13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialParchetul de pe lângă Înalta Curte s-a sesizat în legătură cu numărul...

Parchetul de pe lângă Înalta Curte s-a sesizat în legătură cu numărul persoanelor de pe listele permanente. Cauză penală privind referendumul

UPDATE: Secretarul de stat MAI, Ioan Nicolae Căbulea, a dispus ca şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Manoloiu Constantin, să întocmească actul oficial, conform căruia MAI nu-şi poate “asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente” folosite la referendumul pentru demiterea presedinteelui romaniei din 29 iulie 2012 , informează PICCJ. De asemenea, el a semnat adresa  catre Curtea Constitutionala in locul ministrului Ioan Rus.

 Secretarul de stat Nicolae Căbulea, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Adminsitratiei si Internelor,  a fost pus sub invinuire, fiind  acuzat de abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave în dosarul în care procurorii Parchetului instanţei supreme fac cercetări privind referendumul. 

  Iata comunicatrul Parchetului

 “Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 08.08.2012, începerea urmăririi penale faţă de CĂBULEA IOAN-NICOLAE sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificată prevăzută de art.248 raportat la art.2481 Cod penal.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că,  învinuitul, la data de 01 august 2012, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, respectiv de asigurare a continuităţii conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu ştiinţă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile ce îi reveanu în temeiul funcţiei deţinute.

Astfel, învinuitul CĂBULEA IOAN-NICOLAE a dispus învinutului Manoloiu Constantin – chestor de poliţie şi director al  Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date – să întocmească un act oficial, respectiv adresa nr.3479199, conform căreia Ministerul Administraţiei şi Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente. De asemenea,  în data de 02 august 2012 învinuitul CĂBULEA IOAN-NICOLAE a semnat adresa oficială nr.74619/VPD către Curtea Constituţională a României prin care a transmis înscrisul anterior menţionat, care a fost întocmit din dispoziţia sa, prin încălcarea legislaţiei în materie.

Încălcările dispoziţiilor legale în materie sunt evidente, întrucât potrivit art.5 din H.G. nr.682/07.07.2012, Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, selectează şi prelucrează datele privind cetăţenii cu drept de vot, tipăreşte şi pune la dispoziţia primarilor listele electorale permanente actualizate, în două exemplare, şi copii de pe acestea, în 3 exemplare, iar învinuitul CĂBULEA IOAN-NICOLAE, chestor principal de poliţie, secretar de stat, şef al Departamentului ordine şi siguranţă publică din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor a făcut parte, pe întreaga desfăşurare a referendumului naţional, din Comisia Tehnică Centrală înfiinţată prin hotărârea Guvernului României sus-menţionată.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare”.

 

 Este a doua invinuire in acest dosar, dupa ce luni, procurorii l-au invinuit pe chestorul Constantin Manoloiu, seful Directiei de Evidenta a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date ddin cadrul MAI. In dosar au mai fost audiati ca martori inalti functionari publici.

Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit o cauză penală referitoare la datele contradictorii primite de la autorităţile publice privind numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, se arată într-un comunicat al Ministerului Public remis României libere.

Citeşte şi La Curtea Constituţională se falsifică hotărâri ȋn folosul USL?

Datele anchetei il aduc in prim plan pe principalul executor al blocarii invalidarii referendumului si anume pe seful Directiei de Evidenta a Populatiei, invinuitul Constantin Manoloiu. De asemenea, stabilesc actiunile invinuitului, in cronologia lor. Directia de Evidenta se afla in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor si este singura institutie care, potrivit legilor, poate certifica datele pentru intocmirea listelor electorale

Amanuntul care nu-l mai poate salva de raspunderea penala pe Manoloiu este faptul ca seful Evidentei a fost cel care trimis listele electorale ACTUALIZATE Biroului Electoral Central, in baza carora S-A ORGANIZAT referendumul de la data de 29 iulie 2012.

De ACTUALIZAREA listelor electorale raspunde tot Manoloiu.

Dupa referendum, tot Manoloiu a confirmat pentru MAI si CCR ca pe listele electorale folosite existau 18,3 milioane de cetateni cu drept de vot, pentru ca a doua zi sa revina cu o precizare prin care nu-si mai asuma corectitudinea datelor, blocand astfel pronuntarea Curtii.

De ce nu poate Manoloiu scapa de raspunderea penala? Simplu, pentru ca indiferent care era numarul de cetateni de pe liste, el a transmis DATE FALSE, TULBURAND GRAV ACTIVITATEA INSTITUTIILOR PUBLICE. In plus, legile il obligau pe Manoloiu sa actualizeze listele electorale INAINTE de fiecare scrutin.

Citeşte şi: EXCLUSIV. După dezvăluirile României libere, Curtea Constituţională a modificat adresa către Guvern. Ministerul de Interne nu mai are voie sa faca mini-recensământ

Având în vedere comunicatul Curţii Constituţionale din data de 02.08.2012, referitoare la datele contradictorii primite de la autorităţile publice privind numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit din oficiu o cauză penală.

Obiectul cauzei îl constituie verificarea modului în care au fost respectate prevederile legale referitoare la întocmirea listelor electorale permanente, precum şi a modului în care au fost întocmite înscrisurile transmise Curţii Constituţionale, pentru a stabili dacă acestea conţin date nereale, de natură să atragă răspunderea penală a autorilor”, potrivit Parchetului.

Citeşte şi Cum a ajuns şeful de la Evidenţa Persoanelor urmărit penal

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva chestorului Manoloiu Constantin pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată.

În fapt, s-a reţinut că, după ce, în data de 27.07.2012, în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, învinuitul a comunicat Biroului Electoral Central, prin adresa nr. 3456054, faptul că, în copiile listelor electorale permanente sunt înscrişi 18.292.514 alegători, comunicare pe baza căreia s-a realizat referendumul din 29 iulie 2012, la solicitarea Curţii Constituţionale, prin comunicarea nr. 3479198, transmisă la data de 01.08.2012, învinuitul a confirmat din nou numărul de 18.292.514 alegători.

Ulterior, la data de 02.08.2012, învinuitul a transmis Curţii Constituţionale adresa nr. 3479199, fără a exista o solicitare a instanţei de contencios constituţional ( adica a CCR-nn), conform căreia ,,instituţia pe care o conduce nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanent“, deşi, potrivit H.G. nr. 683/2012 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare desfăşurării referendumului, reactualizarea listelor electorale permanente era în competenţa serviciilor de evidenţă informatizată a persoanei din subordinea sa”, conform aceluiaşi document.

În cauză s-a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a fost produsă o tulburare însemnată activităţii instituţiilor publice implicate în validarea referendumului. Pe parcursul cercetărilor au fost audiate mai multe persoane şi au fost solicitate date de la instituţiile care au avut atribuţii în organizarea referendumului”.

Parchetul mai anunta ca, in paralel, se efectuează verificări cu privire la sesizările adresate organelor de urmărire penală privind infracţiuni de fraudă electorală comise cu prilejul referendumului din 29 iulie 2012. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

 Pana in prezent, la Parchet au fost inregistrate 257 de plangeri penale in legatura cu referendumul

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă