5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialParchetul General cere Agenției Naționale de Integritate să verifice averea lui Traian...

Parchetul General cere Agenției Naționale de Integritate să verifice averea lui Traian Băsescu. Reacția fostului președinte

UPDATE 17.20: Averea fostului președinte Traian Băsescu va fi verificată de Agenția Națională de Integritate la solicitarea procurorilor de la Secția de Urmărire penală și Criminalistică, care fac anchetă într-un nou dosar disjuns din dosarul “Cășuneanu”. Acuzațiile în noul dosar sunt de fals în declarațiile de avere.

Fostul șef al statului a declarat pentru Rl că nu poate avea un punct de vedere deoarece nu a fost informat de Parchet că s-a deschis un nou dosar pe numele său. 

Banii cu care Traian Băsescu ar fi cumpărat terenul din Aleea Priveghetorilor nu ar apărea în declarația de avere, spune Biroul de Presă al Parchetului. În dosarul “Cășuneanu” s-a început urmărirea penală de mai multe ori, dar s-a dat fie neînceperea urmăririi penale, fie clasare. Ultima clasare pentru spălare de bani a fost decisă de curând, însă procurorii continua ancheta într-un nou dosar sub aspectul săvârșirii unei posibile infracțiuni de fals în declarațiile de avere. Altfel spus, e un dosar disjuns din dosarul “Cășuneanu”.

“Nu pot avea un punct de vedere din moment ce nu am fost informat”, a declarat Traian Băsescu pentru România Liberă.

Istoria terenului din Privighetorilor

Traian Băsescu a cumpărat un teren de 3700 de metri pătraţi în Aleea Privighetorilor, cartierul Băneasa, la data de 9 august 2000. Suma plătită în numerar a fost de 1.483.244.000 lei vechi, (circa 70.000 dolari).

În aceeaşi zi, omul de afaceri Costel Căşuneanu a cumpărat, în aceeași zonă, un teren similar la un preţ de trei ori mai mare, considerat preţul pieţei. Potrivit presei, s-a suspectat faptul că banii  cu care Traian Băsescu ar fi cumpărat terenul ar fi provenit de la omul de afaceri Cășuneanu. Motivul suspiciunii: o societate controlată de Cășuneanu ar fi primit contracte de la Traian Băsescu pe când acesta era ministrul Transporturilor .

În 2002, Traian Băsescu, pe atunci primarul Capitalei, a vândut terenul din Aleea Privighetorilor  Gabrielei Blaj din Oituz, cumnata şi asociata omului de afaceri Costel Căşuneanu. Prețul de vânzare a fost de 12.004.212.620 lei vechi, adică peste 300.000 de dolari. Plata s-ar fi făcut prin transfer bancar. Gabriela Blaj ar fi primit banii de la Cășuneanu în ziua plății.

Istoria dosarului penal

Prima neîncepere a urmăririi penale s-a dat în 2006, pe când Traian Băsescu era președintele țării. Nici nu se putea începe urmărirea penală deoarece un președinte de țară are imunitate, mai puțin pentru trădare.

Dosarul a fost redeschis în 2016, după expirarea celui de-al doilea mandat.

Pentru infracțiunea de spălare de bani s-a dat clasare pentru că ar fi intervenit prescripția. Există, însă, specialiști care afirmă că termenul de prescripție nu a curs, fiind suspendat pe perioada cât Băsescu a fost președintele țării și că soluția de clasare ar fost dată din cauza lipsei probelor.

Ar mai fi rămas  de lămurit de ce suma cu care Traian Băsescu a cumpărat terenul din Aleea Privighetorilor nu a fost trecută în declarația sa de avere. Parchetul a cerut Agenției Naționale de Integritate să verifice întreaga avere a familiei lui Traian Băsescu.


Parchetul General a cerut Agenției Naționale de Integritate (ANI) să verifice averea lui Traian Băsescu.

Decizia procurorilor intervine după ce acuzaţiile de spălare de bani aduse lui Traian Băsescu în legătură cu încheierea mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile au fost clasate, iar cauza a fost disjunsă pentru fals în declaraţii.

Procurorii au cerut ANI să facă verificări.

Acum un an, fostul șef al statului, Traian Băsescu, recunoștea că a fost informat de Parchetul General că este suspect de spălare de bani într-un dosar privind achiziția unui teren. Traian Băsescu a menționat că se va prezenta în fața procurorilor în momentul în care va fi citat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă