VIDEO. Peste 1.000 de polițiști care au protestat în fața sediului MAI au plecat în marș spre sediul Guvernului. Ministrul de Interne, după discuția cu sindicaliștii: 80.000 de angajați vor avea salarii mai mari. Angajații MAI sunt, în continuare, nemulțumiți

de Iulia Iancu , Mihai Diac, Roxana Petre , 16 martie 2017 - stire actualizata la ora 20:49, 16 martie 2017
VIDEO. Peste 1.000 de polițiști care au protestat în fața sediului MAI au plecat în marș spre sediul Guvernului. Ministrul de Interne, după discuția cu sindicaliștii: 80.000 de angajați vor avea salarii mai mari. Angajații MAI sunt, în continuare, nemulțumiți

UPDATE 20.45: Sindicaliștii sunt, în continuare, nemulțumiți de proiectul Legii privind salarizarea unitară, întrucât consideră că nu este echitabil pentru toate categoriile de bugetari, susține președintele Federației Sindicale „Mihai Viteazul", Marius Bărbulescu, citat de Agerpres.

„Din păcate, doamna ministru ne-a spus că nu sunt bani, pentru că atunci când au conceput această Hotărâre de Guvern au făcut simulări, au făcut calcule și simulări financiare doar pentru doctori și profesori, dar au uitat să facă calcule și pentru polițiști și MAI. Vă dați seama în ce țară trăim! Ei s-au gândit doar la profesori și doctori, iar la polițiști, pentru că de 8 ani nimeni nu s-a mai gândit la soarta lor, ei continuă în același trend. Am argumentat, am avut un punct de vedere bine argumentat și eu și colegii mei, mai puțin reprezentantul Federației Sindicale <<Alexandru Ioan Cuza>>, care pur și simplu s-a transformat în sclavul doamnei ministru. Deci, acest individ pur și simplu și-a arătat aservirea față de angajator, (...) iar faptul că noi suntem aici, prezenți în stradă, și protestăm este o dovadă vie că nu mai suntem reprezentați de acești oameni", a declarat el.

 18.00: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dna, a anunțat, după discuțiile cu liderii protestatarilor, că aproximativ 80.000 de angajaţi ai instituției vor beneficia de majorările salariale. Majorările reprezintă un efort bugetar de 13 milioane de lei lunar, informează News.ro.

„Urmare a discuţiilor şi a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem următoarele lucruri: sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specific stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază, salariul funcţiei de bază, solda funcţiei de bază se determină prin raportare la salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017”, a anunţat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a mai anunţat că s-a convenit devansarea termenului de acordare a salariului de merit pentru poliţişti din luna august în luna aprilie. În plus, s-a decis eliminarea diferenţelor de salarizare între medicii militari din cadrul ministerului şi medicii civili. „Fac precizarea că există un efort bugetar în ceea ce priveşte aceste amendamente pentru aplicarea HG nr.1 din 2017 de aproape 13 milioane de lei lunar. De aceste beneficii se vor bucura aproximativ 80.000 de angajaţi ai MAI”, a spus Carmen Dan.

Ea a anunţat înfiinţarea unui grup de lucru la care sunt invitaţi reprezentanţi ai tuturor categoriilor de salariaţi MAI să facă propuneri legate de Legea salarizării unitare, ministrul precizând că MAI nu intenţionează să prezinte sindicatelor un proiecte de grilă de salarizare înainte de a fi colectate propunerile venite din partea angajaţilor. „Nu ne situăm pe poziţii antagonice (...) Îmi doresc să existe proporţionalitate între munca prestată  şi salariu”, a mai spus Carmen Dan, precizând că problema drepurilor suplimentare ale angajaţilor MAI a căror acordare a fost amânată repetat din 2010 încoace nu poate fi abordată decât gradual. 

Liderii de sindicat au declarat, la ieşirea de la discuţiile de joi cu ministrul de Interne, cu secretari de stat şi cu ministrul pentru Dialog Social, că nu au ajuns la nicio înţelegere, întrucât li s-a propus ca de la 1 aprilie poliţiştii să primească în plus la salariu între 100 şi 300 de lei. Mai mult, aceştia spun că sporurile de dispozitiv şi de pericol au fost eliminate.

16,00: Sindicaliştii din Poliţia Română care au protestat în fața sediului Ministerului de Interne au plecat în marş spre Guvern, nemulţumiţi de propunerea ministrului Afacerilor Interne ca de la 1 aprilie poliţiştii să primească un bonus la salariu între 100 şi 300 de lei.

Liderii de sindicat subliniază că sunt nemulţumiţi şi de faptul că au fost eliminate sporurile de dispozitiv şi de pericol.

Pe gardul din faţa sediului Ministerului de Interne, protestatarii au pus bancnote de un leu şi covrigi, susținând că asta este hrana unui poliţist şi că "ăia 100 de lei la salariu nu ne interesează, nu suntem pomanagii".


Polițiștii protestează, joi, în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne. Revendicările lor presupun majorarea salarilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel de din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

UPDATE 10.00: În mai multe județe din Transilvania. Polițiștii protestează, joi, în fața Prefecturii Cluj. 

Potrivit liderului de sindicat Constantin Mandache, de la intrarea în vigoare a legii, agenții mai tineri au primit salariul corespunzător, însă cei mai în vârstă, cu 10-20 de ani vechime, nu au primit nicio mărire de salariu. Liderul de sindicat a explicat că în alte instituții bugetare au existat asemenea creșteri, la tot personalul, astfel că se dorește ca și polițiștii să primească măririle salariale considerate oportune.

"Noi am fost la masa negocierilor la Ministerul Muncii, sindicatele din MAI, în 6 martie, și acolo ne-au mințit că se aplică. În loc de 600 de lei salariul de referință rămas la nivelul anului 2009, se va schimba și va fi 1.450. La unii dintre colegi, cei tineri, s-a aplicat această metodă, la cei mai în vârstă, cu 20 de ani vechime, nu s-a cunoscut nimic la salariu. Dacă a crescut salariul minim brut pe economie trebuie să se aplice și polițiștilor, ceea ce nu s-a întâmplat. În celelalte instituții bugetare s-a aplicat, dar asta nu ne interesează pe noi, fiecare suntem cu familia sa ocupațională. Vrem ca tuturor polițiștilor din România să ni se aplice HG nr. 1/2017", a spus Constantin Mandache.

 

UPDATE 09.00: Peste 1.000 de polițiști au ajuns în fața sediului MAI, unde protestează față de salariile mici. Aceștia scandează "Hoții, hoții!" în fața sediului ministerului.

"S.N.A.P. îsi propune, prin protestul din 16.03.2017, să atragă atenția, atât angajatorului - MAI, cât și Ministerului Finanțelor Publice, sperând ca aceștia să înteleagă faptul că polițiștii nu sunt plătiți corespunzător și că o parte dintre prevederile legale privind salarizarea lor sunt încălcate.

În final, dorim să ne facem înțeleși, orice polițist este bine-venit alături de noi, indiferent de apartenența sindicală sau funcția profesională, protestul fiind organizat pentru drepturile tuturor; aviz acelor șefi care fac eforturi pentru a planifica cât mai mulți polițiști în serviciu sau la diverse activități pe data de 16 martie, astfel încât să nu poată participa la miting !!! Preşedintele SNAP, Adrian Diugu, a declarat, pentru News.ro, că la protestul de la sediul Ministerului Afacerilor Interne sunt aşteptaţi să participe aproximativ 2.000 de poliţişti, din Bucureşti şi din mai multe judeţe", se arată într-un comunicat S.N.A.P.

Protestatarii mai cer modificarea Statutului poliţistului şi a unor prevederi dintr-un ordin din 2008 al Ministerului Afacerilor Interne privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

Preşedintele SNAP a precizat că Ordinul din 2008 trebuie modificat pentru ca acel timp în care poliţistul stă acasă, dar ştie că poate fi chemat oricând la muncă, să fie considerat timp de muncă şi să fie plătit corespunzător.

Adrian Diugu a precizat că SNAP a solicitat ca ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, să discute, joi, cu o delegaţie a protestatarilor, care să îi prezinte punctual toate revendicările. 

 

Comentarii

 • Catalin

  16 martie 2017 19:28

  castigati destul, comparativ si cu alte categorii socioprofesionale.

  raspunde comentariului
 • gust amar

  16 martie 2017 18:22

  Politiistii nemultumiti sunt asteptati sa demisioneze din sistem si sa se angajeze in mediul privat. Sa vada cum e fara sporuri, fara indemnizatii si fara pensii speciale. Si fara pensionare pe la 50 de ani. Ultima data cand erau posturi libere era mare aglomeratie. Noii veniti sunt integrati in maxim 6 luni si sunt mult mai corecti. Asa ca mult succes... la demisii!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • romanul

  16 martie 2017 12:42

  E GRAV DACA SOROS A PUS MANA SI PE POLITIA ROMANA

  raspunde comentariului
 • Marian Ionescu

  16 martie 2017 12:39

  Domnilor salariile dumneavoastra nu sunt relevante. Fiti sinceri si afisati veniturile lunare compuse din - salariu de functie - salariu de grad - spor vechime - norma de hrana - 1000 lei - chirie minim 500 lei iar la un sef este de 2000 lei sau decontarea deplasarii la locul de munca cu masina personala singur in masina- spor de noapte- spor de sambata si duminica si sarbatori de 75- spor de dispozitiv-spor de confidentialitate- spor de fidelitate-bani haine- spor de frontiera, de interventii la incendii etc.- pensie speciala.Deci sa fie clar venitul mediu agenti este peste 3500 lei iar la ofiteri peste 4500. Deci spuneti asta unui om cu salariu minim care plateste taxe sa va tine pe voi. Pacat de de cei 15 cu adevarat politisti.

  raspunde comentariului
  • CRIMILANUL

   16 martie 2017 12:52

   Domnule Marian Ionescu, cu respect si cu consideratie va anunt ca diseara, in preajma orelor 19, o sa va omor mama iar un prieten de-al meu va va jefiui imediat ce alergati la ea sa vedeti daca mai poate fi salvata. In cazul in care Politia Romana ma va prinde macar pe mine daca nu si pe amicul meu, o pupati apoi in locuri mai umbroase? Iar despre salarii....ce sunteti asa de prost...mai ieseau oamenii astia in strada daca se faceau pe dumneavoastra de cati bani aveau ei de la guvernul roman? DAR AVETI DREPTATE...AR TREBUI SA AIBA ATATIA BANI INCAT SA NU MAI ASCULTE ORDINELE LUI KOVESI ...CA SUNT PLATITI CU 4500 DE LEI... SI SA PLECE TOTI IN STRAINATATE CA MEDICII...nu mai bine ar ramane in tara cei care se bucura ca sunt dusi in excursie gratuit la Targoviste din partea Partidului ca tot nu au iesit din localitate de ani de zile?!

   raspunde comentariului
   • contabilu'

    16 martie 2017 17:02

    Esti in mare dobitoc "crimilanule" ! Are dreptate "jan" cand te banuieste a fi militizioner de moda noua sau politzian cum vi se spunea prin anii '90 ... Mars-napoi la agricultura la Raguzza, "fermierule, fost tzaran ... prost ai fost, prost ai ramas chiar daca stii sa scrii cu litere de tipar, neghiobule !

    raspunde comentariului
   • Jan

    16 martie 2017 14:02

    Sunt convins ca esti militian. Faptul ca te-ai gandit ca s-ar putea sa-i omori parintii si sa-l jefuiest, mai mult decat prin intermediul salariului,al indemnizatiilor, al sporurilor, al diurnelor, al chiriilor si al normelor de umplut burtihanul, pe un contribuabil, arata ca esti mai inteligent decat cascheta, pe care tot el ti-o plateste. Pe vremea lui Ceasca se daduse un ordin ca militienii sa aiba 12 clase si sa stie o limba straina, motiv pt. care agentii patrulau cate trei si erau insotiti si de un caine. Te felicit ca stii sa scrii, insa dupa cum gandesti, pari a fi o ruda nepotcovita a liderului vostru sindical, bulibasa Coarna.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design