13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMiron Cozma, audiat ca inculpat, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei: Sunt...

Miron Cozma, audiat ca inculpat, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei: Sunt victimă la CEDO și inculpat aici. Procurorii știu că nu au ce să-mi facă

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, s-a prezentat în dimineața zilei de vineri la Parchetul General fiind citat în dosarul Mineriadei. Acesta a oferit mai multe declarații în fața jurnaliștilor, spunând că situația este incredibilă din punctul său de vedere. Motivul ar fi chiar procurorii pentru faptul că ei ar fi anchetat cazul și în 1990, după Mineriade.

Miron Cozma a mai spus că lui nu-i este frică de ce s-ar putea întâmpla în acest dosar, mai apoi spunând că a fost declarat victimă de către CEDO.

“E mult de discutat, mi-ar fi plăcut să discutăm și despre ce mi s-a spus că mi se va înmâna în fața avocatului. Nu-mi este frică, imi este frică numai de Dumnezeu.

Ideea de moralitate a fost încălcată de cei care anchetează cazul.

Cum este posibil ca procurorii care anchetează acum, în ’90 îi anchetau pe cei din Piața Universității. Cum vă explicați? Acum îi susțin pe cei din Piața Universității. Domnii procurori poate nu au învățat că există în Codul Penal și complicitate și favorizarea infractorului”, a transmis Cozma la intrarea la Parchetul General.

De asemenea, Cozma a declarat că este paradoxal, pentru că CEDO a spus că este victimă, iar acum, în dosarul Mineriadei, este inculpat.

“Eu, Miron Cozma, sunt victimă la CEDO și inculpat aici. Este de-a dreptul paradoxal și procurorii știu că nu au ce să-mi facă. Și acum ei zic ca Miron Cozma nu poate fi acuzat pentru subminarea puterii în stat, în 1990.

Dosarul acesta a fost susținut la Paris, el fiind urmărit pentru dorința de a fi respectată legea. Pe 13 septembrie au fost împușcați oameni, înainte să vină minerii aici- cum este posibil ca marele președinte Constantinescu să-l ia pe Petre Roman și să-l pună președintele Senatului?”, a mai spus Miron Cozma.


Ion Iliescu a obținut amânarea audierii sale ca inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pe motiv că avocatul său, Ion Neagu, este bolnav. El ar fi solicitat procurorilor militari amânarea audierii până își găsește avocat și după ce noul avocat studiază probele din dosar. Surse judiciare spun că ar fi vorba de o încercare de tergiversare a anchetei.

Ion Iliescu tergiversează audierea sa în dosarul Mineriadei


Fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare din luna octombrie 2015 pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității. Tot în acest dosar sunt cercetați amiralul în rezervă Emil „Cico” Dumitrescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, fostul premier Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu. Procurorii militari îl acuză pe Ion Iliescu că, în calitate de președinte al CPUN, ar fi decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității prin declanșarea unui atac asupra populației civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului în Capitală.

Potrivit ordonanței întocmite de Parchetul Militar, inițial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracțiuni: propagandă pentru război, genocid (săvârșit prin: uciderea membrilor colectivității sau grupului, vătămarea gravă a integrității fizice sau mintale a colectivității sau grupului, supunerea colectivității sau grupului la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) și tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fără temei legal.

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării în infracțiuni contra umanității constând în aceea că „în zilele de 11 și 12.06.1990, în calitate de președinte al CPUN, împreună cu Roman Petre, Măgureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chițac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel și alții, a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, în baza acestei hotărâri fiind declanșat, în dimineața zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populații civile, la care au participat forțele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, atac soldat cu decesul a patru persoane și rănirea a altor trei prin împușcare, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane”.

Procurorii îi acuză pe Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu că ar fi decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă