Pescarii din Delta Dunării, nemulţumiţi de taxe

de Carla Popa , 02 martie 2016 - stire actualizata la ora 18:30, 02 martie 2016
Pescarii din Delta Dunării, nemulţumiţi de taxe

Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD) sunt nemulţumiţi de o serie de taxe propuse de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) într-un proiect de hotărâre de Guvern, postat pe site-ul instituţiei publice, informează Agerpres

Potrivit propunerii ANPA pentru completarea HG 1.016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură, taxa percepută de instituţia publică pentru emiterea licenţei de pescuit necesară ambarcaţiunilor cu lungimi de 15 metri sau mai mici va fi de 200 de lei, un preţ de două ori mai mare decât cel actual. 

'Pe lângă dublarea taxei de licenţiere a ambarcaţiunilor, propunerea ANPA vizează şi instituirea unei noi taxe pentru vizarea anuală a licenţei de pescuit care ar putea fi de 50 de lei. În acelaşi timp, taxa pentru emiterea licenţei de pescuit pentru ambarcaţiunile mai mari de 15 metri rămâne nemodificată, la 1.000 de lei', a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele FOPPDD, Dan Verbina. 

Până în prezent, potrivit sursei, vizarea anuală a licenţei de pescuit pentru ambarcaţiunile cu lungimi de 15 metri sau mai mici era gratuită. 'Vom contesta această viză anuală. Credem că este inoportună în condiţiile în care unii pescari obţin autorizaţie de pescuit într-un an, dar într-altul pot să nu mai aibă autorizaţie din partea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării', a mai spus Verbina. 

Un alt motiv al nemulţumirii pescarilor legate de proiectul de hotărâre de Guvern îl constituie introducerea taxei de autorizare de 4 lei/kilogram la cota de calcan alocată. 'Principala noastră problemă este că, anul trecut, pescarii din Sulina, Sfântu Gheorghe şi Sarichioi şi-au făcut cota de captură la calcan, dar nu s-a întâmplat la fel şi în judeţul Constanţa, existând posibilitatea ca situaţia să se repete anul acesta', a mai spus liderul FOPPDD. 

'Cred că activitatea de pescuit în Deltă se va bloca în foarte scurt timp cu bună ştiinţă sau din neştiinţă', a afirmat Verbina. La începutul anului, guvernatorul Rezervaţiei a emis o decizie pentru prelungirea, până la începerea perioadei de prohibiţie din 2016, a valabilităţii actelor de reglementare emise sau avizate anul trecut pentru pescuitul comercial în Deltă. Decizia era necesară pentru ca această activitate să se poată desfăşura şi în lipsa ordinelor pentru nominalizarea punctelor de debarcare şi a centrelor de primă vânzare din Deltă şi pentru aprobarea cotei de pescuit din acest an. 

ANPA este una din instituţiile importante pentru pescarii tulceni, în condiţiile în care unele taxe percepute de această instituţie se aplică şi pe teritoriul Deltei.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design