15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialOpt persoane au fost reţinute în dosarul privind violenţele de la manifestaţiile...

Opt persoane au fost reţinute în dosarul privind violenţele de la manifestaţiile din Piaţa Victoriei

Opt persoane au fost reţinute în dosarul privind violenţele de la manifestaţiile din Piaţa Victoriei, după ce anchetatorii au audiat 20 de persoane, în urma percheziţiilor care au avut loc joi în mai multe imobile din Capitală.

Cu acest prilej au fost găsite și peste 3.000 de obiecte pirotehnice.

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 şi Poliţia Capitalei confirmă că, în urma probatoriului administrat în acest dosar, au fost reţinute opt persoane.

Anchetatorii continuă audierile, la Serviciul de Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei, unde în urma percheziţiilor au fost duse, cu mandat, mai multe persoane.

Poliţişti bucureşteni, sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, au făcut joi 13 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi au dus la audieri mai multe persoane suspectate că au participat la acţiunile violente din Piaţa Victoriei care au avut loc în noaptea de 1 spre 2 februarie.

În timpul percheziţiilor, poliţiştii au găsit şi au ridicat peste 3.000 de materiale pirotehnice, acestea urmând să fie expertizate.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au anunţat, în 6 februarie, că au dispus începerea urmăririi penale pentru ultraj, folosire de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii publice faţă de opt persoane,dintre care patru în stare de arest preventiv şi patru aflate sub control judiciar, în cazul violenţelor petrecute în Piaţa Victoriei în noaptea de 1 spre 2 februarie.

Prin ordonanţa din 2 februarie, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Octavian Gheorghe – pentru complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice,  Alexandru Moraru – pentru complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Andrei Cătălin Pavel – pentru port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Alexandru Claudiu Palade – pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Robert Liviu Iancu – pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice,  Alin Alexandru Iancu – pentru port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, Milan Miroslav Raşcov – pentru port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, Andrei Bogdan Fagel – pentru complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

"În fapt, s-a reţinut că, în noaptea de 01/02.02.2017, în timp ce se aflau în zona Piaţa Victoriei, în contextul în care în zona respectivă avea loc o manifestaţie cu caracter paşnic la care participau aproximativ 100.000 de persoane, inculpaţii s-au manifestat violent, aruncând cu diverse obiecte contondente (sticle, bucăţi de gheaţă, containere) în jandarmii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru asigurarea ordinii în timpul protestului, provocându-le acestora suferinţe fizice. Prin acţiunile lor violente, inculpaţii au tulburat ordinea şi liniştea publică", arată procurorii.

Ei mai spun că asupra unora dintre inculpaţi au fost găsite obiecte periculoase (cuţite, bricege) care erau interzise a fi deţinute într-o astfel de adunare publică.

Procurorii de caz au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile faţă de Andrei Cătălin Pavel, Alin Alexandru Iancu, Robert Liviu Iancu şi  Milan Miroslav Raşcov.

Pentru ceilalţi patru incupaţi – Alexandru Claudiu Palade, Alexandru Moraru, Octavian Gheorghe şi  Andrei Bogdan Fagel – procurorii au solicitat Judecătoriei Sector 1 Bucureşti luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, propunere admisă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi. Tribunalul Bucureşti a menţinut ulterior măsura arestului preventive în cazul acestora. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

PSD Livrează: Pensiile înainte de Paște în 2024

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis ca, în 2024, cu ocazia Paștelui Ortodox, pensiile pentru cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă