9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialSenatorii au respins amendamentul privind eliminarea supraaccizei. Majorarea rămâne în vigoare în...

Senatorii au respins amendamentul privind eliminarea supraaccizei. Majorarea rămâne în vigoare în forma adoptată de Guvern. Ce se întâmplă cu plata defalcată a TVA

UPDATE 19.00: Plenul Senatului a decis marți să retrimită la Comisia de Buget, pentru o săptămână, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului 23/2017, privind plata defalcată a TVA, potrivit Digi24.

"La amendamentele care s-au formulat în cadrul dezbaterilor din comisie, MFP și nici inițiatorii nu au clarificat o serie întreagă de elemente care țin de impactul bugetar al exonerării sau exceptării de la aplicarea obligatorie de la 1 ianuarie a unor categorii de contribuabili. S-a făcut propunerea și s-a admis în comisie să se aplice TVA defalcată doar pentru companiile care au contracte cu statul.

Au mai apărut în dezbaterea publică și chestiunile legate de companiile care sunt în situație de insolvență, de aceea noi am vrea să avem niște cifre ceva mai concrete. Spre exemplu, faptul că suntem pe ultimul loc la TVA declarată și neîncasată în Europa este un lucru îngrijorător.

De asemenea, faptul că 22 de miliarde de lei s-au acumulat din TVA declarată și neîncasată de statul român în ultimii trei ani doar de la firmele care au intrat în insolvență, după data intrării în insolvență, sunt suficiente cifre care ne îngrijorează și reclamă o imagine mult mai concretă în ceea ce privește impactul acestei propuneri legislative", a susținut liderul de grup al PSD, senatorul Șerban Nicolae, cel care a și solicitat retrimiterea propunerii la comisie.

Parlamentarul PSD a solicitat membrilor Comisiei de buget să poarte discuții despre proiect cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice în următoarea săptămână, informează Agerpres.ro.

"Termenul este de o săptămână, pentru că nu vreau să se facă speculații în legătură cu susținerea de către Guvern sau de către majoritatea care susține Guvernul în legătură cu o asemenea măsură aflată în programul de guvernare", a mai spus Șerban Nicolae. Senatul este prima cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege.


UPDATE 18.30: Majorarea accizei la combustibili rămâne în vigoare în forma adoptată de Guvern prin Ordonanţă, după ce senatorii au respins marţi, în plen, raportul Comisiei, care cuprindea un amendament al PNL de eliminare a supraaccizei, potrivit News.ro.

Majorarea accizei la combustibili decisă de Guvern, prin Ordonanţă, rămâne în vigoare, după ce senatorii au respins, marţi, în plen raportul Comisiei, care cuprindea un amendament al PNL de eliminare a supraacizei.

Raportul Comisiei de buget-finanţe la Ordonanţa Guvernului privind majorarea accizei la carburanţi, care prevedea eliminarea supraaccizei, a fost respins în plenul Senatului, cu 57 de voturi "împotrivă" şi 37 de voturi "pentru". 

UPDATE 11,00: Split TVA se va aplica doar la firmele de stat care se află în faliment sau în insolvență, a anunțat premierul Mihai Tudose într-o emisiune la Realitatea Tv.

"Vom nuanța", a precizat șeful Guvernului.


Plenul Senatului va discuta și va supune la vot, marţi, Ordonanţele de Guvern pentru introducerea plăţii defalcate a TVA şi pentru majorarea accizei la carburanți.

Ambele Ordonanțe au fost emise de Cabinetul Tudose în luna august dar au primit ulterior aviz negativ de la Comisia de buget-finanţe a Senatului, condusă de fostul ministru Eugen Orlando Teodorovici.

Pe 26 septembrie senatorii din comisia de buget-finanţe au decis, prin aprobarea unui amendament depus în acest sens, ca plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcţional.

Contul va putea fi executat silit numai pentru plata TVA, iar amenda la prima abatere este eliminată, fiind înlocuită cu un avertisment, cu argumentul complexităţii sistemului şi al timpului scurt de implementare, au mai decis senatorii din Comisia de buget-finanţe.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă