei Petromidia între 1999-2000 şi ordonanţa Guvernului Năstase din 2003.

În anul 2000, grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, a cumpărat rafinăria Petromidia cu 50 de milioane de dolari, după ce privatizarea către compania turcească Akmaya a eșuat.

Rompetrol s-a angajat în schimb că va plăti datoria istorică de aproximativ 600 de milioane de dolari.

Trei ani mai târziu, în octombrie 2003, Guvernul Năstase a transformat restanţele bugetare ale Rompetrol, în valoare de 603 milioane de dolari, în obligaţiuni cu maturitate de şapte ani. Fostul premier Adrian Năstase s-a apărat întotdeauna spunând că legea de aprobare a ordonanței 118/2003 a fost promulgată în 2005 de noul preşedinte Traian Băsescu.

În 2007, Dinu Patriciu a vândut Rompetrol companiei de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, pentru o sumă ce este și astăzi o enigmă: între 1,6 miliarde și trei miliarde de dolari.

În 2010, obligaţiunile statului au ajuns la maturitate, iar Rompetrol nu răscumpărase datoriile decât într-o mică măsură. Astfel, statul a redevenit acţionar.

Pe 15 februarie 2013, Guvernul USL Ponta II a încheiat memorandumul cu grupul kazah KazMunayGaz. Acesta prevedea că statul roman accepta o plată de 200 de milioane de dolari contra unui pachet de 26 la sută din acţiunile statului. Restul de 400 de milioane de dolari urma să fie inclus într-un presupus fond mutual de investiţii de un milliard de euro.

Trei luni mai târziu, în mai 2013, Guvernul Ponta a încercat să legitimeze acest contract de stat prin lege adoptată de majoritatea USL din Parlament. Președintele de atunci, Traian Băsescu, a atacat legea la Curtea Constituțională, care a decis că adoptarea memorandumului prin lege nu respectă Constituția.

În aceste condiții, guvernul condus de Victor Ponta s-a văzut nevoit să adopte memorandumul prin hotărâre de guvern, iar legalitatea acestui act este astăzi cercetată de procurorii anticorupție. Hotărârea de guvern a fost adoptată pe 22 ianuarie 2014. 

În primăvara anului trecut, datoria kazahilor nu era plătită. Nici cele 200 de milioane de dolari către stat, nici fondul de investiții de 400 de milioane de dolari. În plus, kazahii de la KazMunayGaz au depus o cerere de intrare în insolvență, cerere respinsă, însă, de Tribunalul București. 

În iunie 2016, procurorii DIICOT au început urmărirea penală în dosarul Rompetrol II, iar fostul ministru al Economiei din Cabinetul Năstase, Dan Ioan Popescu, şi foştii miniştri ai Finanţelor din cabinetele Năstase şi Boc, Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu, au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu. Ei sunt acuzați că nu ar fi luat măsurile necesare pentru recuperarea datoriei istorice. Fostul premier Adrian Năstase şi fostul ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, sunt martori în acest dosar.

Procurorii DIICOT au pus sechestru și pe rafinăria Petromidia, până la concurența sumei de 680 de milioane de euro.

 

Comentarii

 • Gina

  07 iulie 2016 9:44

  Pe vremea RAPOSATULUI exista PEDEAPSA CU MOARTEA i ISTETII se temeau să fure ca în codrul Vlasiei. Primul lucru pe care l-a făcut Mos Ilia Ivanovici Iliescovici a fost abrogarea ei. să se poată fura în voie. Si să se poată omorî oamenii pe străzi de către asa zisii teroristi si minierii chemati să-l sustină în lovitura de stat.. Proces care s-a tot anulat până crapă Mosul. Ponta e dintr-o familie de securisti, socrul său a fost popă securist, normal că nu va fi cercetat cum a reusit sa faca avere primind comisioane grase de la cei care-si faceau interesele pagubind tara. Ar fi timpul ca MUTULICĂ VOIAJORUL să facă ceva palpabil, nu numai sa se împiedice în limba când reuseste să scoata 2-3 propozitii. Sau sa-si plimbe consoarta ce-si etalează ostentativ genunchii bolovănosi si picioarele groase i varicoase.

  raspunde comentariului
 • Gina

  07 iulie 2016 9:41

  Pe vremea RAPOSATULUI exista PEDEAPSA CU MOARTEA i ISTETII se temeau să fure ca în codrul Vlasiei. Primul lucru pe care l-a făcut Mo Ilia Ivanovici Iliescovici a fost abrogarea ei. să se poată fura în voie. Si să se poată omorî oamenii pe străzi de către aa ziii teroristi i minierii chemati să-l sustină în lovitura de stat.. Proces care s-a tot anulat până crapă Moul. Ponta e dintr-o familie de securisti, socrul său a fost popă securist, normal că nu va fi cercetat cum a reusit sa faca avere primind comisioane grase de la cei care-si faceau interesele pagubind ara. Ar fi timpul ca MUTULICĂ VOIAJORUL să facă ceva palpabil, nu numai sa se împiedice în limba când reuseste să scoata 2-3 propozitii. Sau sa-si plimbe consoarta ce-si etalează ostentativ genunchii bolovănosi i picioarele groase i varicoase.

  raspunde comentariului
 • Grigore

  07 iulie 2016 9:34

  Numele de mai jos care apar fără comentarii apartin persoanelor cărora li s-a sters comentariul, deoarece DERANJA redactia. Aferim, LIBERTATEA PRESEI Allo! Vi s-au umplut nădragii de frică? La naiba, de ce publicati acest comentariu cu greseli?

  raspunde comentariului
 • Gerigore

  07 iulie 2016 9:33

  Numele de mai jos care apar fără comentarii aparin persoanelor cărora li s-a ters comentariul, deoarece DERANJA redacia. Aferim, LIBERTATEA PRESEI Allo! Vi s-au umplut nădragii de frică? La naiba, de ce publicai acest comentariu cu greeli?

  raspunde comentariului
 • Grigore

  07 iulie 2016 9:30

  Numele de mai jos care apar fără comentarii aparin persoanelor cărora li s-a ters comentariul, deoarece DERANJA redacia. Aferim, LIBERTATEA PRESEI Allo! Vi s-au umplut nădragii de frică?

  raspunde comentariului
 • Grigore

  07 iulie 2016 9:25

  Numele de mai jos care apar fără comentarii aparin persoanelor cărora li s-a ters comentaiul, deoarece DERANJA redacia. Aferim, LIBERTATEA PRESEI

  raspunde comentariului
 • george

  07 iulie 2016 9:23
 • George

  07 iulie 2016 9:21
 • Gina

  07 iulie 2016 9:20
 • Gina

  07 iulie 2016 9:19
 • George

  07 iulie 2016 9:04

  Romanii isi merita cu prisosinta si presedintele si actualul prim ministru, care ii vor invata cum se face supa din scoarta de copac si friptura de iarba.

  raspunde comentariului
 • Dacian

  07 iulie 2016 9:01

  Astept cu interes vizarea de catre DNA a celor care au vandut flota Romaniei, a celor care prin diverse tertipuri au adus Gapromul, a celor care au colaborat cu "investitorii" care au pagubit tara, a lui Remus Truica mare bashtan, a lui Videanu, Berceanu si altora. Dar o justitie prunara e oarba.A plecat marinelul si a venit plimbarelul, care si el trebuie sa-si aresteze adversarii. Mai bine sa vina rusii aici.

  raspunde comentariului
 • Ioi

  06 iulie 2016 20:47

  Nici urma de Ubafca la acest articol .

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  06 iulie 2016 18:36

  Super-tare. L-au facut scapat pe Mircea Basescu, acum pot sa se ocupe de adevaratii inamici. Vivat justitia independenta.

  raspunde comentariului
 • VIORELE NU FI TRIST !!!

  06 iulie 2016 17:24

  CA, IN ZIUA DE AZI, SUNT CONDITII BUNE LA PUSCARIE TELEVIZOR, TELEFON, MAGAZIN PT. CUMPARATURI ...IAR, LA BANII PE CARE I-AI PRIMIT TU, ITI POTI PERMITE SA-TI CUMPERI ORICE SI SA NU MANANCI MANCARE DE PUSCARIAS, PLUS PACHETELE DE LA DACIANA ...

  raspunde comentariului
 • VIORELE NU FI TRIST !!!

  06 iulie 2016 17:23

  CA, IN ZIUA DE AZI, SUNT CONDITII BUNE LA PUSCARIE TELEVIZOR, TELEFON, MAGAZIN PT. CUMPARATURI ...IAR, LA BANII PE CARE I-AI PRIMIT TU, ITI POTI PERMITE SA-TI CUMPERI ORICE SI SA NU MANANCI MANCARE DE PUSCARIAS, PLUS PACHETELE DE LA DACIANA ...

  raspunde comentariului
 • parere

  06 iulie 2016 17:15

  Un mincinos ,un plagiator si un mafiot ! Si din pacate e inca sustinut de atata lume !

  raspunde comentariului
 • Vae victis

  06 iulie 2016 13:56

  Nenorocitii astia s-au sters la *** cu viitorul Romaniei!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design