14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDNA, un nou dosar Microsoft: Claudiu Florică și Dinu Pescariu, sub control...

DNA, un nou dosar Microsoft: Claudiu Florică și Dinu Pescariu, sub control judiciar. Fostul ministru Gabriel Sandu, acuzat de abuz în serviciu

UPDATE 15.30: Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar într-un nou dosar Microsoft. Persoanele cercetate sunt Claudiu Florică, Dinu Pescariu, fostul ministru Gabriel Sandu, Călin Tatomir, Săvulescu Andrei și Stănescu Ion Adrian.

De asemenea, procurorii au luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile începând din data de 10 aprilie.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul în vederea sesizării Președintelui României, pentru solicitarea avizului necesar urmăririi penale față de Sandu Gabriel, care la data faptelor a deținut funcția de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul

În luna aprilie a anului 2009 expira contractul comercial de închiriere licențe Microsoft nr.0115RO/15.04.2004. În aceste condiții, Sandu Gabriel, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, ar fi optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitații publice în condițiile OUG 34/2006 privind achizițiile publice.

În acest context, inculpații Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.CON.NET AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, ar fi luat legătura cu ministrul de la acea vreme Sandu Gabriel căruia i-ar fi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentința nr.258/24.03.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția Penală, în dosarul nr.1191/1/2015, au fost condamnați Cocoș Dorin și Sandu Gabriel pentru trafic de influență).

În urma înțelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă ar fi aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă, inițiată pentru „Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare". Documentația care a stat la baza licitației (referat de necesitate și caiet de sarcini) conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitația organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte și firma Dim Soft SRL.

Astfel, s-au impus condiții conform cărora participante la licitație puteau să fie doar firme care avuseseră încheiate contracte de un anumit tip și peste o anumită valoare și care să fi fost executate în România, în ultimii trei ani. Condițiile respective erau îndeplinite de o singură societate din lume, respectiv Dim Soft SRL.

În vederea stabilirii condițiilor restrictive de participare la licitație prin care să fie favorizată asocierea D.Con-Net AG din care făcea parte firma Dim Soft SRL, Florică Claudiu Ionuț a avut mai multe întâlniri cu Sandu Gabriel pentru a-i transmite acele condiții restrictive care să fie inserate în caietul de sarcini. Documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă a fost întocmită și avizată de către funcționarii din cadrul MCSI, și anume Stănescu Ion Adrian și Săvulescu Andrei.

Concret, la elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de atribuire a contractului finanțat din bani publici, inculpații Stănescu Ion Adrian, Săvulescu Andrei și numitul Sandu Gabriel au încălcat dispoziții din OUG nr.34/2006 (actual din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice), precum și dispoziții din OG nr.119/1999, privind controlul intern și controlul financiar preventiv.

În favorizarea D.Con-Net AG în câștigarea licitației, s-ar fi implicat și Tatomir Călin, directorul general Microsoft România la acel moment, prin cooptarea firmei SC DIM SOFT SRL în cadrul asociației de firme care urma să participe și să câștige licitația publică. Acesta a contribuit și la stabilirea acelor condiții restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii.

Sprijinul acordat de către Tatomir Călin D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii, a rezultat și din faptul că acesta a refuzat să transmită către un alt potențial participant la licitație, o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanță și suport (aceasta fiind una dintre cerințele restrictive impuse în documentația de atribuire).

În urma câștigării licitației publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse nr.35/09.09.2009 dintre MCSI și consorțiul D-Con.Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte și Dim Soft SRL. Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro.

Plățile au fost efectuate conform graficului convenit prin contract. 

Furnizorul de licențe ar fi facturat către SC DIM SOFT SRL, membră a asocierii care a câștigat licitația, doar 38.786.000 euro, reprezentând prețul licențelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, ar fi refacturat însă către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale suma de 90.182.344,76 euro.

Prejudiciul reținut este în sumă de 51.396.344,76 euro și reprezintă diferența dintre suma plătită de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (90.182.344,76 euro) și suma care ar fi fost facturată de către furnizorul de licențe către SC DIM SOFT SRL (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Stănescu Ion Adrian, Săvulescu Andrei, Sandu Gabriel, Florică Claudiu Ionuț, Pescariu Dinu Mihail și Tatomir Călin.

Inculpaților Stănescu Ion Adrian, Săvulescu Andrei, Florică Claudiu Ionuț, Pescariu Dinu Mihail și Tatomir Călin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei inculpați în dosar trebuie să respecte următoarele obligații: 
– să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați; 
– să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura cu privire la schimbarea locuinței; 
– să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați.
– să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a organului de urmărire penală competent; 
– să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nici o cale; 
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. 

În cazul de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.


UPDATE 11.45: La sediul DNA s-a prezentat şi Dinu Pescariu, denunţător în dosarul "Microsoft".

Omul de afaceri Claudiu Florică, fostul şef Fujitsu România, inculpat în dosarul Microsoft pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, s-a prezentat, luni dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Afaceristul a refuzat să facă declaraţii despre dosarul în care a fost chemat sau calitatea, iar la ieşirea din sediul DNA, în momentul în care traversa strada în fugă, era să fie lovit cu maşina de către fostul luptător K1 Daniel Ghiţă, care trecea întâmplător pe acolo. Fostul luptător K1 nu a putut fi contactat, până la momentul transmiterii ştirii, pentru un punct de vedere.

UPDATE 10.50: Afaceristul Claudiu Florică este suspect într-un nou dosar. Potrivit News.ro, el a fost chemat la sediul DNA pentru ca procurorii să-l informeze despre faptul că este anchetat într-un nou dosar, separat de dosarele Microsoft 1 și Microsoft 2.

Omul de afaceri Claudiu Florică s-a prezentat la sediul DNA, în dimineața de luni, pentru audieri în dosarul Microsoft. În acest dosar, Claudiu Florică este denunțătorul. El este urmărit penal în acest dosar, pentru complicitatea de abuz în serviciu.

La intrarea la sediul DNA, Claudiu Florică nu a dorit să facă declarații în fața jurnaliștilor.

Până în prezent nu se cunoaște calitatea în care a fost chemat, dar este posibil ca procurorii anticorupție să caute noi dovezi în ceea ce privește faptele de corupție din dosarele Microsoft.

Procurorii îl consideră pe Claudiu Florică ca fiind persoana care a învârtit mecanismul corupţiei în cazul licenţelor. El ar fi reuşit să-i convingă pe reprezentanţii Microsoft, dar şi pe cei ai Guvernului României, să semneze contractele care acum sunt incriminate de procurori. Cei de la Microsoft au girat că firma lui Claudiu Florică este unic distribuitor pentru România, deşi pe piaţă existau încă cinci. În felul acesta nu au fost organizate licitaţii pentru închirierea licenţelor, iar preţul licenţelor ar fi fost umflat cu 50 la sută.

Prejudiciul în dosar este de 67 de milioane de dolari.

În cel de-al doilea dosar Microsoft sunt anchetați nouă foști miniștri. În primul dosar Microsoft au fost deja condamnate la închisoare patru persoane.

Cum s-au furat 67 de milioane de dolari din banii publici sub paravanul contractului cu Microsoft

Concret, la data de 15.04.2004 a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licențe IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obținerea de licențe Microsoft, la prețuri speciale, mai mici cu 47% din valoarea de piață.

Discountul de 47% acordat Guvernului României de compania Microsoft ar fi fost deturnat și, implicit, banii au fost îndreptați pentru plata unor comisioane către persoanele implicate.

Pentru a păcăli statul, s-a invocat în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licențelor IT Microsoft. Aceasta, în condițiile în care, la acea dată, existau cinci distribuitori. 

Că "Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României era cu certitudine cunoscut de Florică Ionuț Claudiu, Hotăran Silviu și Artopolescu Ovidiu Petrișor. Ei au creat această aparență pentru a se obține bani ce urmau a fi dați unor  demnitari și înalți funcționari implicați în inițierea și susținerea hotărârilor de guvern prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licențiere Microsoft, cât și a actelor adiționale la acestea" susțin procurorii..

Contractul și actele adiționale au dublat prețul de achiziție, susțin procurorii. Inserarea în actele oficiale, în fals,  a mențiunii potrivit căreia Fijitsu Siemns Computers era unic distribuitor al produselor Microsoft în România trebuia să creeze aparența de legalitate și să justifice achiziția licențelor din sursă unică/

Hotăran,  Artopolescu și Florică ar fi semnat oferte comune/adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria.

Cum au mistificat ofertele Claudiu Florică și directorii Microsoft Hotăran și Artopolescu

Concret,  Claudiu Florică, în calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, pentru a crea aparența că firma respectivă este unic distribuitor al produselor Microsoft și pentru a se evita organizarea unei licitații publice, ar fi semnat ofertele comune cu directorii Microsoft România. În  data de 02.10.2003, Florică ar fi semnat oferta nereală alături de Silviu Hotăran, director Microsoft, iar la data de 12.03.2004, alături de celălalt reprezentant Microsoft, Ovidiu Artopolescu. Cele două oferte conțineau prețuri cu mult supraevaluate față de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania "mamă" Microsoft.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă