VIDEO. Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu, trimiși în judecată în dosarul Mineriadei, pentru crime contra umanității: Autoritățile statului au declanșat un atac violent împotriva celor care își exprimau în mod pașnic contradicțiile cu Guvernul. Cozma: O mizerie judiciară inventată

de Mihai Diac, Roxana Petre , 14 iunie 2017 - stire actualizata la ora 08:17, 14 iunie 2017

UPDATE 16.40: Procurorul militar Marian Lazăr a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Benedict Cazemir Ionescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, Matei Drela, Cornel Plieș Burlec, Vasile Dobrinoiu, Petre Peter, Alexandru Dinescu au fost trimiși în judecată, „sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității”.


UPDATE 20.50: Reacția lui Petre Roman, după ce a fost trimis în judecată: Acuzația este o fabricare, o mistificare. Nu avem de-a face cu o acuzație în sens juridic, ci mai degrabă cu o opinie politică

Fostul premier Petre Roman a reacționat, marți, după ce Parchetul General l-a trimis în judecată, în dosarul Mineriada, preczând că acuzația formulată de procurori este „fabricată”.

 

20.27:  Reacția lui Miron Cozma, după ce a fost trimis în judecată, în dosarul Mineriada: E un abuz, o găselniță, o mizerie judiciară inventată

Fostul președinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Miron Cozma, susține că trimiterea în judecată în dosarul Mineriadei este „incorectă”, „un abuz, o găselniță, o mizerie judiciară”.


19.30: Generalul Constantin Degeratu, în emisiunea jurnalistului Sabin Orcan: Mineriada a reprezentat o formă de acțiune a Rusiei pentru destabilizarea României


17.42:  USR, despre decizia Parchetului General de a îi trimite în judecată pe Iliescu, Măgureanu și Roman, în dosarul Mineriada: Este un act de normalitate târzie. Justiția are datoria morală să se pronunțe în acest dosar, ce constituie o adevărată traumă în istoria României

Partidul Uniunea Salvați România (USR) a salutat, marți, trimiterea în judecată a dosarului Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, după 27 de ani de la evenimentele sângeroase care au marcat istoria contemporană a României, precizând că „este un act de târzie normalitate”.


Din probatoriu, au rezultat că autoritățile statului au declanșat un „atac violent” împotriva celor care își exprimau „în mod pașnic” contradicțiile cu Guvernul. „Atacul a fost pus în practică în 13 iunie 1990, ducând la moartea prin împușcare a patru persoane, vătămarea a 1388 de persoane, privarea de dreptul la libertate, din motive de ordin politic. În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate din localitatea Măgurele. Concomitent, s-a pătruns în forță, fără drept, în sediul Universității București și al Universității de Arhitectură, unde s-au percheziționat birouri și au fost evacuate violent persoane”. a spus Marian Lazăr.

„S-a făcut uz de armă cu muniție de război, de către forțele de ordine. Represiunea autorităților a continuat în 14 și 15 iunie 1990. În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor contestate, cât și locuitori ai Bucureștiului. Aceste evenimente au fost urmare a actelor de diversiune, reprezintate de inculpați, care au manipulat informațiile. Manifestanții au fost prezentați ca „golani”. Persoanele ridicate din Piața Universității au fost private de libertate în mod nelegal, ceea ce a durat până în 21 iunie 1990”.Procurorii de la Parchetul General au finalizat ancheta în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990. Drept urmare, Parchetul General va trimite dosarul către judecători, pentru a începe procesul.

Actul de acuzare are 2.200 de pagini, iar întregul dosar are 500 de volume. Sunt 14 inculpati, printre care Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și Cico Dumitrescu.


16.30: Directorul editorial al ziarului România liberă, jurnalistul Sabin Orcan, a atras atenția, pe contul său de Facebook, că ”niciodată nu-i prea târziu pentru a face dreptate, chiar dacă principalul învinuit e un octogenar care-și trăiește pensia departe de lumina reflectoarelor. Mă înclin în fața lui Teodor Mărieș, el însuși victimă a represiunii, pentru tăria cu care s-a luptat în acești ani să aflăm adevărul și să-i tragem la răspundere pe vinovați”. 


16.00: Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, întrebat dacă îi vom vedea după gratii pe Iliescu, Roman și Măgureanu, în dosarul Mineriada: Dacă pentru CEDO au fost probe concludente, și pentru ICCJ ar trebui să fie


Prin Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost înăbușit un miting - maraton din Piața Universității. Protestarii cereau, la acel moment, alegeri libere, fără participarea de comuniști și de securiști. Manifestația a fost înăbușită cu violență de către civilii chemați de Ion Iliescu, președintele de atunci al țării, și de foști ofițeri de Securitate, recuperați în noile structuri ale serviciilor secrete inființate după Revoluția din decembrie 1989.

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, a declarat pentru România Liberă că "dacă pentru CEDO au fost probe concludente, și pentru ICCJ ar trebui să fie", astfel că este posibil ca Ion Iliescu să ajungă chiar să fie condamnat.


Citește și: Diversiunea noului dosar Mineriada: Probe și declarații despre securiști, mineri și politicieni au fost făcute dispărute de procurorii militari | DEZVĂLUIRE

Atât la dosarul penal 74/P/1998, cât și la dosarul penal 75/P/1998 există probe din care se poate trage concluzia că în acțiunea de represiune violentă a manifestației din Piața Universității au fost implicate cel puțin trei servicii secrete românești, Serviciul Român de Informații, Direcția de Informații a Armatei (DIA) și UM 2015, serviciul de informații al poliției, celebrul „Doi și un sfert“.

Parchetul General a redeschis ancheta în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 acum doi ani.

Fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare din luna octombrie 2015 pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității. Tot în acest dosar sunt cercetați amiralul în rezervă Emil „Cico" Dumitrescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, fostul premier Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu. Procurorii militari îl acuză pe Ion Iliescu că, în calitate de președinte al CPUN, ar fi decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității prin declanșarea unui atac asupra populației civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului în Capitală.Potrivit ordonanței întocmite de Parchetul Militar, inițial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracțiuni: propagandă pentru război, genocid (săvârșit prin: uciderea membrilor colectivității sau grupului, vătămarea gravă a integrității fizice sau mintale a colectivității sau grupului, supunerea colectivității sau grupului la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) și tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fără temei legal.

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării în infracțiuni contra umanității constând în aceea că „în zilele de 11 și 12.06.1990, în calitate de președinte al CPUN, împreună cu Roman Petre, Măgureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chițac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel și alții, a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, în baza acestei hotărâri fiind declanșat, în dimineața zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populații civile, la care au participat forțele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, atac soldat cu decesul a patru persoane și rănirea a altor trei prin împușcare, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

Procurorii îi acuză pe Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu că ar fi decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.


Mărturie de la Mineriade: Cum poate fi îngenuncheat și furat un popor

În 1990 nu am ratat nici un miting. Totul pentru democratizarea țării! Credeam cu patos, cum aș vrea și acum să cred în ceva. Împreună cu grupul meu de prieteni distribuiam formulare de adeziuni pentru înființarea Alianței Civice, bătute la mașină de prietena noastră Mirela S.


Una dintre problemele legate de acest dosar este însă neintroducerea în cauză, ca părți vătămate / civile, a persoanelor juridice cărora le-au fost devastate sediile, cu toate că există decizii CEDO în acest sens.

La dosarul cauzei se află un întreg volum cu devastarea și oprirea apariției ziarului „România liberă“, acțiune comisă de un grup de mineri condus de Nicolae Cămărășescu. Din declarațiile martorilor rezultă că Năpău, Ilinescu și Cămărășescu au adus din Valea Jiului mai mulți oameni de încredere, cazați la un hotel din Capitală, costurile fiind susținute integral de vicepreședintele FSN, N.S. Dumitru.Citește și: Dosarele Revoluţiei și Mineriadei, din nou pe mâna unor magistraţi gropari. Patru greșeli grave făcute de generalul Coșneanu în cauzele instrumentate

Generalul Gheorghe Coșneanu, procuror militar șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, nu poate da garanții că va instrumenta corect dosarele Revoluției din 1989 și al Mineriadei din 13-15 iunie 1990, susține Teodor Mărieș, președintele „Asociației 21 Decembrie 1989“.


Comentarii

 • Dr. Georges Iscru Strasbourg

  14 iunie 2017 10:07

  raspunde comentariului
  • D-le Redactor Sef Razvan CHIRUTA

   14 iunie 2017 14:36

   D-le Redactor Sef Razvan ChirutaAm trimis doua comentarii pertinente si de calitate si cenzorul ziarului refuza sa le publice. Sant un vechi colaborator al ziarului si vreau sa fiu respectat.Afara cu naparcile neocomuniste. Ajunge cat am suferit din cauza lor. Asta este valabil si ptr.domnia-voastra daca le luati apararea. Cred ca este un neocomunist aparator al clicii de criminali Ion Iliescu. Va rog sa-l schimbati urgent.

   raspunde comentariului
 • andreesanu

  14 iunie 2017 9:58

  Am trait acele momente de teroare ,manipularea populatiei pe TVR era la nivelul celei din decembrie 89.GASCA lui Iliescu se agata de putere cu dintii ,iar modul de a lichida orce manifestare potrivnica era forta ,teroarea.Minciuna era litera de lege in tot si in toate . Ma tem sa nu fie un foc de paie aceasta trimitere in judecata a TORTIONARILOR Iliescu ,Roman,Magureanu ,Diamandescu,Voican,Florescu Chitac si intreaga HAITA DE CRIMINALI. Securisti ,tradatori ,KGB sti,NEOCOMUNISTI isi jucau ultima carte !! ,apelind la forta la LEGEA CIOMAGULUI,A BATEI pentru a nu pierde puterea furata in decembrie 89 .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  14 iunie 2017 9:58

  Am trait acele momente de teroare ,manipularea populatiei pe TVR era la nivelul celei din decembrie 89.GASCA lui Iliescu se agata de putere cu dintii ,iar modul de a lichida orce manifestare potrivnica era forta ,teroarea.Minciuna era litera de lege in tot si in toate . Ma tem sa nu fie un foc de paie aceasta trimitere in judecata a TORTIONARILOR Iliescu ,Roman,Magureanu ,Diamandescu,Voican,Florescu Chitac si intreaga HAITA DE CRIMINALI. Securisti ,tradatori ,KGB sti,NEOCOMUNISTI isi jucau ultima carte !! ,apelind la forta la LEGEA CIOMAGULUI,A BATEI pentru a nu pierde puterea furata in decembrie 89 .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  14 iunie 2017 9:57

  Am trait acele momente de teroare ,manipularea populatiei pe TVR era la nivelul celei din decembrie 89.GASCA lui Iliescu se agata de putere cu dintii ,iar modul de a lichida orce manifestare potrivnica era forta ,teroarea.Minciuna era litera de lege in tot si in toate . Ma tem sa nu fie un foc de paie aceasta trimitere in judecata a TORTIONARILOR Iliescu ,Roman,Magureanu ,Diamandescu,Voican,Florescu Chitac si intreaga HAITA DE CRIMINALI. Securisti ,tradatori ,KGB sti,NEOCOMUNISTI isi jucau ultima carte !! ,apelind la forta la LEGEA COMAGULUI,A BATEI pentru a nu pierde puterea furata in decembrie 89 .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  14 iunie 2017 9:57

  Am trait acele momente de teroare ,manipularea populatiei pe TVR era la nivelul celei din decembrie 89.GASCA lui Iliescu se agata de putere cu dintii ,iar modul de a lichida orce manifestare potrivnica era forta ,teroarea.Minciuna era litera de lege in tot si in toate . Ma tem sa nu fie un foc de paie aceasta trimitere in judecata a TORTIONARILOR Iliescu ,Roman,Magureanu ,Diamandescu,Voican,Florescu Chitac si intreaga HAITA DE CRIMINALI. Securisti ,tradatori ,KGB sti,NEOCOMUNISTI isi jucau ultima carte !! ,apelind la forta la LEGEA COMAGULUI,A BATEI pentru a nu pierde puterea furata in decembrie 89 .

  raspunde comentariului
 • un roman

  13 iunie 2017 23:52

  Gelu Voiculescu VOican,puneam la punct ritualul, 11.02.1997 - Despre ce s-a intimplat cu Securitatea dupa Revolutia din decembrie 1989 www.youtube.comwatch?v=LjqTWU5mCDY

  raspunde comentariului
 • un roman

  13 iunie 2017 23:46

  doua capetenii,doi capi,teroristi,cum se scuza manipuland despre uciderea miseleasca a lui ceausescu geluvoican voiculescu www.youtube.comwatch?v=gGvi0yS_4J4 astia cred in ala a lor Bathomeu,ala negru,cu coarne si coada

  raspunde comentariului
 • un roman

  13 iunie 2017 23:14

  teroristii,mainile criminale securistii,astia au fost sunt,la putere,au distrus Statul, poporul roman,noi astia ,securistii,teroristii,mafia,criminalii,banditii,tradatori,intr-un cuvintorganizatiile oculte secrete,apropo justitia tot pe minalor este,visurii,cu dreptate,pina nu-i leaga patriotii,adevarati si ai judeca in fata natiuni,gruparile fanariot-mafiote pe doni,donele,astia cu lozincaNoi suntemstatul,Orde and Chaos,nu se schimba nimic

  raspunde comentariului
 • Giulia Neata

  13 iunie 2017 22:07

  Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu piese grele care au vrut sa destabilizeze Romania in interesului Moscovei sovietice.

  raspunde comentariului
 • Marian

  13 iunie 2017 21:12

  Daca le-ar da cate 300 de ani de inchisoare fiecaruiia dintre ei si...tot ar fi mult prea putzin !!!!

  raspunde comentariului
 • comisarul sef

  13 iunie 2017 21:12

  Stimati tovarasi , pardon domnilor ! Nu va bucurati ca Ion Iliescu a fost trimis in judecata. El a fost un bun conducator. El a ajutat militienii si a alungat imperealistii care aveau droguri si masini de scris electrice la sediul partidelor. Pe mine m-a avansat de la gradul de plutonier adjutant pana la gradul de comisar sef ,pentru ca am lasat sa se fure fabricile comuniste de catre securisti, asa cum am primit ordin. Si am mai primit de la el si o pensie cam cat primesc cinci ingineri prapaditi, de le-a trebuit cativa ani sa construiasca o fabrica. Mie mi-au trebuit 2 zile sa o vand , pe comision, unor mafioti securisti , dupa care a ajuns la fier vechi.

  raspunde comentariului
 • Deceneus

  13 iunie 2017 19:03

  Amj fost martor la o parte a evenimentelor MINERIADEI..si la un pas de a fi si eu linsat,. Norocul meu a fost o casca de miner,oferita la momentul oportun si care ovoi lasa amintire nepotilor mei cu toata povestea acelor zile nenorociote, oferite de gasca tembela din cauza carora ne indreptam usor dar sigur,catre PRAPASTIE, desigur sub inteleapta si satanica conducere PSD. Fiti constienti dragilor,ca vina este a o mare.F.mare parte dintre noi care le-am oferit VOTUL, INCREDEREA si acum posibil IERTAREA.

  raspunde comentariului
  • un roman

   13 iunie 2017 23:22

   mare prost,scuze,daca i-ai mai si votat,apropo decite ori ?despre vot gogaleste,Algorithm 123 SINGLE TRANSFERABLE VOTE BY ... - Apache httpssvn.apache.orgreposasfstevetrunkstv...meekm.pdfsavezi cum e cu votul,numaratul,in epoca lui Stalin globalizata

   raspunde comentariului
 • Gigel

  13 iunie 2017 19:00

  Treaba ca daca ii baga la răcoare pe spoitorul de Ilici care si-a luat nume de român si gașca de rusi se termina o etapa dura a comunismului si KGBului in Romania. Nu de tot ca intre timp au facut pui de aceea s-a si intarziat procesul. Insă si puii vor iesi taare sifonati din treaba asta. Acum sa o vedem si pe asta ca nu credem in minuni, dar semnalul s-a dat cu alt zlătar care si-a luat nume autohton si a ajuns prim-ministru. Sunt curios daca la audieri va reiesi finantatorul si coordonatorul acestor acțiuni sau vor duce secretul in pușcarie si apoi in mormant. Nu ma astept la versatul Ilici ca e scolit, ma aștept la cadrele inferioare să greseasca sau chiar sa colaboreze, in special cei care nu s-au îmbogățit si acum trag ponoasele.

  raspunde comentariului
 • hector

  13 iunie 2017 17:59

  Ilici, Cico Dumitrescu, Sarpele cu ochelari, Barbosul cu AKM, Cozma Miron , Petre Roman fara gat, ..... cam astia erau starurile care hotarau asupra vietii si mortii in Romania anilor 90. Ei spuneau cine e bun si trebuie promovat si cine e rau si trebuie eliminat - fie din functie fie pentru totdeauna.

  raspunde comentariului
 • PSD-ist rasconvins

  13 iunie 2017 17:52

  MI-A SARIT DE LA INIMA AZI DOMNUL PRESEDINTE LIVIU DRAGNEA. DACA TOCMAI IN MANDATUL LUI DOMNUL ION ILIESCU ESTE INCURCAT, IMI PARE RAU PENTRU CREZUL MEU POLITIC. RUSINE. RUSINE PSD. RUSINE LIVIU DRAGNEA. NU MAI VOTEZ PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  13 iunie 2017 17:36

  Eram la Praga,în drum spre Paris,in noaptea de 14 iunie,când am aflat despre invazia Capitalei.Eram plecat pentru organizarea Conferintei Nationale a organizatiei C.R.E-cere-pe care o initiasem in august 1986.Era unica organizatie independenta in timpul comunistilor-evident in proces cu statul de atunci..Plecasem la gara din Piata Universitatii,unde spuneau deja, ca va urma reprimarea manifestatiei.Am ramas in Germania.

  raspunde comentariului
 • cornel

  13 iunie 2017 16:59

  Nicule draga,niciodata ,de cand avem internet,n-am fol.litera mare,in cazul acestui bolsevic notoriu. Dar unde-i voican voiculescu?

  raspunde comentariului
  • un roman

   13 iunie 2017 23:32

   e protejat masonul,de organizatile secrete oculte sioniste,la fel cum sunt toate satanele globaliste,la fel sirestul capiideservicilor vasalii membri organizatilor oculte sioniste globaliste ascultati minciunile www.youtube.comwatch?v=GmdOtKH5gq8

   raspunde comentariului
 • Sorin

  13 iunie 2017 16:44

  Asteptam si pe dom profesor Magureanu. La multi ani pentru toti, de puscarie desigur. De aia vor sa scape de Lazar, Koveshi, etc.

  raspunde comentariului
 • Ana Maria Hellström Narti

  13 iunie 2017 16:42

  Dumnezeu să-i ajute pe toți cei care s-au luptat pentru a iniția procesul! Chiar foarte târziu procesul este o necesitate vitală pentru țară.

  raspunde comentariului
 • cristi

  13 iunie 2017 16:32

  In 14 iunie am cumparat ziarul RL si am vazut cum minerii raspturnau un Oltcit rosu, in Piata Romana. M-am dus catre ei si am straigat catre mineri, vociferand, nemultumit de vandalizarea inutila a masinii. Un vanzator de ziare de la Coloane mi-a atras atentia sa plec din Piata, ca sa nu patesc ceva. Am plecat spre birou. Cand am intrat in birou cu ziarul in mana am fost luat in primire de doua colege, Imi cereau sa plec din birou si tipau. Le-am cerut sa-si vada de treaba si am inceput sa lucrez. Atunci au iesit in strada gospodine si pensionari care au aplaudat minerii care venisera cu batele in Piata Universitatii. Au aplaudat si cand o femeie gravida a fost atacata in fata Teatrului Naional. Gravida a fost batuta si a pierdut copilul. Comentarii auzite de mine de la sustinatorii comunistilor au fost de genul, ce cauta gravida cu caruciorul in Piata? Prin cartier au circulat basculante cu batausii mineri, care agitau bate la vedere si unii aplaudau. Am fost ingrozit ca se poate intampla asa ceva. Pana azi am asteptat ca statul sa puna ordine in societate si sa judece acele cumplite abuzuri. Cred ca a venit vremea sa avem un stat de drept.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design