14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialO cruce imensă de oțel ar putea fi construită în Piața Universității

O cruce imensă de oțel ar putea fi construită în Piața Universității

O cruce de oţel inoxidabil, înaltă cât un bloc de opt etaje, ar putea fi construită, în 2016, în centrul intersecţiei din Piaţa Universităţii, conform unui proiect de lege adoptat în Plenul Senatului, informează B1 Tv.

Construcţia monumentului de 25 de metri, ce se doreşte a fi un simbol al luptei anticomuniste, este prevăzută printr-un proiect de lege, adoptat de Senat şi iniţiat de senatorul independent Sorin Ilieşiu. 

O cruce gigant, din oţel, se va înălţa în vara lui 2016 chiar în buricul târgului. Înaltă cât un bloc cu opt etaje şi ornată cu 40 de beculeţe puternice care vor lumina nonstop.

Monumentul, amplasat în centrul intersecției din Piața Universității, va fi flancat de mai multe drapele naționale. Construcţia crucii de 25 de metri este prevăzută într-un proiect de lege inițiat de parlamentarul Sorin Ilieșiu şi adoptat de Senat, după ce a fost votat de parlamentari de la toate partidele.

Crucea va avea dimensiunea potrivită pentru ca impactul vizual să fie pregnant, inclusiv de la depărtare, se menționează în proiectul de lege.

”Am vorbit cu zeci de detinuți politici, mi-au spus că e monumentul ideal pentru memoria rezistenței pe care au avut-o și luptei pe care au dus-o, e într-adevar o cruce uriașă. Am calculat să fie mai înaltă decât înalțimea maxima a acoperișului de la Universitate, care e clădirea cea mai apropiată de centrul intersecției”, a declarat senatorul Sorin Ilieșiu.

Construcția monumentului va fi finanțată din fondurile de rezervă ale Guvernului, în 2015, iar, anul următor, cheltuielile vor fi prevăzute în bugetul de stat.

”Din fondurile de rezervă, din fondurile ministerului Culturii. Nu va costa foarte mult, după părerea mea, cred că 10% din momentul făcut în Piața Revolutiei în amintirea eroilor Revoluției”, a mai spsu Sorin Ilieșiu. 

Contestatari ai proiectului de lege apar acum chiar din rândurile celor care l-au votat.

”Senatorii liberali au votat-o pentru că s-a iscat în Parlament o discuție cum că tocmai noi liberalii nu suntem de acord să condamnăm comunismul, să avem monumente împtriva comunismului și, pentru a evita această chestiune, am votat-o. Sunt o serie de prevederi care nu au ce căuta în corpul unei legi. Instalarea unei cruci într-un anumit loc din Capitală sau oriunde altundeva presupune nu stabilirea acrestui loc și înalțime și beculețe, prin o lege, ci printr-o hotărâre a Consiliului Municipal”, a spus senatorul PNL Puiu Hașotti. 

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă