Noua harta a Europei

Rusia incearca sa refaca harta Europei nu doar pentru a-si demonstra traditionala putere imperiala disipata dupa caderea URSS, ci si pentru a prelua controlul asupra principalelor cai prin care gazul si petrolul caucazian pot sau ar putea ...

Share

Rl online 0 comentarii

29.08.2008 - 00:00

Rusia incearca sa refaca harta Europei nu doar pentru a-si demonstra traditionala putere imperiala disipata dupa caderea URSS, ci si pentru a prelua controlul asupra principalelor cai prin care gazul si petrolul caucazian pot sau ar putea ajunge in Occident. Ministrul de Externe francez a avertizat deja ca bulgarele conflictului georgian s-ar putea rostogoli spre Ucraina si Republica Moldova. seful diplomatiei de la Paris sugereaza astfel ca Moscova ar putea revendica Peninsula Crimeea, populata preponderent de o populatie rusofona si nostalgica, in vreme ce Kremlinul incearca sa transnistrizeze Republica Moldova.


Kievul a cerut navelor si avioanelor rusesti care-si au baza la Sevastopol, in Crimeea, sa notifice autoritatilor ucrainene cu 72 de ore inainte de iesirea in larg si sa puna la dispozitia acestora informatii privind scopul, traseul si armamentul pe care il au la bord. In vreme ce seful statului major general de la Moscova a declarat ca nu se va supune acestor dispozitii fiindca acest lucru ar insemna ca "ar da raportul Washingtonului", mai multe nave NATO fac exercitii comune la Marea Neagra, iar doua nave de razboi SUA duc ajutoare umanitare in Georgia.


Dupa ce Moscova a recunoscut independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei, doua teritorii locuite de populatii rusofone, apartinand Georgiei, statele euroatlantice au criticat dur Rusia, anuntand masuri de izolare internationala a acesteia. Chiar si China, partenerul diplomatic cel mai fidel al Moscovei, si-a declarat "ingrijorarea fata de schimbarile facute in Osetia de Sud si Abhazia". Cele mai radicale critici la pozitia expansiva a Rusiei continua sa vina dinspre republicile baltice si Polonia, state care au suferit traumatisme in istoria lor recenta din cauza Mosocovei.

Citește totul despre:

Comentarii

Loading...
loading...