9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Percheziții la firmele de reciclare. Prejudiciu estimat la 37 milioane de...

UPDATE. Percheziții la firmele de reciclare. Prejudiciu estimat la 37 milioane de euro

O serie de percheziții au început, marți, la sediile a patru firme care activează în domeniul reciclării, informează Parchetul General .

În acest caz vor fi puse în practică și șase mandate de aducere, pentru șase persoane care vor fi aduse la audieri.

Acțiunile se desfășoară în București și în județul Giurgiu. Firmele vizate sunt suspectate că ar fi raportat colectarea și reciclarea fictivă a unor cantități de ambalaje. Prejudiciul total este estimat la 37 milioane de euro. 

În baza autorizaţiilor emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu lucrători ai Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi beneficiind de sprijinul de specialitate al Institutului Naţional de Criminalistică, efectuează 4 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Giurgiu. Acestea vizează locuinţele unor suspecţi (dintre cei 50, persoane fizice sau juridice cercetaţi în cauză) în legătură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje, reglementată de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European şi a Consiliului. 

Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că, numai în anul 2014, una dintre societăţile prestatoare de servicii de reciclare a deşeurilor de ambalaje ce face obiectul cercetărilor a înregistrat operaţiuni fictive de achiziţie şi reciclare a unei cantităţi de 113.131.060 kg deşeuri de ambalaje, care au fost raportate unui număr de 6 operatori economici licenţiaţi în vederea preluării obligaţiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de operatorii economici, care au introdus pe piaţa naţională bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere.

Prin înregistrarea documentelor ce atestă operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje primite de la această societate, cei 6 operatori licenţiaţi au declarat, în anul 2014, în mod nereal, îndeplinirea obiectivelor minime prevăzute în anexa nr. 3 la O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, ceea ce a condus la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către Fondul pentru mediu, în cuantum total de 167.938.548 lei (peste 37 milioane euro).

Totodată, prin evidenţierea în actele contabile ale societăţii reciclatoare şi ale celor 6 operatori licenţiaţi cărora această societate le-a emis facturi de prestări servicii (în anul 2014), de cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale ori prin evidenţierea de operaţiuni fictive, s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în cuantum total de 4.292.469 lei (peste 947 mii euro), reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Reamintim că în cauză au mai fost efectuate percheziţii la data de 17 noiembrie 2015 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă