13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPercheziții în București și în patru județe, într-o anchetă privind comercializarea de...

Percheziții în București și în patru județe, într-o anchetă privind comercializarea de produse IT

Polițiștii și procurorii efectuează, luni, zece percheziții în București și în alte patru județe într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul comercializării de produse IT, anunță un comunicat al Poliției Capitalei.

Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pun în aplicare zece mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și în județele Ilfov, Giurgiu, Brăila și Bacău, la locuințele și sediile sociale ale mai multor persoane fizice și juridice implicate în săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălarea banilor în domeniul comercializării de produse IT.

Anchetatorii au indicii că, în cursul anului 2010, reprezentanții unei societăți comerciale având ca obiect de activitate "comerțul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului" ar fi înregistrat în evidența contabilă a societății și au declarat organelor fiscale, în mod repetat, achiziții fictive de bunuri, de aproximativ 46.000.000 lei, de la societăți cu comportament de tip "fantomă", în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și cauzând bugetului de stat un prejudiciu de circa 14.000.000 lei reprezentând taxa pe valoare adăugată și impozit pe profit".

"În scopul disimulării provenienței ilicite a sumelor provenind din săvârșirea faptelor de evaziune fiscală, reprezentanții societății comerciale având ca obiect de activitate 'comerțul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului' au transferat în mod succesiv suma totală de aproximativ 10.400.000 lei, reprezentând 'contravaloarea' achizițiilor fictive sus-menționate, în conturile societăților comerciale cu comportament de tip 'fantomă', de unde sumele au fost divizate și retransferate în conturile unor societăți 'off-shore'", se menționează în comunicat.

Cele 10 persoane vizate vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Poliția Sectorului 5.

DGPMB precizează că prejudiciul cauzat bugetului de stat estimat la acest moment este de 14.000.000 lei, iar suma ce formează obiectul procesului de "spălare a banilor" este în cuantum de aproximativ 10.400.000 lei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă