15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO a preluat controlul punctelor de frontieră dintre Serbia şi Kosovo

NATO a preluat controlul punctelor de frontieră dintre Serbia şi Kosovo

Forţa NATO din Kosovo, KFOR, a preluat controlul asupra punctelor de trecere a frontierei cu Serbia începând din cursul nopţii de miercuri spre joi, după ce unul dintre posturile vamale a fost incendiat, cel mai probabil de etnici sârbi, informează NewsIn.

Situaţia în nordul Kosovo era calmă joi dimineaţă, anunţă B92. Discuţiile purtate de reprezentanţii Guvernului sârb Goran Bogdanovici şi Borislav Stefanovici şi comandantul KFOR Erhard Buehler vor continua joi, pentru identificarea unei soluţii permanente la criză.

În baza acordului la care s-a ajuns deocamdată, începând de joi dimineaţă nu mai există membri ai poliţiei kosovare la Jarinje, punct vamal care a fost atacat şi demolat.

La Brnajk, un alt post vamal, se află atât membri ai KFOR, cât şi ai poliţiei kosovare.

Pe la ambele puncte pot trece numai automobile. Punctul de trecere a frontierei administrative dintre Kosovo şi Serbia de la Jarinje a fost incediat miercuri seara, cel mai probabil de etnici sârbi, un incident ce aduce o escaladă a tensiunilor înregistrate în ultimele zile în regiune în nordul regiunii.

Incidentele au izbucnit după ora 20.00, ora României, când un grup de câteva zeci de tineri, mascaţi, au dat foc facilităţilor de la punctul de trecere.

Anterior, agenţia Beta informa că au fost auzite focuri de armă automată, iar cocteiluri Molotov au fost aruncate asupra unei tabere KFOR din apropiere şi s-a produs o explozie. Din zonă se ridica fum.

Atacatorii au fost descrişi ca “tineri purtând cagule”. Potrivit martorilor, tinerii erau sârbi care au venit din direcţia Kosovska Mitroviţa.

Soldaţii americani din KFOR au venit la locul incidentului după o oră, în vehicule blindate, potrivit B92.

O unitate poloneză din KFOR s-a retras de la punctul de frontieră, în timp ce soldaţii americani au blocat drumul dintre Jarinje şi Kosovska Mitroviţa în apropiere de Leşak.

Nu au fost raportate victime, iar comandantul KFOR, Erhard Buehler, a spus că situaţia este sub control.

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă