Monumentul Eroilor - Crucea Caraiman va fi restaurat de Guvern

de Carla Popa , 14 martie 2016 - stire actualizata la ora 23:45, 14 martie 2016
Monumentul Eroilor - Crucea Caraiman va fi restaurat de Guvern

Guvernul va asigura restaurarea Monumentului Eroilor - Crucea Caraiman în perspectiva centenarului Marii Uniri din 2018, susţine premierul Dacian Cioloş, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Citește și: Crucea de pe Caraiman va fi reparată pe banii Armatei

Monumentul Eroilor-Cruce de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale pentru a fi reabilitat, informează un comunicat de presă al MApN. "Protocolul şi procesul verbal prin care imobilul a trecut din domeniul public al Oraşului Buşteni în domeniul public al statului şi în administrarea MApN au fost semnate luni, 14 martie. Predarea s-a realizat în scopul reabilitării de către MApN a monumentului reper al unităţii naţionale, construit în memoria militarilor români căzuţi în luptele primei conflagraţii mondiale", conform comunicatului. 

Sursa citată aminteşte că în Primul Război Mondial au murit aproximativ 985.000 de oameni, răpuşi pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale, din rândul răniţilor sau bolnavilor şi în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale. La aceştia se adaugă, conform aceleiaşi surse, 75.491 de invalizi de război, ca urmare a rănilor din cursul luptelor. 

"În semn de omagiu adus sacrificiului suprem al celor căzuţi în războiul de reîntregire a neamului, M.Ap.N. îşi propune finalizarea lucrărilor în anul celebrării centenarului Marii Uniri. Monumentul a fost construit între anii 1926 şi 1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri, pentru a cinsti memoria celor căzuţi în Primul Război Mondial. La 14 septembrie 1928, a avut loc inaugurarea şi sfinţirea monumentului", precizează MApN. 

Potrivit datelor ministerului, crucea are o înălţime de 28 de metri şi două braţe de câte şapte metri fiecare. Este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul crucii, se mai arată în comunicat.

Comentarii

  • Crucea de pe KaraYman-ul kumanilor valahi

    15 martie 2016 2:22

    Monumentul Erorilor. Ridicat în cinstea CAPITULĂRII REGATULUI NEVOLNIK AL RROMÎNIKĂI, din martie 1918.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design