Nivelul de iod radioactiv identificat în apa de ploaie şi în laptele de oaie este infim, de 600 ori mai mic decât limita admisă, şi nu există nici un pericol pentru sănătatea populaţiei, a declarat, la Guvern, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, Nicolae Victor Zamfir, conform Mediafax.
Apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic conţin urme de iod radioactiv, conform unui studiu făcut fără legătură cu monitorizarea zilnică a radiaţiilor sau cu situaţia din Japonia, Institutul de Fizică Nucleară şi ISP anunţând că aceste concentraţii sunt infinit mai mici faţă de maximele admise.
„Nivelul maxim admis de iod în radiaţii este de 300 de bechereli/litru. Cercetătorii institutului au luat probe în cadrul unui studiu în zona Slănic Prahova, unde noi avem un punct de cercetare. Acolo au identificat un nivel al concentraţiei iodului de 0,05 bechereli/litru, concentraţie extrem de mică, care nu poate pune în pericol viaţa nimănui”, a spus Nicolae Victor Zamfir.
El a precizat că măsurătorile nivelului de radiaţii din zona Măgurele nu identifică nici măcar această concentraţie mică a ionilor de iod în jurul Capitalei.
Totodată, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară a adăugat că radioactivitatea produsă natural de pământ este foarte mare şi că de multe ori aceasta este foarte concentrată în pivniţele caselor, de aceea se recomandă ca acestea să fie bine aerisite.
După interpretarea datelor transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, prin care a fost semnalată prezenţa de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova, specialiştii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici faţă de valorile admise. Pentru Iod 131, concentraţiile maxim admise în laptele de consum pentru populaţie sunt de 300 Bq/l pentru adulţi şi 100 Bq/l pentru copii şi sugari.