Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, despre cazul episcopului de Huşi, care apare într-un film în care doi bărbaţi întreţin relaţii intime: Am vizionat înregistrarea și sunt lucruri urâte. Reacția Patriarhiei: Cercetările disciplinare nu pot fi făcute în posturi

de Iulia Iancu , 17 iulie 2017 - stire actualizata la ora 17:19, 17 iulie 2017
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, despre cazul episcopului de Huşi, care apare într-un film în care doi bărbaţi întreţin relaţii intime: Am vizionat înregistrarea și sunt lucruri urâte. Reacția Patriarhiei: Cercetările disciplinare nu pot fi făcute în posturi

UPDATE 17.15: Patriarhia Română a transmis, luni, că cercetările disciplinare nu pot fi făcute în posturi, astfel că în cazul episcopul Huşilor, Comisia pentru Statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Română a fost convocată pentru sfârşitul lunii iulie, se precizează într-un comunicat de presă.

„Urmare solicitării Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de convocare a Sinodului Permanent „în vederea cercetării presupuselor abateri de natură morală de care este acuzat Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor” şi urmare referatului Cancelariei Sfântului Sinod nr. 7600 din 17 iulie 2017 privind necesitatea unor precizări statutare şi regulamentare referitoare la cercetarea şi judecarea unui ierarh, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preşedintele Sfântului Sinod, a convocat Comisia pentru Statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 27 şi 28 iulie 2017 şi şedinţa de lucru a Sinodului Permanent în zilele de 17 şi 18 august 2017. Fixarea acestor date ţine cont de prevederile statutare şi regulamentare care nu permit cercetări disciplinare în posturi, inclusiv postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), precum şi pe necesitatea unui cvorum de 2/3 din membrii Sinodului Permanent pentru validitatea şedinţelor de lucru ale acestuia”, precizează Patriarhia Română.


Vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Marian Timofte, a declarat, după vizionarea înregistrării cu care a fost şantajat Episcopul Huşilor, că pe aceasta sunt ”lucruri urâte, în contradicţie totală cu morala creştină”. Episcopul Huşilor va fi caterisit, dacă imaginile sunt reale.

"Am vizionat înregistrarea şi sunt lucruri urâte pe acea înregistrare, în contradicţie totală cu morala creştină, iar dacă expertiza de specialitate va considera că sunt imagini reale şi nu trucate, unul dintre personaje pare a fi Episcopul Huşilor", a declarat vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Întrebat dacă pare sau este chiar Episcopul de Huşi, vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei a răspuns că nu ştie, însă "chipul seamăna cu Episcopul Huşilor. Vocea, de asemenea, pare a fi a lui. (...) Chiar dacă ar fi săvârşite cu ani în urmă, un asemenea comportament şi asemenea fapte sunt incompatibile cu slujirea clericală la orice nivel de slujire", a declarat Marian Timofte.

"Urmează, în conformitate cu prevederile staturare şi regulamentare bisericeşti, ca această situaţie să fie înaintată Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române. Sinodul Permanent va face propuneri către Sfântul Sinodul al Biserici Ortodoxe Române", a afirmat Marian Timofte.

Potrivit vicarulul administrativ al Mitropoliei Moldovei, au existat discuţii între Înaltpreasfinţitul Teofan şi Episcopul de Huşi, iar deocamdată din partea Episcopului de Huşi nu a venit o solicitare de autospendare.

”Va trebui întreprinsă o cercetare mai amănunţită asupra acestei situaţii, având în vedere declaraţia dată de Episcopul Huşilor în faţa Sinodului Mitropolitan de vineri, prin care el consideră că acuzaţiile care i se aduc nu au suport real şi imaginile prezentate sunt false. Pe de altă parte, există această înregistrare, va trebui o investigaţie mai amănunţită şi în urma investiţigatiei se vor trage concluzii. Dacă ceea ce am vizionat astăzi este real, cu certitudine Episcopul Huşilor va fi caterisit”, a afirmat vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Potrivit acestuia, imaginile vor fi expertizate de specialişti.

Înregistrarea cu care a fost şantajat Episcopul Huşilor are 18 minute, timp în care se aud vocile a două persoane, dar conţinutul nu este clar, a afirmat vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Acesta a adăugat că, până la luarea unei decizii de către Sfântul Sinod, Cornelui Bârlădeanu poate sluji.

Pe 30 iunie procurorii DNA Iaşi i-au trimis în judecată pe Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, judeţul Vaslui, pentru că l-ar fi şantajat pe Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu.

DNA susţinea că un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române ar fi fost şantajat de trei preoţi cu materiale presupus compromiţătoare, cerând în schimb funcţii şi bani, iar surse judiciare declarau atunci corespondentului MEDIAFAX că persoana şantajată este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau.

Joi, reprezentanţii Episcopiei Huşi declarau că imaginile ar fi, potrivit episcopului, trucate şi un răspuns asemănător a venit şi din partea avocatului Episcopului Corneliu Bârlădeanu.

”Clientul meu nu recunoaşte sub nicio formă imaginile respective, susţine sută la sută că sunt trucate, că probabil aşa cum aţi văzut, eu nu le-am văzut foarte bine, sunt blurate şi în acelaşi timp se vede că s-a intervenit pe ele, deci clientul nu se recunoaşte în film şi a negat tot timpul că ar fi existat filme cu el”, declara avocatul Liviu Bran.

Pe de altă parte, însă, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că după ce a analizat imaginile cu doi bărbaţi întreţinând relaţii sexuale apărute în spaţiul public, poate confirma că unul dintre aceştia este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau.

Vasile Bănescu a precizat că Episcopul Huşilor va fi sfătuit, cel mai probabil, să se retragă din funcţie.

Comentarii

 • un roman

  18 iulie 2017 0:06

  PAZITI-VA MIELUSEI,DE SERPII,IN BLANA DE OAIE SI COARNE,TURMELOR DE OI,RATACITE

  raspunde comentariului
 • un roman

  18 iulie 2017 0:01

  ONE WORLF,ONE RELIGION,RELIGIA,GODUL,GOZII LOR,Astana The Future New World Order City Capital of Kazakhstansamuel ezerzer samuel ezerzer

  raspunde comentariului
 • un roman

  17 iulie 2017 23:56

  CEL,MARE,PACAT,PHEDOPHILIA,,SATANISTI, A INCEPUT VINATOAREA SI JUSTITIA,FORTELE BINELUI SI RAULUI,PE PLAN GLOBAL,PEDOPHILIAN RING,RITUALURI, SINGE,SACRIFITII,BIG TIME,LEO ZAGAMI,AWAKENING,ALEX JONES,ENERGY,AND THE POWER,DAVID ICKE

  raspunde comentariului
 • un roman

  17 iulie 2017 23:46

  Leo Zagami And Alex Jones About Vatican And Pedofile ElitesOpenMind OpenMind

  raspunde comentariului
 • un roman

  17 iulie 2017 23:42

  Satanists Pedophiles Run The World - David IckeDavid Icke David Icke

  raspunde comentariului
 • un roman

  17 iulie 2017 23:40

  They are Evil Notorious Pedophiles... David IckeThe Power Is In You The Power Is In You

  raspunde comentariului
 • dornic

  17 iulie 2017 21:13

  pai si Daniel era intro caseta acum catziva ani la popartzaine

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  17 iulie 2017 20:20

  Vaccinul anti corupție ecce disponibil, hoția este aproape eradicată, nu vă lăsați păcăliți de o înregistrare trucată!

  raspunde comentariului
 • Virgil Ciuca

  17 iulie 2017 19:18

  Pai daca popii santajisti pot fi cercetati de politia laica de ce nu poate fi cercetat si ianaltul prelat homosexual!BOR cu toata popimea trebuie sa se supuna neconditionat legilor si bunelor moravuri ale ROMANIEI SI ale Poporului Roman! Cum BOR se vrea deasupra legilor Romaniei TREBUIE CA BOR SA FIE SCOASA NEINTARZIAT IN AFARA LEGII- ADICA INTERZISA! apoi trebuie sa fie cercetata pentru toate relele care se comit sub acoperamantul ei, judecata si condamnata dupa fapta, cum tot dupa fapta - daca-i cazul - trebuie sa fie si EXECUTATA!IAR "IMBECILIZAREA RELIGIOASA" TREBUIE SA FIE CONSIDERATA TRADARE DE TARA SI NEAM!Virgil CiucaBucuresti17 iulie 2017

  raspunde comentariului
 • Voltaire în 1767

  17 iulie 2017 19:02

  Într-o scrisoare către regele Frederick al II- lea al Prusiei datată 5 Ianuarie 1767, Voltaire a scris despre religia creștină ." RELIGIA noastră este în mod sigur cea mai ridicolă, cea mai absurdă și cea mai criminală religie care a infectat vreodată această lume. Majestatea voastră ar face rasei umane un serviciu etern prin extirparea acestei INFAME SUPERSTIȚII, si nu mă refer la un serviciu pentru oamenii simpli, care pot fi luați oricînd peste picior și care nu merită să fie educați, ci mă refer aici la oamenii onești, la oamenii care gîndesc, la oamenii care vor să gîndească ..... Regretul meu, acum cind mă apropii de sfîrșitul vieții este că nu vă pot ajuta în această nobilă acțiune, cea mai înaltă și respectabilă către care inteligența umană poate ținti ."

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  17 iulie 2017 18:07

  De ce sa-l cateriseasca? In fond a fost vorba de sirba calugareasca cu strigaturiTineti hora, nu fiti hoti,Sa-ajunga in *** la toti!Foie verde barabulă,Am in ***, dar n-am in ****!Hora ca la Mănăștur,Am in pulă, vreau si-n ***!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design