20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNominalizarea comisarului european s-a facut pe "interese de grup si personale"

Nominalizarea comisarului european s-a facut pe “interese de grup si personale”

Vasile Puscas, fost negociator al Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana: “Romania nu este deloc intr-o situatie fericita”
– Romania a primit un post de comisar european fara prea mare influenta, putea spera la altceva? Existau premise pentru ca omul Bucurestiului in Comisia Europeana sa joace un rol mai semnificativ, dupa modelul Bulgariei?
– Doar daca luam ca model Bulgaria. Si atunci trebuia sa aspiram la ceva care sa fie in zona pietei interne.
– Ce-ar fi trebuit sa faca Roma-nia pentru a primi un portofoliu mai important in arhitectura Comisiei Europene?
– Ar fi trebuit in primul rand sa-si pregateasca foarte bine argumentele prin structura institutionala, prin politici, prin resurse umane capabile sa creeze politici, sa dovedeasca toate lucrurile acestea si sa negocieze la Bruxelles aceste lucruri, plus un portofoliu pe care l-ar fi putut gestiona
– In aceasta ecuatie este mai degraba vorba despre absenta unei persoane cu potential?
– Este vorba despre absenta Romaniei, mai degraba.
– Pe lista scurta cu posibilii candidati pentru postul de comisar european pe care a facut-o premierul Tariceanu exista cineva care sa-i convinga pe inaltii oficiali europeni ca poate ges-tiona un domeniu vital, un domeniu cu mai mare vizibi–litate?
– Daca luam lista scurta formata din cei trei: senatorul liberal Varujan Vosganian, ministrul de ex-terne, Mihai Razvan Ungureanu, si negociatorul sef adjunct, Leonard Orban, fiecare dintre ei avea com-petente pe zone limitate.
– Dar daca am lua in calcul si lista mai lunga, in care ar fi trebuit sa se gaseasca si ministrul Justitiei, Monica Macovei?
– Cei mai multi din aceea lista aveau competente limitate si prea putini erau specializati in politici europene. De aceea lucrurile trebuiau pregatite din timp, astfel incat Romania sa poata alege din variante diferite de competente.
– Cine ar fi avut anvergura si competenta necesare pentru a avea mai multe sanse?
– Eu nu sunt de parerea celor care spun ca Romania nu avea resurse, doar formula politica pe care s-a mers nu a putut proba resursele pe care le aveam la indemana.
– Cine ar fi fost intr-o situatie mai fericita?
– Nu vreau sa dau nume fiindca nu e corect si oricum e post factum.
– Este post factum, dar analiza merita facuta, pentru ca altadata sa poata fi evitata o astfel de situatie.
– Altadata nu vom mai fi, pentru ca era singura ocazie in care puteam trimite un comisar de tara.
– Probabil pentru ca peste doi ani numarul comisarilor se va reduce semnificativ. Dar, dincolo de acest aspect, Monica Macovei avea sanse, dupa cum sugera chiar comisarul pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, daca ar fi fost nominalizata, sa primeasca portofoliul Justitiei, prin disjungerea Afacerilor Interne de Justitie. Dna Macovei nu ar fi putut aduce astfel plus-valoare Romaniei?
– Romania putea sau nu sa fie asociata politicilor pe care le desfasura prin competenta pe care o avea persoana respectiva. La ce poate fi asociata Romania la multilingvism? Sa demonstram ca noi avem deja doua limbi straine care se invata la scoala generala sau ce altceva sa facem? Deci fiecare tara se poate asocia la politicile pe care le initiaza comisarul. Razvan Ungureanu, Petre Roman sau Adrian Severin, cei trei fosti ministri de Externe care s-au inscris pentru cursa de comisar, ar fi putut gestiona foarte bine politicile de vecinatate, daca
s-ar fi negociat asa ceva si daca s-ar fi mers cu argumente cu greutate. S-ar fi putut intr-adevar merge si pe zona justitie sau afaceri interne.
– Romania nu a jucat deloc bine aceasta carte?
– Romania nu a jucat aproape deloc aceasta carte a comisarului european, a fost la voia intamplarii si s-a dus mai mult pe interese de grup si personale, decat pe interese nationale.
– Se poate vorbi despre un esec al guvernului Tariceanu?
– Din punctul de vedere al modului in care si-a pregatit intrarea, Romania nu este deloc intr-o situatie fericita.
– Poate contribui in vreun fel Leonard Orban din functia de comisar european pentru multilingvism la reconfigurarea imaginii Romaniei?
– Postul este foarte dificil, este mai mult unul administrativ si oricum nu mai are decat doi ani, fiindca mandatul Comisiei este la mijloc de mandat. Vom vedea ce abilitati va avea pentru a gestiona din punct de vedere administrativ, dar si politic.

Portofoliul primit de Romania nu poate fi modificat

– PSD ar vrea sa incerce sa schimbe portofoliul de comisar pe care l-a primit Romania. Poate face acest lucru?
– Ma indoiesc ca se poate face. Eventual amendarea lui, pentru a mai adauga ceva, dar ma indoiesc ca presedintele Comisei Europene isi va retrage propunerea dupa ce aceasta a fost anuntata. Lucrurile acestea trebuiau facute inainte si puteau fi facute daca ar fi existat o consultare interna a premierului, inclusiv cu PSD, atunci se putea face ceva pentru tara, in rest e vorba doar despre bune intentii.
– Pare sa fie o problema pentru Leonard Orban din cauza ca nu e o persoana cu anvergura politica?
– Am vazut ca presa occidentala il marcheaza ca fiind membru al PNL, iar liberalii europeni l-au asumat deja. El va trebui sa aiba un discurs politic, nu poate sa se tot ascunda dupa infatisarea de birocrat fiindca nu-l va avantaja. Eu l-as sfatui sa intre in batalia politica.
– Are sanse ca liberal?
– Formatiunea care-l sustine este minuscula in Parlamentul European.
– Ar putea sa mearga spre populari sau spre socialisti daca ar vrea?
– El a fost trimis de pe o lista liberala si pe viitor va trebui sa faca o negociere cu toate grupurile politice mari
– Nu-i va fi prea usor.
– Deloc.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă