12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO + FOTO. Aproximativ 1.000 de persoane au ieșit, duminică, în stradă...

VIDEO + FOTO. Aproximativ 1.000 de persoane au ieșit, duminică, în stradă pentru apărarea justiției independente. Protestul nu a fost lipsit de incidente

UPDATE 23.30: Vicepreşedintele PNL, Florin Roman, după incidentele din cadrul protestelor din Bucureşti: Reţinerea unui jurnalist de către Jandarmerie impune demisia şefei MAI, Carmen Dan

UPDATE 23.00: Protestul din această seară nu a fost lipsit de incidente. Un număr impresionant de poliţişti şi de jandarmi i-au însoţit pe manifestanţi, spre sediul DNA. Aceştia s-au aşezat pe jos, în mai multe intersecţii, scandând "Vrem o bandă" sau "Jandarmeria apără hoţia", însă solicitarea lor a rămas fără răspuns. Autorităţile nu le-au permis să depăşească trotuarul. De asemenea, în faţa sediului DNA, unul dintre protestatari a fost ridicat de jandarmi şi transportat la o secţie de poliţe. Este vorba de Cristian Dide, organizator al marşului de susţinere a activităţii DNA. Potrivit unor surse din piaţă, şi o a doua persoană a fost ridicată dintre demonstranţi. Este vorba de un jurnalist. 

"A existat un pericol destul de mare al circulaţiei manifestanţilor pe carosabil. Pe traseul lor de deplasare existau aglomerări de persoane destul de mari cu ocazia diverselor evenimente şi nişte lucrări care i-ar fi pus în pericol pe participanţii la marş. Reiterăm ca astfel de evenimente să aibă autorizaţie de desfăşurare.

Persoana ridicată a încercat să incite, să provoace o reacţie a colegilor mei. Persoana respectivă a început să-i împingă pe colegii mei aflaţi în dispozitiv. Domnul Dide se află la cea mai apropiată secţie de poliţie, unde va fi sancţionat", a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV. 

UPDATE 22.45: Protestatarii au ajuns la sediul DNA. Mulţimea s-a dispersat, în acest moment, în faţa instituţiei de forţă, fiind aproximativ 400 de persoane.

UPDATE 21.15: Manifestanții se află pe Bulevardul Magheru, foarte aproape de Piața Universității. Potrivit surselor Rl, mai mulți oamenii s-au așezat pe jos, cerând ca marșul să se desfășoare pe o bandă a bulevardului. În acest moment, în stradă, sunt peste 1.000 de oameni care mărșăluiesc, scandând împotriva Guvernului, spre sediul DNA.

 

UPDATE 20.45: Câteva zeci de persoane s-au adunat și în Cluj-Napoca, în Piața Unirii și la monumentul de pe Bulevardul Eroilor, pentru a susține DNA. Protestatarii au avut mai multe pancarte cu mesaje de susținere a luptei anticorupție.

 

UPDATE 20.15: Peste 500 de persoane au pornit în marș spre sediul DNA. Câteva zeci de persoane s-au mobilizat și în alte orașe din țară, în Timișoara și Iași.

UPDATE 19.30: Zeci de persoane s-au adunat, duminică, în Piața Victoriei pentru a-și arăta susținerea față de activitatea Direcției Naționale Anticorupție și a procurorului-șef Laura Codruța Kovesi. Protestatarii au steaguri, tobe și vuvuzele. În fața Guvernului se scandează: "Demisia! Hoților! PSD, ciuma roșie". Surse din piață susțin că bucureștenii vor porni spre sediul DNA în jurul orei 20.00 – 20.30. 

În acest moment, în Piața Victoriei, sunt aproximativ 250 de persoane, potrivit unei estimări a jandarmilor.

 

Sunt anunțate noi proteste, duminică, în Capitală și în alte orașe din țară, declanșate de ultimele acțiuni "împotriva atacului final pentru blocarea DNA", așa cum susțin organizatorii marșului din București. Manifestanții s-au mobilizat, ca de fiecare dată, pe Facebook, unde, pe pagina evenimentului "Cod roșu la DNA" și-au anunțat participarea sute de persoane. Protestatarii din București sunt invitați să se adune în Piața Victoriei, duminică, la ora 19.00.

Traseul pe care se va desfășura marșul împotriva corupției, în București, va avea ca punct de pornire Piața Victoriei, urmând să se plece din fața Guvernului către Piața Romană, Piața Universității, Piața Unirii, Ministerul Justiției, iar punctul final va fi sediul DNA. 

Manifestații sunt anunțate și în Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Arad, Oradea, Galați și Alba-Iulia.

Ce spun organizatorii

"Penalii din politică au declanșat atacul final pentru blocarea DNA. Primul subiect major pus pe agenda publică de noul guvern vizează vechea preocupare a infractorilor și inculpaților din politică: Decapitarea DNA. 

Atacul a fost declanșat luni de ministrul Justiției, Tudorel Toader sub pretextul unui nou control la DNA. A fost amplificat la televiziunile și în ziarele cu patroni condamnați sau inculpați care au interese comune cu polticienii corupți unde s-a declanșat o campanie de denigrare a conducerii DNA. 

Aceste demers este impotriva interesului public de continuare a operațiunilor care combat corupția și afectează grav principiul independenței Justiției.

Nu e vorba de doctrine politice, de stânga sau de dreapta. E vorba de persoane cu dosare penale, condamnați și inculpați, care folosesc puterea provenită din voturile acordate partidelor pe care le reprezintă pentru a-și rezolva problemele penale. 

Un grup de persoane cu probleme penale, condamnați și inculpați, nu poate forța decapitarea unei instituții din sistemul judiciar. 

Duminică, 2 iulie 2017, pe ploaie torențială, aproape 2.000 de protestatari au avertizat noul guvern că nu vom accepta bocarea DNA. Guvernul și gruparea politicienilor cu probleme penale au ignorat acest semnal, au declanșat noul asalt asupra conducerii DNA și au mobilizat propaganda TV care face jocurile mafiei. 

Este un nou asalt asupra DNA într-un context mai grav decât până acum pentru că politicienii penali au depășit bariere importante. Curtea Constituțională nu mai e o barieră pentru ei. În Consiliul Superior al Magistraturii au parte de sprijin. Din interiorul DNA sunt procurori care au înregistrat ședințele și le-au oferit televiziunii unui inculpat fugar. 

Este un context mult mai grav decât până acum, de aceea acum situația e mult mai periculoasă și reacția noastră trebuie să fie fermă. Noi în stradă = ei după gratii și Justiție independentă. Noi acasă = ei în libertate, o Justiție sub control politic și încă o generație pierdută.

Duminică ieșim iar în stradă pentru a suține independența Justiției, pentru a susține DNA și pentru a arăta mafioților că nu pot trece peste bariera rezistenței oamenilor cinstiți", se arată pe pagina evenimentului.

Cele mai citite

Elena Rîbakina a câștigat turneul WTA de la Stuttgart

Kazaha Elena Rîbakina a câştigat turneul WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în finală, în două seturi simetrice, scor 6-2, 6-2,...

VIDEO. Trupa Spice Girls, prezentă la petrecerea dată de Victoria Beckham. Soția fotbalistului a împlinit 50 de ani

La petrecerea aniversară de 50 de ani a Victoriei Beckham, membrele trupei Spice Girls s-au reunit, reînviind amintirile erei lor glorioase din anii '90....

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...
Ultima oră
Pe aceeași temă