10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPlatforma România 100: Parlamentarii PSD - ALDE umăresc să introducă un monopol...

Platforma România 100: Parlamentarii PSD – ALDE umăresc să introducă un monopol pe tranzacțiile cu gaze naturale în România

Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților umăreşte să introducă un monopol pe tranzacțiile cu gaze naturale în România, se menţionează într-un comunicat remis marţi.

Acest monopol va fi instituit în favoarea operatorului de stat OPCOM, campionul creșterii prețurilor la electricitate din 2017 și platforma pe care, în ianuarie, unii dintre cei mai mari traderi de energie electrică au dat faliment, precizeză sursa citată.

"Parlamentarii coaliției de guvernare PSD – ALDE atacă astfel operatorii privați de platforme bursiere revocându-le dreptul de a tranzacționa energie într-o piață liberă și competitivă. Ar fi pentru prima dată când o piață bursieră născută exclusiv din eforturile inițiativei private ar fi practic naționalizată împingând tranzacțiile în mâinile aceluiași sistem clientelar, osificat și necompetitiv.

Același raționament obscur și dăunător se regăsește și la dezbaterea legii termoficării: Parlamentarii Comisiei au hotărât să facă din cetățean un supus al sistemelor de termoficare falimentare, interzicând debranșările și implicit instalarea de centrale de apartament. În acest fel cetățenii rămân captivi ai încălzirii centralizate fără nici o posibilitate de a își eficientiza costurile încălzirii locuințelor".

Plenul Camerei Deputaților a retransmis astăzi la Comisia pentru industrii și servicii proiectul de lege pentru aprobarea OUG 64/2016 privind modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012. Actul normativ avea propuneri controversate, precum obligarea producătorilor de gaze de a-și vinde producția integral pe bursă, respectiv pe OPCOM.

Anul trecut, Guvernul Cioloș a inițiat una din cele mai dificile reforme ale sistemului de termoficare, prin restructurarea companiei Elcen București, care alimentează cu agent termic Capitala, în cadrul procedurii de insolvență. "În loc să fie continuată reforma, sistemului de termoficare se afundă din nou în marasmul intereselor politice de moment", se mai arată în comunicat.

 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă