Peste jumătate din magistrații din România sunt împotriva modificărilor propuse de ministrul Toader la Legile Justiției

de Iulia Iancu , 11 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 15:12, 11 octombrie 2017
Peste jumătate din magistrații din România sunt împotriva modificărilor propuse de ministrul Toader la Legile Justiției

Peste 3.500 din magistraţii din România sunt împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiţiei. Aceștia au semnat un memoriu prin care atrag atenţia că aprobarea ideilor propuse de Tudorel Toader ar face mult rău justiţiei, potrivit Digi24.

Semnatarii spun că măsurile propuse vor readuce justiția sub control politic. Un alt motiv invocat : modificările propuse încalcă flagrant mecanismul de cooperare şi verificare, impus de Uniunea Europeană.

Cu toate astea, ministrul Justiţiei a anunţat că merge mai departe, în ciuda avizului negativ dat de CSM, şi că proiectul va ajunge în Parlament.

În aceste condiții, reprezentanţi ai mai multor organizaţii civice au organizat în această dimineață, la Tribunalul Bucureşti, un eveniment prin care au mulţumit magistraţilor care se opun politizării justiţiei şi care au semnat memoriul adresat Guvernului prin care era solicitată retragerea proiectului de modificare a legilor Justiţiei.

Persoane purtând fiecare câte o literă a cuvântului „Mulţumim”, precum şi cifrele care alcătuiesc 3500, numărul semnatarilor de până acum ai memoriului către Guvern, s-au aliniat pe treptele Tribunalului Bucureşti.

 4
Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a fost ultimul din acest rând. El a ținut semnul „+”, pentru a sugera că numărul iniţial a fost depăşit şi că şi alţi magistraţi sunt aşteptaţi să se alăture demersului.

La începutul lunii octombrie, Forumul Judecătorilor din România le-a trimis ministrului Justiţiei şi premierului Mihai Tudose un memoriu, semnat la acel moment de 1.000 de magistraţi, care cer să retragă proiectul de modificare a Legilor Justiţiei. Între timp, numărul semnăturilor a ajuns la 3.500.

„În anul 2017, în condiţiile în care România este supusă în continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, unui Mecanism de cooperare şi verificare (MCV), tocmai pentru alinierea justiţiei sale celor ale statelor cu tradiţii istorice democratice, nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justiţiei sub control politic şi lărgirea nepermisă a atribuţiilor ministrului justiţiei”, se arată în memoriul magistraţilor.

Magistraţii spun că propunerile făcute de ministrul Justiţiei încalcă Mecanismul de cooperare şi verificare şi vor afecta, pe termen lung, activitatea judecătorilor şi procurorilor, creând, de asemenea, dezechilibre în sistemul judiciar.

„Având în vedere voinţa majorităţii covârşitoare a magistraţilor, vă solicităm, pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, să dispuneţi retragerea (respingerea în Guvern, după caz, evitând înaintarea în Parlament), cerând Ministrului Justiţiei să iniţieze şi să dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistraţii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ, după efectuarea studiilor de impact cuvenite şi după prezentarea unor motivări serioase şi credibile referitoare la modificările propuse, în scopul modernizării justiţiei, în acord cu Mecanismul de cooperare şi verificare”, spun magistraţii.

Comentarii

 • Axena

  12 octombrie 2017 8:40

  Normal ca magistratii sunt nemultumiti de noile modificari,ei vor sa ramana inamovibili,adica indiferent cum judeca o cauzacu capul cu curul raman nepedepsiti. Va spun eu,le este frica,frica ca-i tragem la raspundere pt greselile facute. De exemplu daca pierzi un proces in romania,si-l castigi la CEDO,poti face plangere impotriva judecatoriilor care au judecat cauza.De asta le este frica,de raspundere,iar prostii de la societatea civilaasa zisa civila au iesit in strada sa-i sustina,ma intreb pe cei de la societatea civila cine-i sustine? Vrem ca judecatorii sa numai fie inamovibili !!! Sa raspunda pt faptele lor!

  raspunde comentariului
 • SHENGEN

  11 octombrie 2017 15:19

  Subordonarea Inspectieie Jurdiciare Ministrului Justitiei, inseamna neindoielnic control politic asupra Justitiei.Aceasta subordonare este explicit interzisa de MCV.Ori Ministrul Justitiei nu cunoaste recomandarile MCV, ori le incalca in mod constient, pentru a sabota intrarea Romaniei in Shengen. De ce o face ? Intrebati-l !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design