12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPlagiat Ponta. Lista ruşinii - politicienii plagiatori

Plagiat Ponta. Lista ruşinii – politicienii plagiatori

Victor Ponta nu este primul politician din Europa care a fost acuzat că şi-ar fi construit cariera academică prin plagiat.

Ministrul Apărării din Germania a fost anul trecut nevoit să îşi dea demisia după ce tot revista Nature a dezvăluit că teza de doctorat în drept a acestuia e doar o copie după alte lucrări. Un profesor universitar a analizat lucrarea şi, ca şi în cazul primului ministru român, a ajuns la concluzia că mai bine de jumătate din aceasta reprezenta, de fapt, opera altora. După presiuni publice enorme, Karl-Theodor zu Guttenberg şi-a dat demisia, deşi a susţinut că a plagiat fără intenţie.

Pal Schmitt a devenit în aprilie anul acesta primul preşedinte al Ungariei postcomuniste care şi-a dat demisia, după ce presa maghiară a dezvăluit că teza de doctorat a acestuia despre istoria Jocurilor Olimpice este o copie după alţi autori.

La nivel naţional, lista politicienilor acuzaţi de plagiat este lungă.

Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a fost nevoit să îşi dea demisia luna trecută, după ce România liberă a dezvăluit că mai multe articole ale sale sunt suspectate că sunt copiate din alte lucrări.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost acuzat în urmă cu patru ani că şi-ar fi măsluit dosarul prin care a devenit profesor universitar. Presa centrală a arătat că opt articole pe care politicianul susţinea că le-a publicat între anii 1978 şi 1994 în revista „Chirurgia” pur şi simplu nu se regăsesc în numerele respective.

Ministrul, medicul şi profesorul Mircea Beuran a fost acuzat în 2003 că lucrarea sa „Ghidul medicului de gardă” era, de fapt, o traducere a unui ghid medical internaţional. Mircea Beuran a pierdut fotoliul de ministru şi, pentru o perioadă, chiar dreptul de a fi profesor. Mai mult, în acest caz au planat suspiciuni şi asupra unul alt ministru, Daniela Bartoş, dar şi asupra renumitului doctor Ionel Sinescu.

Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Ciucă și Ciolacu caută alt candidat pentru Primăria Capitalei, în locul lui Cîrstoiu

Liderii PNL și PSD, în frunte cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sunt reuniți la Palatul Victoria, unde caută un alt candidat la Primăria...

Top 5 electrocasnice care îți pot face viața mai ușoară

În societatea de azi, tehnologia a revoluționat cu adevărat felul în care oamenii lucrează și trăiesc, iar electrocasnicele moderne au devenit o parte integrantă...
Ultima oră
Pe aceeași temă